Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επί τάπητος συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων

Τον νέο σχολικό χάρτη της χώρας ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας µε εκτεταμένες συγχωνεύσεις, συνενώσεις και δημιουργία πολυδύναμων σχολείων.
Ήδη την περασμένη Δευτέρα 24/1, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και το Υπουργείο προχωρά στη τελική μορφή των συγχωνεύσεων με την αποστολή σχετικής Εγκυκλίου στις Περιφερειακές Δ/νσεις για το θέμα αυτό.
Για τη δημιουργία του νέου σχολικού χάρτη κάθε περιφέρειας κριτήρια θα είναι κατ’ αρχήν οι κτιριακές υποδομές- εγκαταστάσεις, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης, ενώ στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων θα ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψη και οι γνώμες που θα εκφέρουν οι Δήμοι. Επιπλέον, θα εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της μιας ώρας για τα σχολεία της ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει επίσης ότι οι σχολικές μονάδες που συνενώνονται θα αποτελούν ενιαία μονάδα χωρίς παραρτήματα ή λυκειακές τάξεις, ενώ σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσοτέρων μονάδων, εάν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, θα ιδρύεται νέα σχολική μονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών. Εξάλλου, οι μονάδες της ίδιας βαθμίδας που λειτουργούν σε ενιαίο χώρος ξεχωριστές ενοποιούνται σε µία.
Όσον αφορά την Ευρυτανία, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στον Δήμο Αγράφων θα έχουμε συγχωνεύσεις των Δημοτικών, Ολοήμερων Σχολείων σε 2 ή 3 πολυδύναμα Σχολεία, σε μεγάλα χωριά του Δήμου. Αντίθετα οι συγχωνεύσεις στα ήδη υπάρχοντα Γυμνάσια και Λύκεια θα είναι λιγότερες. Ανάλογες συγχωνεύσεις αναμένονται και στο Δήμο Καρ/σίου.
Για το θέμα αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δήμο Αγράφων, με τον Δήμαρχο Δημήτρη Τάτση και όλους τους Διευθυντές των Σχολείων και αναμένονται εξελίξεις.
Πάντως, δάσκαλοι και οι καθηγητές αντιδρούν στις επικείμενες συγχωνεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπακούει στις επιταγές του ∆ΝΤ και θέλει να επιβάλει το φθηνό σχολείο» και θα προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία σε μαθητές και γονείς.
Για το μείζον αυτό θέμα η ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, να έχουμε κατάργηση σχολείων για καθαρά οικονομικούς λόγους, με σοβαρότατες συνέπειες: σχολεία-μαμούθ με τμήματα των 30 μαθητών, αύξηση της απόστασης μετακίνησης των μαθητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο τους, μαράζωμα των τοπικών κοινωνιών, υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, που θα μετακινούνται με απόφαση της διοίκησης ακόμη και εκτός περιφέρειας. Η γιγάντωση των σχολείων, που θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις, θα κάνει εφικτό και το σχέδιο του υπουργείου για «αυτονομία της σχολικής μονάδας» με αναζήτηση πόρων από τους κοινωνικούς εταίρους (βλέπε αγορά), καθώς και τους ίδιους τους γονείς και θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους. Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη αν υλοποιηθεί, θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις και για τα σχολεία της Ευρυτανίας. Σχολεία που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προσφέρουν αναντικατάστατο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη περιοχή μας.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές θα προβεί σε μια σειρά ενέργειες ώστε να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, αλλά και να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο σχολείων στο νομό μας. Μετά από την έκφραση της ανησυχίας μας αυτής στον Δντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, θα επιδιώξουμε μια σειρά συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Καρπενησίου, Δήμος Αγράφων), αλλά και με όλη την Εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, καθώς και με όποιον άλλο συλλογικό φορέα ενδιαφέρεται για το θέμα, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση των σχολικών μονάδων του νομού. Επίσης, έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε σύσκεψη στη Λαμία τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να συντονίσουμε τις ενέργειες και τον αγώνα μας και να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων σε επίπεδο περιφέρειας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αποκρουστούν, οι όποιοι σχεδιασμοί, που μετρούν το εκπαιδευτικό έργο μόνο με βάση το οικονομικό κόστος και τους κανόνες της αγοράς. Με την ίδια ανησυχία και ετοιμότητα είναι επιβεβλημένο να παρακολουθούμε αυτή την περίοδο οποιαδήποτε ενέργεια από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας στοχεύει στην ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κλάδου, της παιδαγωγικής ελευθερίας και του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης που κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες. Κανένα κλείσιμο σχολείου στην Ευρυτανία. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά του νομού μας και ιδιαίτερα για εκείνα των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, που δίνουν τη μάχη της μόρφωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Όχι κλείσιμο αλλά αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της Ευρυτανίας. Ζητάμε τώρα τη γενναία χρηματοδότηση των σχολείων μας και την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να προσφέρουν το εκπαιδευτικό έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας»