Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Βουνό τα προβλήματα για τον νέο Δήμαρχο Αγράφων

Οι εκλογές πέρασαν και ο κυρίαρχος λαός απεφάνθη, όπως σε όλους τους Δήμους της χώρας έτσι και στον Δήμο Αγράφων. Παρότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τον Δήμαρχο που εξελέγη χωρίς αντίπαλο, λόγω των όσων περιέργων συνέβησαν, οι Αγραφιώτες με σύνεση επέλεξαν τους 27 πλέον Δημοτικούς Συμβούλους μέσα από τον ίδιο Συνδυασμό, οι οποίοι από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, θα αναλάβουν την ευθύνη, με τον Θοδωρή Μπαμπαλή στο τιμόνι, να διακυβερνήσουν τον Δήμο και κυρίως στην δική μας περίπτωση να τον βγάλουν από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τις αιτίες του καταντήματος του Δήμου Αγράφων, ωστόσο όμως, η υφιστάμενη κατάσταση της ολικής παράλυσης και τα κατασχετήρια που συνεχώς φτάνουν στον Δήμο για παλιές οφειλές συγκεκριμένων πρώην Δημάρχων, δημιουργούν τρομερά αδιέξοδα, σε ένα Δήμο που πρέπει όμως να λειτουργήσει γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Αυτό λοιπόν το βουνό των ... προβλημάτων θα κληθεί από την 1η Σεπτέμβρη να “ανέβη” ο Θοδωρής Μπαμπαλής και το νεοκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν επιχειρούμε, με τις σκέψεις μας που θα ακολουθήσουν να παρέμβουμε στο έργο της Δημοτικής Αρχής, όμως γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, καταθέτουμε τα παρακάτω απλά γεγονότα .
Όπως γνωρίζουμε όλοι ο Δήμος είναι χρεωμένος και κανείς, εκτός ελαχίστων προσώπων, δεν ξέρει πόσο και σε ποιους χρωστάει. Εδώ ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να ζητήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία να μην προχωρήσει στην παραλαβή του Δήμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει Δήμος αν δεν ξεκαθαρίσει το οικονομικό. Ο ερχομός του κ. Ρακιτζή και των συνεργατών του ελεγκτών, είναι ότι καλύτερο στην παρούσα φάση για τον Δήμο Αγράφων, γιατί από τον συγκεκριμένο έλεγχο θα ξεκαθαρίσουν πολλά…
Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και στον τομέα της λειτουργίας του Δήμου σε επίπεδο διοίκησης όσον αφορά το υπαλληλικό προσωπικό. Και εδώ εκτός ελαχίστων προσώπων, που εργάζονται με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νομοθέτη, τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά φαινόμενα προκλητικής αδιαφορίας και συμπεριφοράς που κατάντησαν κατά κοινή ομολογία τον Δήμο να υπολειτουργεί. Αν δεν υπάρξει αλλαγή και στο συγκεκριμένο ζήτημα ούτως ώστε ο κάθε υπάλληλος να εργάζεται ευσυνείδητα και υπεύθυνα από τη θέση του, δυστυχώς ο Δήμος θα παραμείνει στάσιμος παρά τις όποιες άλλες προσπάθειες γίνουν.  Δεν υπάρχουν περιθώρια νέων λαθών και άλλης αδιαφορίας.
Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Δήμος δεν είναι χώρος αναψυχής και ξεκούρασης. Το Διοικητήριο, οι Υπηρεσίες και τα Γραφεία του Δήμου, είναι χώροι εργασίας και προσφοράς. Δεν μπορεί να λειτουργήσει Δήμος, αν δεν εργάζονται άπαντες έχοντας ως μοναδικό στόχο το συμφέρον του τόπου και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Δεν μπορεί με λίγα λόγια να προσέρχεται ο Δημότης στις Υπηρεσίες του Δήμου για οποιοδήποτε θέμα και να μην βρίσκει ανταπόκριση στο αίτημά του. Δεν μπορεί επίσης να ζητά την παρέμβαση του Δήμου και να εισπράττει αδιαφορία. Δεν μπορεί ο Δημότης να παρακαλάει για να περάσει η σκουπιδιάρα να πάρει τα σκουπίδια από την γειτονιά του, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας, δεν μπορεί ο δημότης να περιμένει να έλθει ο Ιούνιος μήπως και εγκριθεί ο Προϋπολογισμός για να καθαριστούν τα κοιμητήρια και τα αυλάκια. Πάλι καλά που υπάρχει και κάποια από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, που πληρώνει από την τσέπη της για να έχει καύσιμα η σκουπιδιάρα για να καθαριστούν τα χωριά.
Στάθηκα σε λιγοστά ζητήματα από το βουνό των προβλημάτων που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή και για το λόγο αυτό τονίζω ότι ο Θοδωρής Μπαμπαλής έχει δύσκολο έργο. Η επόμενη μέρα στον Δήμο Αγράφων για τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του θα είναι μια συνεχής δοκιμασία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και πειθαρχημένα.  Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστούν δίπλα στον Δήμαρχο, πρόσωπα ικανά και δοκιμασμένα αλλά πάνω απ΄ όλα πρόσωπα με όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο. Δυστυχώς στα 3,5 μέχρι τώρα χρόνια της διακυβέρνησης της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, λιγοστοί ήταν εκείνοι που έτρεξαν, που πάσχισαν, που αγωνίστηκαν για τον Δήμο και τους Δημότες και όπως αποδείχτηκε αρκετοί αυτοί, που βολεύτηκαν και δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτε.
Ολοκληρώνοντας τις λιγοστές αυτές σκέψεις και εκφράζοντας την επιθυμία μας, ο Δήμος Αγράφων να περπατήσει και να λειτουργήσει όπως πρέπει, θεωρούμε ότι επιβάλλεται πλέον η αλλαγή τακτικής στον Δήμο και για να γίνει αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός master plan, ενός συγκροτημένου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα βασιστεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και κυρίως στο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από τον Συνδυασμό του Θοδωρή Μπαμπαλή. Ιδού το βουνό, ιδού και η ανάβαση…