Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μικρό Πανεπιστήμιο - Δήμος Καρπενησίου - Δικηγορικός Σύλλογος Ημερίδα για τον “Συνήγορο του Πολίτη”

Ο Δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με τo Δικηγορικό Σύλλογο Ευρυτανίας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «Ο θεσμός των ανεξάρτητων αρχών στην χώρα μας - Σχέσεις και συμπεράσματα από τη δωδεκαετή λειτουργία του Συνήγορου του Πολίτη» στα πλαίσια του θεσμού «Μικρό Πανεπιστήμιο», που έχει καθιερώσει η νέα δημοτική αρχή.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός», στο Καρπενήσι και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης και αρκετοί δικηγόροι του Νομού.
Κεντρικός Ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής και Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη κ. Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στο πάνελ βρισκόταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας κ. Βασίλης Γκαρίλας.
Η ομιλία του κ. Μπακογιάννη εστιάστηκε σε δύο μέρη. Στον θεσμό των ανεξάρτητων αρχών και στη λειτουργία του Συνήγορου του Πολίτη.
Σε γενικές γραμμές, για τον θεσμό των ανεξάρτητων αρχών, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: Την έννοια της ανεξάρτητης αρχής. Την απουσία ιεραρχικού ελέγχου και εποπτείας. Την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών. Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Τους κύριους λόγους ίδρυσης και εξάπλωσης των ανεξάρτητων αρχών στη δεκαετία του ’90. Τη σύνδεση με την ευρύτερη κρίση «νομιμοποίησης» της εκτελεστικής εξουσίας.
Τη συνταγματική κατοχύρωση πέντε ανεξάρτητων αρχών στην αναθεώρηση του 2001, την ειδικότερη σημασία της.
Την εκλογή διοίκησης ανεξάρτητων αρχών από τη Διάσκεψη των Προέδρων με αυξημένη πλειοψηφία 4/5. Τον στόχο της διακομματικής αποδοχής και οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή της ρύθμισης. Τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Για τον Συνήγορο του Πολίτη ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ένταξη του θεσμού στην τυπολογία των ανεξάρτητων αρχών.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεσμού (μονοπρόσωπη διοίκηση, εύρος αρμοδιότητας, «διαμεσολάβηση»)
Στην οριοθέτηση της αρμοδιότητας. Στην αναρμοδιότητα σε θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και σε περιπτώσεις εμπλοκής δικαιώματος ή συμφέροντος τρίτου. Στη συσταλτική ερμηνεία των αναρμοδιοτήτων.
Στον έλεγχο της τήρησης του νόμου και στη διατύπωση νομοθετικών προτάσεων.
Στην υποβολή της αναφοράς. Τύπος και διαδικασία. Στην έννοια της διαμεσολάβησης. Στη οργάνωση και στη στελέχωση του θεσμού. Στους τρεις πρώτους Συνήγορους του Πολίτη. Στη στατιστική αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του θεσμού και κάποιες γενικότερες σκέψεις.
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μπακογιάννη ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, ενώ οι παραβρισκόμενοι έθεσαν ερωτήσεις στον κ. Μπακογιάννη, λαμβάνοντας τις σχετικές επί των ερωτημάτων απαντήσεις.