Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η θρησκευτική συνείδηση των μαθητών Γράφει ο Κων/νος Ηλ. Μήτσιος


Η «ως υδάτων πολλών» φωνή του Ι. Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας και της ελληνικής Εκκλησίας γενικότερα, ευελπιστούμε ότι συντάραξε τους κυβερνώντες και ευαισθητοποίησε τους πολίτες για το θέμα της δημιουργίας θρησκευτικής συνείδησης στους ελληνόπαιδες.
Θεωρούμε ωφέλιμο να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας το άρθρο (16, § 2) του Συντάγματος, «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους με σκοπό... την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης...» και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία «για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών σύμφωνα με τις αρχές της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, επιβάλλεται από την Πολιτεία η λήψη κατάλληλων νομοθετικών μέτρων ώστε να εξασφαλίζεται η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών», και όχι της θρησκειολογίας, «για ικανό αριθμό ωρών εβδομαδιαίως».
Στην εποχή μας, που η κοινωνία βρίσκεται σε αποσύνθεση, ο χυδαίος υλισμός και η κατάρρευση των αξιών οδηγούν τον άνθρωπο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, οι νεοταξικές ανακατατάξεις δοκιμάζουν το λαό μας και κάποιες δυνάμεις απεργάζονται τη συρρίκνωση και την άλωση της πατρίδας μας, είναι λογικό οι Έλληνες να αναζητούν στήριγμα στη θρησκεία τους. Σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι κίνδυνοι, τους οποίους αντιμετωπίζει η νεολαία μας από τη διάδοση των ναρκωτικών και των διαφόρων καινοφανών αιρέσεων και παραθρησκειών, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας θρησκευτικής καλλιέργειας των μαθητών κατά το ορθόδοξο χριστιανικό πνεύμα.
Με αυτές τις συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ογκώδη κοινωνικά, εθνικά και οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση προκαλεί τη θρησκευτική και εθνική συνείδηση των Ελλήνων με την κακοποίηση των σχολικών βιβλίων, την αλλοίωση της ιστορίας του έθνους μας και τώρα, με τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε άχρωμη θρησκειολογία. Είναι στις προθέσεις της Πολιτείας να αλλοιώσει τις βάσεις, επί των οποίων διαμορφωνόταν προαιωνίως η προσωπικότητα και το ήθος της ελληνικής νεολαίας; Ή μπροστά στα ποικίλα προβλήματα επενδύει στην πόλωση και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης; Γιατί η κυβέρνηση παραγνωρίζει το υψηλό θρησκευτικό φρόνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι κάποιοι αντιμάχονται την Εκκλησία και επιχειρούν μεθοδικά να αποδομήσουν τη θετική εικόνα της στην ελληνική κοινωνία.
Ευελπιστούμε ότι στους χαλεπούς καιρούς θα πρυτανεύσει η λογική, το συμφέρον του Έθνους μας  και η Ελληνορθόδοξη Παράδοση, για να οδηγήσουν τους εκκλησιαστικούς και εθνικούς μας ταγούς σε ειλικρινή διάλογο. Ο λαός στις επάλξεις γρηγορεί και προσεύχεται, παρακολουθεί και κρίνει, θυμάται, δοξολογεί και τιμωρεί.
kostasmitsios@yahoo.gr