Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ελένη Μπακογιάννη Εκπαιδευτικός: “Δίκαιο το αίτημα των Δημοτών για μείωση των Δημοτικών Τελών”

Πολλά έχουν ειπωθεί αλλά και αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί και εμείς εδώ στον Ε.Π. στην κίνηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στο Καρπενήσι από ομάδα συμπολιτών μας, που διεκδικεί από τον Δήμο μείωση των Δημοτικών Τελών. Μάλιστα το συγκεκριμένο αίτημα βρίσκει την υποστήριξη τόσο της τοπικής εκκλησίας, όσο και πολλών ενεργών πολιτών, καθότι σήμερα που η κρίση έχει επηρεάσει τα μέγιστα όλους τους Έλληνες, η ανάγκη για μείωση των τελών είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.
Στα πλαίσια του ρεπορτάζ που κάναμε γι΄ αυτό το μείζον κοινωνικό θέμα, συναντήσαμε προ ημερών στο Καρπενήσι την γνωστή Καρπενησιώτισσα Εκπαιδευτικό κ. Ελένη Μπακογιάννη, που πρωτοστατεί σε αυτή την κίνηση και είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μαζί της για το θέμα αυτό. Με περίσσια ευγένεια η κ. Μπακογιάννη μας παραχώρησε την παρακάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

κ. Μπακογιάννη,  τις  τελευταίες μέρες έχουν κυκλοφορήσει στην πόλη μας αιτήσεις όπου οι πολίτες ζητούν από το Δήμο να γίνουν κάποιες μειώσεις. Τι ακριβώς ζητάτε;
Το πρώτο αίτημα των πολιτών που υπογράφουν είναι να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη σε ποσοστό ανάλογο των μειώσεων των μισθών και συντάξεων. Το δεύτερο αίτημα είναι η μείωση στο πάγιο τέλος ύδρευσης-αποχέτευσης, έτσι ώστε από τα 17,80€ να πέσει στα 10€ ανά ρολόι ύδρευσης το τρίμηνο.
Επ’αυτού παρουσιάζετε  σαν παράδειγμα το πάγιο στην Αθήνα που είναι 8€ το τρίμηνο. Κάποιοι υποστηρίζουν όμως ότι στα 8€της Αθήνας δεν περιλαμβάνεται  η δωρεάν κατανάλωση των 15 κυβικών.
Σωστά. Ακόμα κι αν κοστολογήσετε όμως αυτά τα 15 κ., κοστίζουν 2,15€ και αν αφαιρέσουμε τα 2,15€ από τα 17,80€ μας μένουν 15,65€ που και πάλι είναι η διπλή τιμή από το πάγιο των Αθηνών και όχι μόνο. Επιπλέον υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταναλώνουν αυτά τα 15κ. και υπάρχουν και ρολόγια με μηδενική ένδειξη. Γιατί θα πρέπει αυτοί οι πολίτες να χρεώνονται με το πάγιο των 17,80€;
Έχετε κάνει κάποια Κίνηση Πολιτών που ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ;
Όχι. Δεν υπάρχει καμία Κίνηση Πολιτών πίσω από αυτή την πρωτοβουλία. Εγώ, όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες που υπογράφουν , λειτουργούμε ως μονάδες που μας ενώνουν κοινοί προβληματισμοί, αν και υπάρχουν και Σύλλογοι που στηρίζουν αυτή την ενέργεια και το πιο σημαντικό απ’ όλα υπάρχει και η εκκλησία που σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή είναι παρούσα και δίνει το δικό της αγώνα στο πλευρό των πολιτών. Και εδώ θέλω να τονίσω την ευαισθησία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Νικολάου  για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία. Γνωρίζω ότι δίνει το δικό του αγώνα και συμπαραστέκεται στους πολίτες όχι μόνο ο ίδιος αλλά και ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως πατήρ Ιωάννης Λιάπης  και πολλοί ιερείς που πραγματικά με έχουν συγκινήσει με τη δράση τους.
Πως θα σχολιάζατε την ανταπόκριση των πολιτών; Υπογράφουν όλοι οι πολίτες;
Όχι. Θα έλεγα ότι υπογράφουν μόνο οι ελεύθεροι πολίτες. Και για μένα ελεύθεροι πολίτες είναι όσοι δεν φοβούνται τίποτα και δεν λειτουργούν με σκοπιμότητες. Φυσικά υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και δεν υπογράφουν και μάλιστα αναρωτιούνται γιατί έχω εγώ πρόβλημα για 17,80€ το τρίμηνο. Απλά  αυτοί ξεχνάνε  ότι στη ζωή μας γενικά αλλά και ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να λειτουργούμε μόνο για τον εαυτό μας. Δεν με εκπλήσσει βέβαια  το γεγονός. Είναι η ίδια νοοτροπία που οδήγησε τη χώρα μας στη θέση που βρίσκεται.
Γνωρίζετε πόσες υπογραφές έχουν μαζευτεί;
Όχι γιατί η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται
Και που μπορεί κάποιος που θέλει να υπογράψει να βρεί τέτοια έντυπα;
Υπάρχουν πολλοί πολίτες που διακινούν τέτοια έντυπα (εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς) και υπάρχουν και σε κάποιους Ιερούς Ναούς και ένα κεντρικό σημείο επίσης  είναι η πιτσαρία το Κελάρι στην οδό Ζηνοπούλου 31
Εάν μειωθεί το πάγιο και τα Δημοτικά τέλη ο Δήμος θα χάσει κάποια έσοδα. Εχετε σκεφτεί πως θα αναπληρωθούν όλα αυτά;
Οι πολίτες με την ψήφο τους εκλέγουν το Δημοτικό Συμβούλιο και με τους φόρους τους πληρώνονται οι Αντιδήμαρχοι, οι Ειδικοί Σύμβουλοι, κ.λ.π. .Η αναπλήρωση των εσόδων αυτών που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει και περιορισμό των δαπανών του Δήμου είναι κυρίως δικιά τους υπόθεση.
Έχετε σκεφτεί να κινηθείτε και προς άλλες κατευθύνσεις μετά από αυτή την κίνηση ;
Εγώ είμαι μια μονάδα στο όλο σύνολο και εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου, όπως και οι άλλοι πολίτες που υπογράφουν τα αιτήματα. Εάν όμως υπάρχει ανταπόκριση θα πρέπει να δούμε πως θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα η διεκδίκηση για μείωση τιμών και σε άλλα είδη όπως π.χ. καύσιμα, τρόφιμα, δίδακτρα, παρεχόμενες υπηρεσίες κ.λ.π. Αυτό βέβαια απαιτεί πολύ δουλειά και συνεργασία φορέων κ.λ.π. Και πάνω απ’ όλα απαιτείται, οι πολίτες να γίνουν  ενεργοί και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του γείτονα ως δικό τους πρόβλημα. Το προσωπικό συμφέρον που έμπαινε πάνω από το κοινό συμφέρον, η συγκάλυψη σπαταλών του Δημοσίου, η αδράνεια των πολιτών και ο φόβος τους να συγκρουστούν με πρακτικές κακοδιαχείρισης, μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι  και αν δεν γίνει ανατροπή σε αυτόν τον τρόπο σκέψης θα περάσουμε στην ιστορία ως η γενιά που καταστρέψαμε την ίδια μας τη χώρα και το μέλλον των ίδιων μας των παιδιών.
Πιστεύετε ότι τελικά το Δημ. Συμβούλιο θα εγκρίνει τις μειώσεις αυτές;
Πιστεύω ότι ο κ. Δήμαρχος κινείται με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και πιστεύω ότι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν εκλεγεί για να υπηρετούν το καλό της τοπικής κοινωνίας. Το θέμα είναι αν θα γίνει η ανατροπή για την οποία μίλησα παραπάνω….