Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ; ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚE ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;

Με την εκλογή της η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Καρπενησίου πρόβαλε ως προτεραιότητά της το έργο της ανάπλασης του κέντρου της πρωτεύουσας. Ποιος θα μπορούσε άραγε να διαφωνήσει με την προτεραιότητα αυτή, όταν η κατάσταση που επικρατούσε κάθε άλλο παρά παράπεμπε σε πόλη με τουριστικό προσανατολισμό και διάθεση προσέλκυσης επισκεπτών;









ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

ΦΩΤΟ 1: ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΖΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΦΩΤΟ 2: ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΦΩΤΟ 3: ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
ΦΩΤΟ 4: ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
 ΦΩΤΟ 5: Η ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΦΩΤΟ 6:  Η ΖΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΦΩΤΟ 7: ΕΤΣΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ  ΤΗ ΖΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΦΩΤΟ 8: ΕΤΣΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ  ΤΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ





Έτσι σχεδόν αμέσως ο νέος δήμαρχος  προχώρησε σε διαβούλευση προκειμένου να πεισθούν οι κάτοικοι της πόλης για την αναγκαιότητα του έργου και να πάρουν μια γεύση της μορφής που θα είχε η ανάπλαση και των αλλαγών που θα έφερνε στη λειτουργία της πόλης.
Στη διαβούλευση αυτή ο κ. Μπακογιάννης και οι μελετητές παρουσίασαν την μορφή που θα έδιναν στο κέντρο της πόλης  με τις παρακάτω εικόνες: ΦΩΤΟ 1,2,3. Όταν έγινε αυτή η παρουσίαση υπήρξε θετική ανταπόκριση και διάθεση για στήριξη της δημοτικής αρχής. Παρά το γεγονός ότι πολλοί κατά καιρούς είχαν εκφράσει απόψεις περί παραδοσιακού τύπου ανάπλαση, η εικόνα που δόθηκε ικανοποίησε σε γενικές γραμμές.
Ο κ. Μπακογιάνης και η δημοτική αρχή  κατάφερε να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία του δημάρχου που κανείς δεν αμφισβήτησε, και τα έργα ξεκίνησαν.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος της οδού εθν. Αντίστασης άρχισαν οι πρώτες αμφιβολίες. Η εικόνα που δόθηκε δεν ήταν έτσι όπως την περίμεναν αυτοί που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση που είχε γίνει και φάνηκε ότι πλέον είχαν αλλάξει τα σχέδια!!!
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την ανάπλαση έτσι όπως κατασκευάστηκε στην οδό εθν. Αντίστασης, μπροστά από το αστυνομικό κατάστημα και δίπλα πως θα έπρεπε να συνεχίσει, σύμφωνα με την αρχική παρουσίαση, μπροστά από το παλιό δημαρχείο. Βλέπετε καμία συνάφεια ή κάποια τέλος πάντων αισθητική λογική; ΦΩΤΟ 5,2
Η συνέχεια των έργων στη Ζηνοπούλου έδωσε πλέον τη χαριστική βολή σε όποιον ήλπιζε ότι η ανάπλαση θα έδινε μια φυσιογνωμία στο κέντρο της πόλης. Μια άνευ προηγουμένου πολυχρωμία και εναλλαγή σχεδίων παραπέμπει περισσότερο σε αρχιτεκτονικό πειραματισμό παρά σε μελετημένη και σχεδιασμένη παρέμβαση. Οι φωτογραφίες δίνουν την πλήρη διαφοροποίηση από την αρχική παρουσίαση στη διαβούλευση. ΦΩΤΟ 6,1
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που εξέφρασε ο αρχιτέκτονας – σύμβουλος του δήμου σε καταστηματάρχη της Ζηνοπούλου όταν ρωτήθηκε γιατί τόση πολυχρωμία και πολυπλοκότητα. Συμφώνα με τον κ. Λαμπρόπουλο επειδή τα κτήρια δεν είναι ωραία προσπαθεί να μεταφέρει το βλέμμα στο οδόστρωμα! Δεν ξέρουμε αν αυτή την άποψη συμμερίζεται και η δημοτική αρχή, όμως θα μπορούσε η μορφή της ανάπλασης να αποτελέσει το έναυσμα για σταδιακή αλλαγή των προσόψεων των κτηρίων.
Αναζητήσαμε ως οφείλαμε τα σχέδια με βάση τα οποία κατασκευάστηκε η Ζηνοπούλου, εννοούμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια όπου φαίνεται η μορφή του οδοστρώματος και των διαφόρων ζωνών και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι δεν υπάρχουν σχέδια στο δήμο ή όπως μας είπαν κάποιοι υπάλληλοι τα σχέδια άλλαζαν από μέρα σε μέρα και τα έχει ο αρχιτέκτονας – σύμβουλος του δήμου. Φυσικά μπορεί να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει για τις υπόλοιπες περιοχές της ανάπλασης που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα έργα σε σχέση με τη μορφή που θα πάρουν. Σε σχετική ερώτησή μας πήραμε την άκρως διαφωτιστική απάντηση ότι η Καρπενησιώτου και οι πέριξ της πλατείας δρόμοι θα είναι απόχρωσης ….Κοκκίνου!!!
Μετά από αυτά αμφιβάλλουμε βάσιμα αν η δημοτική αρχή γνωρίζει τι ακριβώς πρόκειται να κατασκευαστεί και ποια μορφή θα δοθεί στο κέντρο της πόλης. Ως δημοτική ομάδα ζητήσαμε εγγράφως να γίνει ενημέρωση – παρουσίαση από τον αρχιτέκτονα των σχεδίων της ανάπλασης και να δοθούν εξηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Αναμένουμε. Παράλληλα παρουσιάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου το όλο θέμα δίνοντας την εικόνα της κατάστασης. Περιέργως αν και υπήρχαν αρθρογράφοι του τοπικού τύπου, καμία δημοσίευση δεν υπήρξε και σε συνδυασμό με την διακοπή μετάδοσης των συνεδριάσεων από το ραδιόφωνο το θέμα αποσιωπήθηκε. Περίεργες συμπτώσεις! Έτσι επανερχόμαστε με το άρθρο αυτό προκειμένου να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα έργο στο οποίο επένδυσε πολλά η πόλη του Καρπενησίου.
Στην παρουσίαση που κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο δώσαμε μια εικόνα πως φανταζόμασταν την ανάπλαση του κέντρου δίνοντας εικόνα της Ζηνοπούλου και της Καρπενησιώτου που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. ΦΩΤΟ 7,8 Ο κ. Δήμαρχος μας επέπληξε, λέγοντάς μας ότι αργήσαμε να του παρουσιάσουμε την άποψή μας, ξεχνώντας ότι δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τη μορφή της ανάπλασης πριν το ξεκίνημα των έργων. Άλλωστε όπως είπαμε θεωρούμε ότι ούτε ο ίδιος γνώριζε τι ακριβώς θα κατασκευαστεί, αφού σχέδια δεν εντοπίστηκαν!  
Οφείλουμε να  επισημάνουμε ορισμένα σημεία που αφορούν το κατασκευασμένο τμήμα της ανάπλασης και ειδικότερα την οδό Ζηνοπούλου και τα οποία αναφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο:
-Έχουν οριοθετηθεί οι είσοδοι των καταστημάτων με αποτέλεσμα κάθε ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής αποφασίσει να μεταβάλλει τη θέση της εισόδου του να βρεθεί σε αντιδικία με τον δήμο σε σχέση με την νέα οριοθέτηση.
-Η πολυπλοκότητα τόσο του οδοστρώματος όσο και των υπόλοιπων ζωνών σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ζημιών των υπόγειων δικτύων θα δυσκολεύει την  αποκατάσταση μιας και είναι απίθανο ο δήμος να έχει τόσο μεγάλο στόκ υλικών.
-Τα κολωνάκια που οριοθετούν τη ζώνη κυκλοφορίας οχημάτων σε περιπτώσεις ανάγκης δεν επιτρέπουν εύκολη ανατροπή τους, άλλωστε ήδη έχουν αρκετά καταστραφεί και υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα συνεχιστεί.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρέμβασή μας δεν θα αντιμετωπιστεί ως αντιπολιτευτική κίνηση αλλά ως μια αναγκαία και χρήσιμη προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν  σημαντικά προβλήματα στο έργο της ανάπλασης του κέντρου του Καρπενησίου.

ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΜΠΟΤΣΙΑΡΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»