Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – 31 ΜΑΙΟΥ

Με αφορμή την ημέρα αυτή το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π. Ε. Ευρυτανίας ΑΛΚΥΟΝΗ ανοίγει την κουβέντα για το κάπνισμα….
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Η καπνιστική συνήθεια, διαδεδομένη ήδη στην αρχαιότητα, από την Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα ως τους Ισραηλίτες και τον Ελληνορωμαϊκό κόσμο, ως λειτουργική- τελετουργική πράξη, επανακατέλαβε όλο τον πλανήτη σταδιακά μετά την κατάκτηση του Νέου Κόσμου, με τη μορφή του συγκεκριμένου φυτού. Η ιστορική νομιμοποίηση του προϊόντος και της συνήθειας δέχτηκε το πρώτο πλήγμα μόλις το 1950, όταν τρεις σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες κατέδειξαν την ισχυρή συσχέτιση του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα.
….το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια θεωρείται ως ουσιοεξάρτηση, με την είσοδό του και στα αντίστοιχα ταξινομητικά συστήματα της ψυχιατρικής αλλά και ως μια επικίνδυνη κλασική επιδημία με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και την πολιτική.
Πηγή : «Οι εξαρτήσεις στην εφηβεία» Αθήνα 2013, έκδοση του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ – ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ
Η δραστική ουσία του τσιγάρου είναι η Νικοτίνη η οποία δίνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά είναι και η ουσία που προκαλεί εξάρτηση.
Πρόκειται για μια τοξική ουσία. Στους ενήλικες μια δόση 0,05 γραμμαρίων καθαρής νικοτίνης προκαλεί το θάνατο. Στα βρέφη η κατάποση 1 και μόνο τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει θάνατο.  Η τοξική δράση της φαίνεται όταν κάποιος καπνίζει το πρώτο του τσιγάρο: συνήθως βήχας, τάση για εμετό, ξερός λαιμός, κόκκινα μάτια και δάκρυα. Ενδείξεις ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την τοξική ουσία.
Εκτός από τη νικοτίνη, το τσιγάρο περιέχει και ο καπνός του περιέχουν περίπου 3.700 χημικές ουσίες μεταξύ αυτών αμμωνία, πίσσα, αρσενικό, υδροκυάνιο, βουτάνιο. Από αυτές τις ουσίες οι 40 έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνες.
ΠΗΓΗ: εκπαιδευτικό υλικό του ευρωπαϊκού προγράμματος πρόληψης της εξάρτησης «Ξέρω ότι αξίζω»
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
•τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
•το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
•το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
•το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
•το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
•oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
•Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
•Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:
•Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
•Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
•Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
•Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
•Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/36#ixzz32QjwxviM
Αντιμετώπιση του καπνίσματος
Σήμερα είναι πιο εύκολο να κόψει κανείς το τσιγάρο από ότι ήταν στο παρελθόν λόγω του ότι υπάρχουν πια διάφορες μέθοδοι διακοπής του. Προϋπόθεση η θέληση κάποιου να το προσπαθήσει.
1η μέθοδος: Υποκατάστατα νικοτίνης. Κυκλοφορούν στο εμπόριο υποκατάστατα νικοτίνης σε αυτοκόλλητα, τσίκλες, ρινικό σπρέι, εισπνεόμενα και υπογλώσσια.
2η μέθοδος: Βελονισμός (ως εναλλακτική και φυσική μέθοδος)
3η μέθοδος: Ιατρείο διακοπής Καπνίσματος (υπάρχουν σε κάποια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας – στην Στερεά Ελλάδα υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών)
4η μέθοδος: Φάρμακα (μόνο με επίβλεψη γιατρού – συνήθως αντικαταθλιπτικά)
5η μέθοδος: Κέντρα απεξάρτησης από το κάπνισμα που στηρίζονται σε δημιουργία ομάδων διακοπής του καπνίσματος.
6η μέθοδος: Αποχή: Κάποιοι έχουν διακόψει το κάπνισμα απλά σταματώντας να καπνίζουν.
Σε κάθε περίπτωση η διακοπή του καπνίσματος συμπαρασύρει κι άλλες αλλαγές στη ζωή του καπνιστή, όπως η αλλαγή στη διατροφή, η ενασχόληση με κάποιο σπορ ή χόμπι, η αποφυγή χώρων με συνωστισμό καπνιστών, η αποφυγή συνηθειών που σχετίζονταν με το κάπνισμα, κα.
Το σημαντικό είναι ότι δεν είναι ακατόρθωτο και πάντα – ακόμη και μετά από πολλά χρόνια καπνίσματος- υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη διακοπή του.
Πολύ ενδιαφέρουσες και αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.nosmoke.gr/el/howtoquitsmoking/smokingquittingadvices/143.html
Για συνέχιση της κουβέντας ήμαστε στη διάθεση σας, στη διεύθυνση : Αγγέλων 1 (έναντι του συνεδριακού κέντρου) και στο τηλέφωνο 22370 – 22904.