Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ” ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ -Του Ηλία Προβόπουλου

Κυριακή σήμερα και όσοι βρεθείτε προς Θησείο μεριά, μπορείτε μέχρι τις 2 το μεσημέρι να πάτε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, «Μελίνα», (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο) την έκθεση «Παιδί και παιχνίδι στη ζωή και στην Τέχνη» όπου μεταξύ άλλων ο φίλος και συμπατριώτης Γιάννης Καστρίτσης, εκθέτει δυο από τα παιχνίδια που κατασκεύασε όταν ήταν παιδί ακόμη, στο χωριό του,τη Δάφνη Ευρυτανίας.


 Εγώ είχα πάει στα εγκαίνια που έγιναν παραμονές των Χριστουγέννων, απ’όπου και η φωτογραφία με τον Γιάννη και βλέποντας τις κατασκευές του, ένα φορτωτή που στη θέση του κουβά είχε ένα άδειο κονσερβοκούτι από ψάρια και ένα φορτηγό φτιαγμένο από σανίδια, συγκινήθηκα και ταξίδεψα νοερά σε εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του ’60 που τα χωριά μας είχαν μόλις αρχίσει να συνέρχονται από τη φοβερή δεκαετία του 1940 - 1950.

 Εμείς σαν παιδιά, θέλαμε να παίξουμε με παιχνίδια, εικόνες των οποίων βλέπαμε κυρίως στα περιοδικά τα όποια και αυτά σπάνια έφταναν ως τα σπίτια μας ή άλλα που βλέπαμε στα μαγαζιά όσοι βέβαια είχαμε την τύχη να πάμε ως το Καρπενήσι ή σε κάποια άλλη κοντινή πόλη. Η τιμή τους όμως ήταν απαγορευτική για τα ισχνά βαλάντια των γονιών μας και γι’ αυτό, όποιος μπορούσε προσπαθούσε να τα φτιάξει με ότι υλικά είχε στη διάθεσή του.

Ο Γιάννης ήταν πιο επιτήδειος απ’ όλους και από τα χέρια του έβγαιναν αριστουργήματα που έκαναν όλους εμάς τους υπολοίπους να σκάμε από το κακό μας. Δυο κομμάτια από αυτά τα θρυλικά παιχνίδια που έφτιαξε ο Γιάννης όταν ήταν ακόμη στο Δημοτικό Σχολείο τα οποία κράτησε ευλαβικά μέχρι σήμερα εκθέτει και μαζί με αυτά μας ταξιδεύει στα «πέτρινα» αλλά γεμάτα δημιουργία και ελπίδα χρόνια του ’60 των παιδιών που μεγαλώσαμε στην Ευρυτανία και στη Δυτική Φθιώτιδα
- Η έκθεση θα λειτουργήσει ως τις 21 Ιανουαρίου και θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 ως τις 20.00.
Περισσότερα για τον Γιάννη Καστρίτση και το έργο του: http: //kastritsis.blogspot.gr/