Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Μετά από συντονισμένες κινήσεις ΚΑΡΑΝΙΚΑ Ξεκινούν οι επισκέψεις Κινητής Μονάδας για ιατρικές εξετάσεις σε χωριά της Ευρυτανίας

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Από την Ευρυτανία εφαρμόζεται πιλοτικά η αιμοληψία για εξετάσεις στα απομακρυσμένα χωριά»

Κατά την συζήτηση του Εφαρμοστικού νόμου, που έγινε στις 29/2, αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος εξειδίκευσε τις ρυθμίσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας,
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος το οποίο σκοπεύει να ξεκινήσει από την Ευρυτανία.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την προοπτική υιοθέτησης σε πανελλήνιο επίπεδο, της κίνησης του κ. Καρανίκα να πραγματοποιείται η αιμοληψία για τις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών των απομακρυσμένων περιοχών της Ευρυτανίας στον τόπο διαμονής τους με τη βοήθεια εξειδικευμένου νοσηλευτικού κλιμακίου το οποίο θα μεταβαίνει επί τόπου, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι δαπανηρές και άσκοπες μετακινήσεις στο Νοσοκομείο.
Η ιδέα αυτή θεωρήθηκε πολύ σημαντική από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο προτίθεται σύντομα να τη θέσει σε εφαρμογή, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος από του βήματος της Βουλής. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης λέγοντας τα εξής:
"Υπάρχει και μία σειρά από πράγματα που θα ήθελα να αναφέρω, αλλά δεν έχω τον χρόνο, που σχετίζονται με δραστηριότητες που κάνουμε σε καλή κατεύθυνση, που δεν δημιουργούν προβλήματα, αναστατώσεις, όπως είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ευρυτανία για θέματα που έχουν να κάνουν με αιματολογικές εξετάσεις κ.λπ., μία πρωτοβουλία του κ. Καρανίκα. Κάνουμε και άλλα πράγματα. Απλώς αυτά μέσα στη δίνη των πολιτικών συγκρούσεων, δεν φαίνονται. Θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε και γι’ αυτά."
Επίσης υπήρξε και δεύτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης ως εξής: "Προσπάθησα και στην πρώτη μου ομιλία να το υπογραμμίσω αυτό, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάνουμε προσπάθειες στα θέματα των ναρκωτικών, των μεταμοσχεύσεων, του αντικαρκινικού αγώνα, των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόζουμε όπως αυτό που αναγγείλαμε σήμερα για την ορεινή Ευρυτανία."
Η υιοθέτηση της πρότασης του κ. Καρανίκα από τον Υπουργό και η προοπτική επέκτασής της σε ολόκληρη τη χώρα έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαν οι δύο άνδρες και αφορούσε στα θέματα Υγείας του νομού, όταν συζητήθηκε και τελικά ακυρώθηκε η πρόθεση του Υπουργείου να συνενώσει οργανικά και οικονομικά το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με αυτό της Λαμίας.

Το 1ο 15μερο του Μαρτίου ξεκινούν 
οι επισκέψεις σε χωριά του Δήμου Αγράφων
Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ευάγγελος Ξαρχάς με το υπ. αριθμ. Α/23-2/3/2012, έγγραφό του ενημερώνει ότι από το 1ο 15μερο του Μαρτίου με τη συνεργασία του Νοσοκομείου Λαμίας, Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, θα ξεκινήσουν επισκέψεις Κινητής Μονάδας στις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου Αγράφων, αρχής γενομένης από το Ραπτόπουλο, προκειμένου οι πολίτες να προσέλθουν για την διενέργεια προληπτικών εξετάσεων αίματος. Παράλληλα θα γίνει ανίχνευση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που στη συνέχεια θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση από τους Επαγγελματίες Υγείας του Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας.
Οι επισκέψεις θα γίνονται 1 ως 2 φορές το μήνα. Σύμφωνα με πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινώνεται έγκαιρα στη Δημοτική Αρχή Αγράφων.
Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κ.Υ. κ. Νικόλαος Παπανικολάου, Δ/ντης Γενικής Ιατρικής.
Για το κλείσιμο ραντεβού οι δημότες θα πρέπει να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας στο τηλ. 2237351000 και ώρα 9-13 από την Τρίτη 6-3-2012.
Θα τηρείται αυστηρή προτεραιότητα για συγκεκριμένο αριθμό ραντεβού ανά επίσκεψη.