Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Ξέσπασε πόλεμος» μεταξύ ΕΛΜΕ και Μπακογιάννη


Ανακοίνωση διαμαρτυρίας με αποδέκτη το Δήμαρχο Καρπενησίου δημοσιοποίησε η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή των συναδέλφων του Γυμνασίου Φουρνάς, αλλά και των καθηγητών της Ευρυτανίας, καταγγέλλοντας δημόσια στην τοπική κοινωνία την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά  του κ. Μπακογιάννη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, ο Δήμαρχος Καρπενησίου σε επίσκεψή του στο Γυμνάσιο Φουρνάς, απείλησε τους καθηγητές, που δεν προσέρχονται εγκαίρως στην ώρα τους για τη διδαχή των μαθημάτων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, πως θα τους καταγγέλλει στο Υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας την αγανάκτηση των καθηγητών.
Ο κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις του, ανέφερε πως λυπάται βαθύτατα για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνονται στο πρόσωπό του οι καθηγητές της ΕΛΜΕ, τονίζοντας πως αρνείται να ακολουθήσει αυτόν τον κατήφορο και απαντώντας με αυστηρή γλώσσα στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Η επιστολή της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας:
Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή των συναδέλφων του Γυμνασίου Φουρνάς αλλά και των καθηγητών της Ευρυτανίας,  καταγγέλλει δημόσια στην τοπική κοινωνία την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά  του Δημάρχου Καρπενησίου  κ. Μπακογιάννη.
Ο κ. Δήμαρχος σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Γυμνάσιο Φουρνάς υπερβαίνοντας το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του σε συνάντηση με το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου, εξαιτίας της μη έγκαιρης προσέλευσης κάποιων συναδέλφων μία ημέρα του Φεβρουαρίου λόγω μεγάλης χιονόπτωσης, απείλησε τους συναδέλφους που μετακινούνται με αυτοκίνητο, ότι σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς δεν μπορέσει να φθάσει στο σχολείο του όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα το καταγγείλει ο ίδιος στο Υπουργείο Παιδείας!!!  Η στάση του δημάρχου εκτός από τον απειλητικό της τόνο ήταν το λιγότερο άκομψη και  προσβλητική για τους καθηγητές που προσφέρουν το εκπαιδευτικό τους έργο σε δύσκολες συνθήκες. Αντί να τους στηρίξει ηθικά και να βοηθήσει στην καλύτερη πρόσβαση σε όσους μετακινούνται με αυτοκίνητο κοντά στην οικογένειά τους, επέλεξε την επίδειξη πυγμής και ναπολεόντειας συμπεριφοράς δείχνοντας μας πως καταλαβαίνει τον όρο δημοκρατική συμπεριφορά.
Η πρόθεση του κ. Μπακογιάννη  να παρέμβει στην διοικητική λειτουργία της σχολικής μονάδας είναι εκτός του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του. Τα σχολεία έχουν και Δ/ντές αλλά και Προϊστάμενο που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Αν  επιδιώκει να εγγράψει υποθήκες «ευρυτανιάρχη» μάλλον λάθος τρόπο και τόπο διάλεξε για να το υλοποιήσει. Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται ανθρώπους που να του λύνουν προβλήματα και όχι να του προσθέτουν,  χρησιμοποιώντας το σαν μέσο για τις πολιτικές τους φιλοδοξίες.  
Ο Πρόεδρος                                     Η  Γ. Γραμματέας 
Μαστροκώστας Κώστας         Πανοπούλου Φωτεινή _                                               


Δήλωση  Δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με την Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για το σχολείο του Φουρνά
Σε συνέχεια της από 5/4/2012 ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας σχετικά με την επίσκεψη που έκανα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Φουρνάς και τον ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο που έλαβε χώρα με τους διδάσκοντες.

Η ανακοίνωση βρίθει ιδιαίτερα προσβλητικών χαρακτηρισμών για το πρόσωπο μου, οι οποίοι με λυπούν βαθύτατα. Η αμφισβήτηση της δημοκρατικής μου συμπεριφοράς και οι ανυπόστατες κατηγορίες περί ναπολεοντισμού μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν σε όποιον έστω και λίγο γνωρίζει τον τρόπο που ζω και πολιτεύομαι, στο νέο Δήμο Καρπενησίου. Αρνούμαι να ακολουθήσω αυτόν τον κατήφορο. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πρέπει να είμαστε όλοι συνεργάτες στον αγώνα για καλύτερη παιδεία στο νομό, καλό είναι να μην παρεκτρεπόμαστε σε αδόκιμες, ξύλινες και διχαστικές εκφράσεις και να μην αφήνουμε το διάλογο να εκφυλίζεται.

Η ουσία του προβλήματος έχει ως εξής: Είναι γνωστό σε όλους πως τα παιδιά της Δημοτικής Ενότητας Φουρνάς, και οι οικογένειες τους, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Συγκριτικά με τους συνομήλικους τους στην Αθήνα, τη Λαμία, την Καρδίτσα, ακόμα και το Καρπενήσι, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, συνέπεια των λανθασμένων πολιτικών του Ελληνικού κράτους, επί πολλές δεκαετίες. Ο Δήμος Καρπενησίου καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και την βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον.
Ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών έχει επιλέξει να μη ζει στο Φουρνά ή έστω  εντός των ορίων του Δήμου Καρπενησίου ή της Ευρυτανίας, αλλά σε άλλο Νομό. Η επιλογή τους είναι απόλυτα σεβαστή. Δυστυχώς όμως, έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το σχολείο είναι ανοιχτό, ορισμένοι από αυτούς είτε να  προσέρχονται καθυστερημένα είτε να μην εμφανίζονται καθόλου.
  
Εύλογο  και πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας είναι να μη χάνουν τα παιδιά μας μάθημα. Στη συζήτηση μου με τους καθηγητές, έθεσα τον προβληματισμό των Δημοτών. Πρότεινα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατόπιν συμφωνίας με το Δήμο, να ανοίγει το σχολείο λίγο πιο αργά, για να προλαβαίνουν οι καθηγητές να έρχονται στο σχολείο. Συζήτησα ακόμη την πιθανότητα να διανυκτερεύουν ορισμένες ημέρες στο χωριό ή στο Καρπενήσι. Προσέθεσα πως ο Δήμος Καρπενησίου θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει στους καθηγητές καταλύματα δωρεάν ή σε λογικές τιμές. Ξεκαθάρισα πως αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πολιτικά και κυρίως ηθικά υποχρεούμαι να κάνω σχετική αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει πως όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι και όχι μερικοί πιο ίσοι από τους άλλους. Δε διαχωρίζουμε τα παιδιά του Φουρνά από όλα τα υπόλοιπα παιδιά του Δήμου Καρπενησίου ή της Ελλάδας, μόνο και μόνο επειδή ζουν στα βουνά. Οφείλουμε όλοι μας, από οποιοδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό της παιδείας. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του Δημόσιου Σχολείου. Χρωστάμε στα παιδιά μας και οφείλουμε στη συνείδηση μας να αγωνιστούμε χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις για τα δικαιώματα τους. Καλώ την ΕΛΜΕ Ευρυτανίας να δώσει στο πλευρό μας αυτή τη μάχη».