Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ετοιμάζουν “τέρας” αιολικό πάρκο με 8 ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή Αναμένονται έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Στη θέση «Καρανικόλας» στην Επισκοπή της ΔΕ Φραγκίστας, πρόκειται να εγκαταστήσουν Αιολικό Πάρκο ισχύος 16MW, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση το έργο θα εγκατασταθεί εντός δημόσιας δασικής έκτασης, 0,49 χλμ μακριά από τον οικισμό «Ισώματα» που βρίσκεται στην περιοχή ΑΠΙΔΙΑ. Οι πύργοι των ανεμογεννητριών θα έχουν ύψος 78μ. και ακτίνα 41μ., ενώ στον αριθμό θα είναι οχτώ (8).
Η εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση των αιολικών είναι η Αφροδίτη Ενεργειακή ΕΠΕ, ενώ με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας χορηγήθηκε και η άδεια ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΑ: 4ΑΡΩΙΔΞ-Β). 
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, η οποία έχει ημερομηνία 21.03.2012, η ημερομηνία έναρξης της δημοσιοποίησης αυτής ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2012 και έληξε στις 20 Μαρτίου 2012. Σε αυτό το διάστημα δεν υπήρξε προς την υπηρεσία καμιά ένσταση ή διαμαρτυρία από ενδιαφερομένους φορείς ή πολίτες και έτσι η θετική γνωμοδότηση για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων είναι προ των πυλών.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμο Αγράφων, μας ανακοίνωσαν πως δεν έχουν λάβει ακόμη την σχετική εισήγηση και δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο επί του θέματος.  Ήδη κάτοικοι της Επισκοπής και των παραλίμνιων γύρω χωριών αντέδρασαν έντονα μετά από αυτή την είδηση και το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν σχετικά, όπως θα έπρεπε, θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στην εταιρεία.
Θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα στοιχεία για το τόσο καυτό αυτό θέμα.