Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Ανοιχτή επιστολή προς Γονείς και Κηδεμόνες

Αγαπητοί γονείς,Νιώσαμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, σε μια περίοδο που και ο χώρος της Παιδείας έχει μπει στο στόχαστρο, καθώς και η μόρφωση των παιδιών μας αντιμετωπίζεται με οικονομικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, σε κείμενό του που έχει δημοσιεύσει από τις 1/12/201 με τίτλο «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης» και έδωσε για «διαβούλευση», για τέσσερις μόνο ημέρες. Σ’ αυτή τη διαδικασία, δίνει την κύρια αρμοδιότητα στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και παρακάμπτει τις τοπικές κοινωνίες και τα υπάρχοντα γνωμοδοτικά όργανα (επιτροπές παιδείας, αυτοδιοικητικά συμβούλια).
Η ως τώρα πρακτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της εκπαίδευσης δείχνει καθαρά πως δε βάζει μπροστά το συμφέρον της κοινωνίας και του δημόσιου σχολείου, αλλά αντιμετωπίζει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Θέλει με δυο λόγια να φτιάξει ένα «φθηνό» σχολείο και αδιαφορεί για τις συνέπειες που έχει η πολιτική της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή η διαδικασία «συγχωνεύσεων», καταργήσεων στην ουσία σχολικών μονάδων, σημαίνει για τις μεγάλες πόλεις σχολεία-μαμούθ με τμήματα των 30 μαθητών, ενώ αν εφαρμοστεί σε περιοχές σαν τη δική μας, αύξηση της απόστασης μετακίνησης των μαθητών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο τους), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και στην πρώιμη εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
Επίσης, το Υπουργείο κάνει λόγο για την «αυτονομία της σχολικής μονάδας», που με δυο λόγια σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να ζητηθεί να συντηρείται το σχολείο με χρήματα που θα εξασφαλίζει το ίδιο. Αυτό το σχέδιο μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ειδικά μετά τη συγχώνευση όλων των σχολικών επιτροπών ενός Καλλικρατικού δήμου σε μία, και να οδηγήσει σε αναζήτηση πόρων από τους κοινωνικούς εταίρους (βλέπε σπόνσορες), καθώς και από τους ίδιους τους γονείς, δημιουργώντας έτσι σχολεία πολλών κατηγοριών.
Είναι προφανές ότι αυτές οι εξελίξεις αν υλοποιηθούν, θα έχουν αρνητικότατες επιπτώσεις και για τα σχολεία της Ευρυτανίας. Σχολεία που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προσφέρουν αναντικατάστατο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη περιοχή μας.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία
του για τις εξελίξεις αυτές και θεωρώντας πως καμιά
«οικονομία» δε χωράει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας γιατί τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο, θα προβεί σε μια σειρά ενέργειες ώστε να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, αλλά και να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο σχολείων στο νομό μας. Μετά από την έκφραση της ανησυχίας μας αυτής στον Δντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, θα επιδιώξουμε μια σειρά συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Καρπενησίου, Δήμος Αγράφων), αλλά και με όλη την Εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, καθώς και με όποιον άλλο συλλογικό φορέα ενδιαφέρεται για το θέμα, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση των σχολικών μονάδων του νομού.
Επίσης, έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε σύσκεψη στη Λειβαδιά τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να συντονίσουμε τις ενέργειες και τον αγώνα μας και να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων σε επίπεδο περιφέρειας.
Αγαπητοί γονείς,
Σ’ αυτόν τον αγώνα μας σας θέλουμε συμπαραστάτες. Εσείς από τη μια, οι φυσικοί γονείς, κι εμείς από την άλλη, οι πνευματικοί γονείς τους, ζούμε από κοντά και μπορούμε να καταλάβουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι μαθητές της περιοχής μας για να κατακτήσουν τη γνώση και να κερδίσουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Από κοινού εξάλλου μοχθούμε και για τη μόρφωση και για τη διαπαιδαγώγησή τους. Θέλουμε, λοιπόν να σας καλέσουμε να πρωτοστατήσετε σε όλες τις πρωτοβουλίες μας, θέλουμε τη γνώμη και τις προτάσεις σας.
Να αγωνιστούμε μαζί για να μην κλείσει κανένα σχολείο στην Ευρυτανία. Για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά του νομού μας και ιδιαίτερα για εκείνα των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, που δίνουν τη μάχη της μόρφωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Όχι κλείσιμο αλλά αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της Ευρυτανίας. Ζητάμε τώρα τη γενναία χρηματοδότηση των σχολείων μας και την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να προσφέρουν το εκπαιδευτικό έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ο Πρόεδρος
Μαστροκώστας Κώστας Η Γ. Γραμματέας
Πανοπούλου Φωτεινή