Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ Ο Δήμος Αγράφων στο Δίκτυο Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες

Στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δίκτυο Δήμων - Πόλεων με Λίμνη» - «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιουνίου στο Λιδωρίκι, σχετική ημερίδα, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδος, στην οποία παρεβρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ίδρυση «Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες».

Κομβικοί στόχοι του δικτύου είναι καταρχήν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των λιμνών, η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών.
Η δημιουργία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνη γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδος, στα όρια του οποίου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τεχνητές λίμνες, η λίμνη του Μόρνου, βασικός τροφοδότης της Αθήνας με πόσιμο νερό.

Στην προσπάθειά αυτή συμπράττουν Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Οι Δήμοι Αγράφων, με τη Λίμνη Κρεμαστών, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Καστοριάς, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο Δήμος Θηβαίων, στα διοικητικά όρια του οποίου συμπεριλαμβάνεται η λίμνη «Υλίκη».
Στην εκδήλωση - ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι για μια πρώτη συζητήθηκαν, καταγράφτηκαν αρχικά οι κοινές θέσεις και διαμορφώθηκε το ιδρυτικό καταστατικό του δικτύου, προκειμένου στη συνέχεια, να ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα των Δήμων, να υπογραφεί το καταστατικό και να προχωρήσει η λειτουργία του Δικτύου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία.

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, μετά την ενημέρωση που έγινε στο σώμα από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Δημητρόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμο στην ημερίδα, το σώμα αφού συζήτησε την πρόταση αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για την αξιοποίηση της λίμνης     Κρεμαστών, που θα σημάνει και την τουριστική εν γένει ανάπτυξη του Δήμου.