Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου μας, που τυπώνεται ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ



Με πολύ ενδιαφέρον και με λάμψη στα παιδικά τους μάτια για γνώση, επισκέφθηκαν χθες Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, τις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου μας, όπου τυπώνεται ο «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ» οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου. Τους μικρούς μαθητές της 4ης τάξης Διώτη Δ., Καμαρέτσο Λ., Καραθάνο Γ., Κατσαρό Σ., Κουρκούνη Μ., Κουτούμπα Μ., Κουτσοκώστα Κ., Κυλλής Δ., Μπαλατσιά Κ., Μπάρλα Θ., Νικόπουλο Θ., Νούλα Α., Παπαγεωργίου Ο., Παπαδογούλα Ν., Πέτρου ., Πρασσά Β., Ρεντζέπη Α., Σερπάνο Γ., Στεροπούλου Δ., Τριανταφύλλου Μ., Χαντζοπούλου Μ., συνόδευε και η δασκάλα τους κ. Κατερίνα Καλαντζή, η οποία αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης των μαθητών του 1ου δημοτικού σχολείου στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας μας λέγοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων των παιδιών σε χώρους εργασίας. Η περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο της εφημερίδας ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και μια γενική παρουσίαση από την Δ/ντρια της εφημερίδας κ. Βάσω Φεγγούλη, Θεολόγο - Δημοσιογράφο. Πρώτη στάση στον χώρο σελιδοποίησης της εφημερίδας όπου η κ. Βάσω Φεγγούλη, έδωσε στα παιδιά τις απαραίτητες πληροφορίες για την πορεία της είδησης από την πηγή της γέννησής της μέχρι την αποτύπωσή της στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το επάγγελμα του δημοσιογράφου, για το οποίο ήδη γνώριζαν αρκετά και μάλιστα δήλωσαν πως θα επιθυμούσαν να το ασκήσουν στο μέλλον. Η πορεία για τη σύνταξη των ειδήσεων, από το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι μέχρι την γλωσσική εξομάλυνση κι επιμέλειά της με ηλεκτρονικά μέσα κυριάρχησε στην ενημέρωση, όπως και η διαδικασία κατανομής της ύλης, το στήσιμο μιας εφημερίδας και η επιμέλεια των άρθρων, καθώς και η δημοσιογραφική ορολογία, που ιδιαίτερα ικανοποίησε τους μαθητές και τράβηξε τον ενδιαφέρον τους. Η περιήγηση των μαθητών στον κόσμο της τυπογραφίας συνεχίστηκε με επίσκεψη στις διπλανές εγκαταστάσεις του ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΣ στην εκτυπωτική μονάδα, όπου οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της από τον κ. Κ. Βλαχόπουλο, ο οποίος με κατανοητό τρόπο τους μύησε στην τέχνη της δημιουργικής τυπογραφίας. Τα χρώματα, η μίξη τους, η αποτύπωση φωτογραφιών στο χαρτί και η επεξεργασία τους, η ταχύτητα εκτύπωσης της εφημερίδας σήμερα ήταν κάποια από τα στοιχεία που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών του 1ου δημοτικού σχολείου Καρπενησίου.
Μάλιστα για χάρη των μαθητών, τυπώθηκαν και μερικά φύλλα της σημερινής έκδοσης έτσι ώστε οι μικροί μας φίλοι να δουν από πολύ κοντά στο πώς τυπώνεται σε μια τυπογραφική μηχανή offset ένα έντυπο ή μια εφημερίδα. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι και συχνά εκστασιασμένοι μπροστά στην νέα τεχνολογία περιεργάζονταν το χώρο με τα μάτια και ρωτούσαν συνεχώς αναζητώντας λύση στις απορίες τους. Τόσο τα παιδιά όσο και η δασκάλα τους, φαινόταν να παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση και τα παιδιά σε άψογη συνεργασία μετουσίωναν το δικός τους ενδιαφέρον σε ερωτήσεις ουσιαστικές και παρατηρήσεις. Αυτό που είδαμε στο 1ο δημοτικό σχολείο και ιδιαιτέρως στην 4η τάξη, ήταν ένα δεμένο σύνολο μαθητών και δασκάλων, μια κυψέλη αληθινής γνώσης και δημιουργίας, όπου η περιέργεια και η δίψα για νέες εμπειρίες αποτυπωνόταν στα σπινθηροβόλα βλέμματα των μικρών μαθητών… Η Διεθύντρια της Εφημερίδας ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ κ. Βάσω Φεγγούλη, πρότεινε στους μαθητές του Σχολείου να δημιουργήσουν την δική τους σχολική εφημερίδα στο Σχολείο τους, διότι αυτή η διαδικασία μπορεί να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν από νωρίς με τη δημοσιογραφία και την αποτύπωση μιας είδησης στο χαρτί. Μάλιστα πρότεινε η εφημερίδα να ονομαστεί ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, και δεσμεύτηκε στους μικρούς μαθητές ότι θα αναλάβει την εκτύπωσή της δωρεάν για έναν ολόκληρο χρόνο.
Τελειώνοντας ην κ. Φεγγούλη και οι συντελεστές του εκδοτικού οίκου, πρόσφεραν κέρασμα στα παιδιά και η όμορφη αυτή επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φωτογράφιση, τόσο στο χώρο του offset τυπογραφείου, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων.