Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση Καρανίκα με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας στο Λονδίνο


Την Παρασκευή 26-11-10 ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας στα πλαίσια των επαφών που είχε στο Λονδίνο, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριο, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αγγλία κ. Άρη Σάνδη.
Ο κ. Καρανίκας με την διπλή ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μ.Βρετανίας αλλά και του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, θέση την οποία ανέλαβε πρόσφατα, συνομίλησε με τον Σεβασμιώτατο για ζητήματα που άπτονται των προβλημάτων της Ελληνικής Κοινότητας στη Μ. Βρετανία.
Η παρουσία των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία ανάγεται στο 15ο αιώνα και περισσότερο στα τέλη του 16ου. Οικονομικοί και εθνικοί λόγοι, όπως η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ανάγκασαν τους μετανάστες να αναζητήσουν νέο τόπο. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και έπειτα σε πόλεις, που αποτελούν λιμάνια, όπως το Κάρντιφ, το Μπρίστολ και το Λίβερπουλ. Επιπλέον, η Αγγλία συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών προτίμησης ελλήνων σπουδαστών: κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-04 φοιτούσαν 8.865 Έλληνες σε προπτυχιακό και 14.110 σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτά σε βρετανικά κολέγια Σημαντική θέση για τον απόδημο ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχει επίσης η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η μετανάστευση των Ελληνοκυπρίων στη Βρετανία άρχισε πριν τη δεκαετία του '30 και έλαβε μεγάλες διαστάσεις τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Σταδιακά, μεταφέρθηκαν στο βόρειο και στο βορειοδυτικό Λονδίνο, όπου ίδρυσαν ελληνικές κοινότητες και παροικιακά σχολεία. Στην απογραφή του 1990 καταμετρήθηκαν 200.000 Ελληνοκύπριοι. Από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες, οι Ελληνοκύπριοι ασχολούνταν με επαγγέλματα σχετιζόμενα με εστιατόρια, τρόφιμα και ενδύματα. Στη συνέχεια όμως απέκτησαν αξιόλογη οικονομική οντότητα. Εκτιμάται ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα αριθμεί σήμερα περίπου 230.000 άτομα, εγκατεστημένα κυρίως στην περιοχή του μείζονος Λονδίνου.
Οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ομογενείς συσπειρώθηκαν από την πρώτη στιγμή, γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η συσπείρωση αυτή οδήγησε στην οικοδόμηση ναών. Στο Λονδίνο το 1882 ανεγέρθηκε η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ενώ ήδη από το 1861 η ελληνική κοινότητα στο Μάντσεστερ εκκλησιαζόταν σε δικό της ναό. Μέχρι το 1922 οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Αγγλία υπάγονταν στην Εκκλησία της Ελλάδος. Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ιδρύθηκε αργότερα η Μητρόπολη Θυατείρων, και μετέπειτα Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 100 ελληνορθόδοξες κοινότητες στη βρετανική πρωτεύουσα. Να σημειωθεί ότι ο κκ. Γρηγόριος βρίσκεται στην Αγγλία για περισσότερα από 50 χρόνια ενώ τα τελευταία 25 διακονεί την Αρχιεπισκοπή από τη θέση του Αρχιεπισκόπου.
Τα συμπεράσματα των επαφών που είχε ο κ. Καρανίκας θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.