Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παρέμβαση Λάμπρου Τσιτσάνη στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας. για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας

Προτάσεις ουσίας για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας, για την περίοδο 2014-20, κατέθεσε προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης.

"Με την ένταξη της ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής Πρότασης στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, αφ ‘ενός μεν θα έχουμε μια οικονομική αναβάθμιση των κατοίκων της Ευρυτανίας, αφετέρου θα πετύχουμε μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων" αναφέρει στην εισήγησή του χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσάνης,
αναλύοντας ταυτόχρονα όλους εκείνους τους τομείς εκείνους που μπορούν να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης της Ευρυτανίας.

ΠΡΟΣ   
Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Στερεάς Ελλάδας 
Υψηλάντη 12 Λαμία
ΘΕΜΑ : Προγραμματική Περίοδος 2014-2020  Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας 
Η Ευρυτανία , ορεινή και άγονη περιοχή, όμως μεγίστου φυσικού πλούτου και υψηλότατου οικολογικού ενδιαφέροντος . Περιοχή με έντονη παλαιότερη και πρόσφατη παράδοση και ιστορία.
   Η υποβάθμισή της, με τις παραλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος, ας αποτελέσει νέο ξεκίνημα για την παραπέρα Ανάπτυξή της.
•Πρωτογενής Τομέας  με έμφαση  α) στην μικρής κλίμακας γεωργία Βιολογικού τρόπου παραγωγής προϊόντων,  β)στην κτηνοτροφία ποιμενικής ή νομαδικής μορφής καθώς και της μορφής της ελεύθερης εκτροφής και  γ) αλιεία εσωτερικών υδάτων.
•Δευτερογενής Τομέας  κεντρικός σχεδιασμός συγκεκριμένων σαφώς χωροθετημένων σημείων εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών και οικογενειακών βιοτεχνιών δευτερογενούς μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενή με έμφαση στα προϊόντα οικοτεχνίας (γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία ).
Απαραίτητη επίσης είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου προϊόντων ξύλου, ως κατ’εξοχήν  δασική περιοχή η Ευρυτανία και δημιουργία-λειτουργία και άλλου στη Δυτική Ευρυτανία, σύμφωνα με τις προτάσεις-υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
•Τριτογενής Τομέας Η Ευρυτανία, μια από τις πέντε καθαρότερες περιοχές του κόσμου και η καθαρότερη της Ευρώπης, είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, έχοντας ως μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το φυσικό της περιβάλλον.
Ιδιαίτερα στο Καρπενήσι υπάρχουν οι υποδομές για τουρίστες από όλο τον κόσμο και για όλο το χρόνο (χιόνι-κατασκηνώσεις-αγροτουρισμός-οικοτουρισμός-περιηγητικός-συνεδριακός-αθλητικός/σπορ-ιδιαίτερα το αθλητικό κέντρο είναι πόλος έλξης των ομάδων και των αθλητών για την ταυτόχρονη ξεκούραση και προετοιμασία). Απαραίτητη προϋπόθεση όσον αφορά τη λειτουργία  του Αθλητικού Κέντρου, είναι η εξ’ολοκλήρου μεταβίβασή του στο Δήμο Καρπενησίου, οι απαραίτητες υποδομές και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκσυγχρονισμός του χιονοδρομικού κέντρου Βελούχι με τελεφερίκ , χώρο στάθμευσης κ.λπ.
Θρησκευτικός επίσης τουρισμός – Παναγία η Προυσιώτισσα-Κυρά της Ρούμελης, Παναγία της Τατάρνας  και άλλα θρησκευτικά μνημεία.
  Τέλος ο σημαντικότερος μοχλός Ανάπτυξης όχι μόνο του Δήμου Αγράφων αλλά και ολόκληρης της Ευρυτανίας είναι η αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών (Λίμνη Παύλου Μπακογιάννη ) και η σύνδεσή της με τη λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας. Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και το μεγαλύτερο φράγμα της Ευρώπης. Δυστυχώς οι πολιτικές του παρελθόντος την έχουν αφήσει αναξιοποίητη ενώ θα μπορούσε να είναι Ευρωπαϊκό πρότυπο.
  Για το ανωτέρω Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, απαραίτητα προϋπόθεση είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου Λαμία –Καρπενήσι-Αγρίνιο . Λαμία Καρπενήσι είναι σε εξέλιξη και απαιτείται άμεση ολοκλήρωση. Ο άξονας Καρπενήσι Αγρίνιο που είναι εξίσου σημαντικός θα πρέπει να ξεκινήσει από Γοριανάδες – Κορυσχάδες (συνέχεια του περιφερειακού Καρπενησίου) με τούνελ και έξοδο στο Καλεσμένο με το ίδιο υψόμετρο 850 μ. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι υπάρχει χάραξη- Μελέτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ πριν από 40 περίπου χρόνια.
Με αυτό το τούνελ εξυπηρετείται εξ’ ολοκλήρου η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, διότι αποφεύγει τη Ράχη Μπαγασάκι (υψόμετρο 1250μ)  –χιόνια, πάγο, λιγότερα χιλιόμετρα προς Αγρίνιο, σύνδεση με τον άξονα Καρδίτσα- Αγρίνιο, με Λίμνη Κρεμαστών , άμεση σύνδεση και επικοινωνία των δύο Δήμων (Αγράφων - Καρπενησίου) και πάρα πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Με την ένταξη της ανωτέρω ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής Πρότασης στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 , αφ ‘ενός μεν θα έχουμε μια οικονομική αναβάθμιση των κατοίκων της Ευρυτανίας , αφετέρου θα πετύχουμε μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων .
Καρπενήσι  1/7/2013                                                                                  
                                                                                                                    Με εκτίμηση                                                                                                             Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης                                                                                               Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας