Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Με λαμπρότητα η εορτή του Προφήτη Ηλία σε Ξηριά και Παλαιοχώρι

Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλία του Θεσβίτη σε όλη την Ευρυτανία. Επίκεντρο της μεγάλης αυτής γιορτής, πρωτίστως ο Ξηριάς, όπου δεσπόζει ο περικαλλής ομώνυμος Ιερός Ναός του Προφήτου αλλά και όλα τα χωριά που έχουν Ναούς προς τιμή του Αη- Λιά.


 Στο Καρπενήσι η γιορτή ξεκίνησε με τον Πανηγυρικό εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο επιχώριος Επίσκοπος συνοδεία πολλών ιερέων της πόλης. Στο θεόπνευστο και φλογερό κήρυγμά του, ο σεπτός ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Προφήτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα συμβαίνοντα της εποχής εκείνης, χίλια περίπου χρόνια προ Χριστού, συγκρίνοντάς τα  με όσα συμβαίνουν σήμερα, 2013 χρόνια μετά Χριστόν. Ο Μητροπολίτης ζήτησε από τους άρχοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην μιμηθούν τον Αχαάβ και τη Ιαζάβελ, κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να βρίσκεται πάντοτε εν εγρηγόρσει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
 Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν ως ευλαβείς προσκυνητές, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σουλιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι επίσημοι.
Ο Εσπερινός όπως είθισται ολοκληρώθηκε με την  λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, πέριξ του πανηγυρίζοντος ιερού Ναού στον Ξηριά.
Σε πανηγυρικό κλίμα γιορτάστηκε ο Προφήτης και την επομένη, αγιώνυμη ημέρα, 20 Ιουλίου, με τους πιστούς να κατακλύζουν τον Ναό του Προφήτου, συμμετέχοντες με κατάνυξη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στην παράκληση.
Κατά την διάρκεια του εορταστικού διημέρου, ετέθη προς προσκύνηση στους πιστούς, απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Νεομάρτυρος Σοφίας, που προσέφερε στην Ενορία ως μεγάλη Ευλογία, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Για άλλη μια χρονιά ο εφημέριος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Καρπενησίων π. Ιωάννης Λιάπης, διεκόνησε επ΄ αγαθώ την εορτή του Προφήτη Ηλία.    

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΗ-ΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
«Βούλιαξε» το τρίκορφο ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία, από τους πιστούς που ανηφόρησαν στο πανέμορφο αυτό μέρος, για να τιμήσουν και να γιορτάσουν τον Άγιο, στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται εκεί και χτίστηκε πριν 10 χρόνια.
Ο δυναμικός και δραστήριος Πρόεδρος  του Συλλόγου Παλαιοχωρίου, Άγγελος Γιαννόπουλος, εμπνευστής αυτής της κίνησης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διοργάνωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα ξεχωριστό γιορτάσι που εντυπωσίασε άπαντες τους προσκυνητές.
Η γιορτή ξεκίνησε και εδώ το απόγευμα με τον Εσπερινό και συνεχίστηκε με την εκδήλωση που ετοίμασαν οι Νέοι του Συλλόγου στην πλατεία του χωριού.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο ξωκλήσι του Αη- Λιά που κατακλείστηκε από πιστούς και μετά το πέρας αυτής, στον αύλιο χώρο, που έχει θέα την λίμνη Κρεμαστών, ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνεισέφεραν στην ανέγερση του Ναού, τιμώντας ξεχωριστά τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγραίων, για την καθοριστική του συμβολή στην μεγάλη αυτή προσπάθεια. Ακόμη ο κ. Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε, τον Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργο, τον Δήμαρχο Αγράφων Δημήτρη Τάτση και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ταξιάρχη Σκλαπάνη, που τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή και την εκδήλωση του Συλλόγου για την εν γένει υποστήριξή τους στο σπουδαίο αυτό έργο. Ακολούθησαν τα χορευτικά των Συλλόγων, Καρπενησίου και 

Χρυσοβεργίου, τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Στη συνέχεια το γλέντι άναψε με τους επισήμους να σέρνουν το χορό και τον κόσμο να ακολουθεί, μετατρέποντας το πανέμορφο αυτό φυσικό μπαλκόνι με θέα στην λίμνη Κρεμαστών, σε ένα απέραντο χοροστάσι.
Στο ωραίο αυτό πανηγύρι, παραβρέθηκαν ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Βελαέτης και Πάνος Γκορόγιας, ο πρώην Πολιτευτής Ευρυτανίας Λάμπρος Μάκκας, εκπρόσωποι Συλλόγων και όπως προαναφέραμε πλήθος κόσμου.
Αξίζουν πολλά μπράβο στον ακούραστο εργάτη αυτού του έργου και διοργανωτή του πανηγυριού Άγγελο Γιαννόπουλο αλλά και στους συνεργάτες του, που φρόντισαν έτσι ώστε όλα σε αυτό το γιορτάσι να λειτουργήσουν τέλεια. Συγχαρητήρια στα παιδιά που ανέλαβαν το σέρβις στο πανηγύρι, που ήταν άψογο, στον Κρεντιώτη Γιάννη Βούρτσα και στην ομάδα του για τα ωραία ψητά που ετοίμασαν καθώς και στο συγκρότημα των Τάκη Φουρλίγκα – Σεραφείμ Μπακούση, που ανέβασαν το κέφι στα ύψη.