Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ


Αγαπητοί συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία του νέου έτους εύχομαι σε όλες και σε όλους Καλή Χρονιά.
Θέλω με την παρούσα να επικοινωνήσω μαζί σας αναφορικά με τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στο Δήμο μας και βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά σχετικά και με την προσπάθεια κάποιων να ενοχοποιήσουν την αντιπολίτευση για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Αγράφων.

Γράφτηκε και ειπώθηκε ότι είναι ασέβεια προς τους θεσμούς, απαξίωση, ύβρις και προσβολή το γεγονός ότι απουσίαζε η αντιπολίτευση από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη προεδρείου και επιτροπών του Δήμου.
Η μόνη συνέπεια ήταν ότι καθυστέρησε η ανάδειξη για μία εβδομάδα αφού ο Δημοτικός Κώδικας προβλέπει τη διαδικασία και σε αυτήν την περίπτωση και η εκλογή των οργάνων έγινε με αυτόματο διορισμό. Αυτό ήταν το πρόβλημα για το Δήμο μας ή μήπως πολλά άλλα;

Έχει όμως σημασία να δούμε ποιοι είναι αυτοί που μας κατηγορούν με τις προαναφερόμενες εκφράσεις και κυρίως για ποιους λόγους το κάνουν, σε τι αποσκοπούν και πως λειτουργούν:

Πρώτον, ποιοι;
Αυτοί που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης, που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να χαϊδεύουν τα αυτιά των «αφεντάδων», να υπηρετούν προσωπικούς σκοπούς, να ικανοποιούν προσωπικά συμφέροντα και να ξερογλείφονται αποκρύπτοντας την αλήθεια και δημοσιεύοντας σκοπιμότητες και ανακρίβειες προκειμένου να βολέψουν τον εαυτό τους εις βάρος των δημοτών και του Δήμου Αγράφων; Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι χτυπούν την αντιπολίτευση και προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο; Ή μήπως πιστεύουν ότι έτσι υπηρετούν την ενημέρωση;

Η πραγματικότητα φαίνεται ακριβώς από τα ανταλλάγματα και τα αξιώματα που παίρνει ο καθένας (ουδέν φαεινότερον και εννοώ την εφημερίδα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ» και τη διευθύντριά του κ. Φεγγούλη ).

Αυτοί θα μας υποδείξουν τι να κάνουμε και που να πάμε; Αυτοί μας λένε να πάμε σπίτια μας για να συνεχίσουν το «έργο» τους;
Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ασέβεια προς τους θεσμούς, απαξίωση, ύβρις και προσβολή.

Δεύτερον, μήπως αυτοί που διαγράφουν συνεργάτες για να μην χάσουν τον έλεγχο της οικονομικής επιτροπής ώστε να κάνουν αυτά που θέλουν εις βάρος του Δήμου και των δημοτών; Εκεί θα συμμετείχαν οι διαγραφέντες από την πλειοψηφία σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα και τη σειρά εκλογής των δημοτικών συμβούλων.

Τρίτον, αυτοί που δεν έφεραν ως όφειλαν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 εμπρόθεσμα ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος καθώς αυτά αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία της λειτουργίας του;

Τέταρτον, αυτοί που δεν πραγματοποίησαν δημοτικά συμβούλια τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2012 ενώ το άρθρο 67 παρ. 1 του Δημοτικού Κώδικα λέει πως το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα; Για το γεγονός αυτό έχω υποβάλλει σχετική καταγγελία στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση (αριθμ. πρωτ. 70/10838/17.1.2013).

Πέμπτον, αυτοί που δεν έφεραν ποτέ τριμηνιαία έκθεση εσόδων – εξόδων της οικονομικής επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 72 παρ. 1β του κώδικα; Έχω υποβάλλει σχετική καταγγελία με αριθμ. πρωτ. 71/10842/17.1.2013.

Έκτον, αυτοί που υποκίνησαν κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τους ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου ώστε να ματαιώσουν τη συνεδρίαση που θα καταψήφιζε ανύπαρκτες συνεδριάσεις και παράνομα πρακτικά, κάτι που τελικά δεν απέτρεψαν στην επόμενη συνεδρίαση; Έχω υποβάλλει σχετική καταγγελία με αριθμ. πρωτ. 1379/167217/22.8.2012.

Έβδομο, αυτοί που παράνομα μεταφέρουν στα σκουπίδια από τους πρώην Δήμους (σημερινές Δημοτικές Ενότητες) Βίνιανης και Φραγκίστας στον ΧΑΔΑ (χωματερή) του τέως Δήμου Αγράφων, η οποία είναι κλειστή για δύο χρόνια και μάλιστα υπάρχει απόφαση δημοπράτησης για αποκατάστασή της με συγκεκριμένο ποσό όπως και οι άλλοι ΧΑΔΑ όλων των πρώην Δήμων; Έχω υποβάλλει σχετική καταγγελία με αριθμ. πρωτ. 2147/260282/7.12.2012.

Όγδοο, αυτοί που αρνούνται να παραδώσουν στοιχεία στην αντιπολίτευση (τιμολόγια, συμφωνητικά, χρηματικά εντάλματα), όπως έχουμε κατ’ επανάληψη και εγγράφως ζητήσει;

Ένατο, αυτοί που έχουν εγκαταλείψει 32 κοινότητες στο έλεος του Θεού και της φύσης χωρίς καμμία κάλυψη βασικών αναγκών (γιατρός, δρόμος, νερό, τηλέφωνο κλπ.) και που δεν κατάφεραν σε δύο χρόνια θητείας να προσθέσουν ούτε ένα λιθαράκι σε κανένα χωριό του Δήμου Αγράφων;

Δέκατο, αυτοί που έχουν καταργήσει κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και έχουν αναδείξει την ψευτιά, την πλαστογραφία, την κακοδιαχείριση, τη διαπλοκή, το ρουσφετάκι, το πλιάτσικο και τη συγκάλυψη;

Ενδέκατο, αυτοί που δεν είχαν χρήματα για πετρέλαιο για το λεωφορείο των Αγράφων με αποτέλεσμα να γίνεται έρανος στην εκκλησία του χωριού από τον εφημέριο και τους δημότες αλλά που είχαν χρήματα για να βολτάρουν με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και είχαν χρήματα επίσης για την αγορά φυτών και δέντρων αξίας άνω των 15.000 ΕΥΡΩ, τα οποία και μοίραζαν προεκλογικά στα χωριά προκειμένου να ενισχύσουν συγκεκριμένο υποψήφιο βουλευτή (Δημητρόπουλος) και συγκεκριμένο προμηθευτή (Βιλαέτης);

Δωδέκατο, αυτοί που πλέον δεν αποτελούν πλειοψηφία όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία των Αγράφων και που δεν διαθέτουν το απαραίτητο φιλότιμο, ευαισθησία και ευθιξία ώστε να παραιτηθούν προσφέροντας δια του τρόπου αυτού μέγιστη υπηρεσία στον τόπο;

Αγαπητοί συμπατριώτες, Αγραφιώτισσες και Αγραφιώτες, συνδημότες του νέου Δήμου Αγράφων,
Τα παραπτώματα, η ανεπάρκεια, η αναξιότητα, η αδυναμία, η ανυπαρξία, η ανικανότητα, οι σκοπιμότητες και η επικινδυνότητα της Δημοτικής Αρχής είναι τόσα που δεν έχουν τελειωμό. Απλώς σας απαρίθμησα μερικά από αυτά για να αναδείξω το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.

Πολλά άλλα σας τα είχα παρουσιάσει με επιστολή μου την 7.8.2012 στα μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς από πολλούς δημοτικούς συμβούλους ακόμα και της πρώην πλειοψηφίας αλλά και από τις ίδιες τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα από τότε μέχρι σήμερα. Φάνηκε πλέον το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο μας. Αυτά τα οποία εμείς ως αντιπολίτευση επί δύο χρόνια καταγγέλλουμε τόσο στα δημοτικά συμβούλιο όσο και στα αρμόδια όργανα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας (μέσα από δεκάδες ενστάσεις και καταγγελίες που έχουμε υποβάλλει) ήρθε η ώρα να τα επιβεβαιώσουν και να τα παραδεχθούν και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πρώην πλειοψηφίας και κάποιοι από αυτούς να τα καταγγείλουν.

Με όλα αυτά δεν χάθηκε απλώς η πλειοψηφία από τη δημοτική αρχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται αλλά έχει χαθεί ο έλεγχος ολοκληρωτικά.

Δεν λειτουργεί πλέον ο Δήμος Αγράφων και παραμένουν στις θέσεις τους για να συγκαλύψουν τις ανομίες τους.

Πάντως είτε το θέλουν είτε όχι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν μαζί με όσους τους συγκαλύπτουν.

Εμείς (οι συνεργάτες μου κι εγώ) σας το δηλώνουμε υπεύθυνα πως και σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως νέα δημοτική αρχή θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας γι’ αυτό. Είναι αδιανόητο για όσους άσκησαν και ασκούν διοίκηση και έφεραν το Δήμο μας σε αυτή την κατάσταση να μην υπάρχουν συνέπειες. Αυτή ακριβώς την κατάσταση πληρώνουμε ως Δήμος και ως Ελλάδα γενικότερα, διότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή στην προσπάθειά της να κερδίσει τις εκλογές το Νοέμβριο του 2010 στηρίχτηκε στη συναλλαγή, το τάξιμο, το «πλιάτσικο» και την εξαπάτηση των δημοτών. Τώρα θερίζει ακριβώς τους καρπούς των σπόρων που έσπειρε τότε.

Κοιτάξτε όμως πως λειτουργεί το σύστημα:

Είδαμε με έκπληξη να ακυρώνεται από την επιτροπή του άρθρου 152 στη Λαμία τη 19.9.2012 η ένσταση που είχαμε κερδίσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αφορούσε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012 για ποσό 1.380.000 ΕΥΡΩ το οποίο και εξαφανίστηκε σε διάφορες αναθέσεις. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από τρία άτομα: ένα δικαστικό αντιπρόσωπο του ΝΣΚ ως πρόεδρο, έναν αναπληρωτή εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας ως μέλος και έναν εκπρόσωπο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας (τον Δήμαρχο Λαμίας) ως μέλος.

Αυτοί έκριναν και αποφάσισαν πως όλες οι αναθέσεις, κατατμήσεις έργων και προμήθειες στο ανωτέρω θέμα ήταν νόμιμες. Σε αυτούς δίνει τη δυνατότητα η ελληνική Πολιτεία και μέσω αυτής της διαβλητής επιτροπής να αποφασίζουν, να κρίνουν και να ακυρώνουν πάνω από ολόκληρες δημοτικές ομάδες, πάνω από Δήμους, πάνω από Περιφέρειες και πάνω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πάντως εγώ πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό συντελείται ο ευτελισμός των θεσμών και της διαφάνειας εκ μέρους της Πολιτείας και ευνοείται η διαφθορά, η διαπλοκή, το «πλιάτσικο» και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος των ελλήνων φορολογουμένων που στενάζουν κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες φορολογίας στην ιστορία της πατρίδας μας. Αυτό είναι το μεγαλείο του ελληνικού κράτους που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο Δήμος Αγράφων βρίσκεται στο σημείο μηδέν και η ευθύνη περνάει πλέον στα χέρια της Πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών που την αποτελούν όπως:
•Αποκεντρωμένη Διοίκηση
•Ελεγκτικό Συνέδριο και επίτροπος
•Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης
•Εισαγγελέας
•Υπουργείο Εσωτερικών

Τους οποίους καλούμε για μια ακόμη φορά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με βάση όλα όσα τους έχουμε ως τώρα καταθέσει (καταγγελίες, ενστάσεις και αναφορές) να πράξουν τα δέοντα και τα αυτονόητα.

Τους καλούμε να προβούν σε απεμπλοκή όλων των ενεργειών και επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να σωθεί ο Δήμος Αγράφων και να προστατευτούν οι δημότες μας.

Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η διενέργεια και διεξαγωγή οικονομικού  - διαχειριστικού ελέγχου τόσο στους πέντε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (Αγράφων, Βίνιανης, Φραγκίστας, Απεραντίων και Ασπροποτάμου) όσο και στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αγράφων.

Εμείς (οι συνεργάτες μου κι εγώ) θα αγωνιστούμε γι’ αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να σώσουμε το Δήμο μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα τα δημοτών του μη επιτρέποντας σε καιροσκόπους και τυχοδιώκτες να επωφεληθούν.

Θα είμαστε παρόντες με στάση ευθύνης απέναντι στο Δήμο, στους δημότες και στην Πολιτεία όπου και όπως μας χρειαστούν.

Όπως ακριβώς με στάση ευθύνης και εντιμότητας τους αντιμετωπίσαμε κατά τον προεκλογικό μας αγώνα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας έως σήμερα.

Έτσι ακριβώς θέλουμε και μπορούμε να τους υπηρετήσουμε υπεύθυνα, έντιμα και καθαρά και αύριο ως νέα δημοτική αρχή των Αγράφων.

Με τιμή

Θόδωρος Μπαμπαλής