Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σφαγείο στα ‘Άγραφα

Γράφει ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθαν. Γιαννακόπουλος
Πριν λίγες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγράφων ,πήρε μια απόφαση, πέρα για πέρα σωστή. Μια απόφαση που χρόνια περίμεναν οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής. Η απόφαση αφορά Δάνειο για την ίδρυση Σφαγείου στη περιοχή του Δήμου Αγράφων. Μια περιοχή, ζωντανή από άποψη  κτηνοτροφίας ,αλλά και από ανθρώπινο δυναμικό. Η απόφαση είναι σωστή .Η όποια κριτική γίνεται  και η αναφορά ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργήσουν τα σφαγεία στο Καρπενήσι, μοιάζει με το  γνωστό τραγούδι στη περιοχή μας της «μαρουσιάνας». Δυστυχώς το σφαγείο δεν θα λειτουργήσει  αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Η ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων και κυρίως σε ότι αφορά το βιολογικό καθαρισμό φαίνεται ότι ακόμη αργεί. Ειπώθηκε ότι εδώ και καιρό θα λειτουργούσε και όμως ακόμη…

Πέρα από την όποια προσδοκία  για το Νομό που αργεί εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, το σφαγείο στη Δυτική Ευρυτανία προβλεπόταν από τις μελέτες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας που έγιναν εδώ και τριάντα χρόνια.
Και αυτό γιατί τα σφαγεία αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και όχι μόνο μιας περιοχής. Τα σύγχρονα σφαγεία που ικανοποιούν τις απαιτήσεις για την παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένων προϊόντων  εξασφαλίζουν χωρίς αμφιβολία την οικονομική βιωσιμότητα και θέσεις εργασίας στην περιοχή. Είναι ακόμη μια ευκαιρία τα σφαγεία του Δήμου Αγράφων να είναι πρωτοπόρα και να είναι  και σφαγεία  κατάλληλα για την σφαγή ζώων που εκτρέφονται οικολογικά .Για ζώα που εκτρέφονται με της Γής το χορτάρι και το πουρνάρι. Τα Άγραφα από παλιά διακρίνονταν για την αναπτυγμένη κτηνοτροφία τους και την παραγωγή ονομαστών κτηνοτροφικών προϊόντων πριν  από τη 10ετία του  1940.Οι ξένοι  ειδικοί, φερμένοι στη δεκαετία του 1970 από την ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, την πρώτη περιοχή που υπέδειξαν ήταν εκείνη των Αγράφων. Όμως τόσα χρόνια χωρίς σφαγεία είναι ευτύχημα πως οι κτηνοτρόφοι μας  άντεξαν. Ζούσαν σε μια περιοχή όμοια με νησί χωρίς λιμάνι. Καιρός λοιπόν να υλοποιηθεί μια απόφαση της περασμένης 5ετίας για την ίδρυση σφαγείων στη Δυτική Ευρυτανία που ο τότε και ο σημερινό Δήμαρχος κ.Τάτσης είχε σημαντική συμβολή.
Έτσι ,λοιπόν  ο Δήμος Αγράφων χωρίς πανηγύρια, πήρε μια απόφαση που ικανοποιεί  τις ανάγκες των κατοίκων που ζουν και παράγουν στη περιοχή. Ας ελπίσουμε ότι το έργο θα προχωρήσει σε ορθή βάση σε ότι αφορά τη οροθέτηση του και τη λειτουργία του.
Υπάρχουν σφαγεία σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας που μπορούν να δώσουν εμπειρία σε ότι αφορά τα παραπάνω θέματα. Ένα είναι σίγουρο,  πως η ατέλειωτη «στράτα» των κτηνοτρόφων, να μεταφέρουν τα ζώα στα σφαγεία των γειτονικών κα μη νομών, θα σταματήσει.