Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Διήμερη περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγράφων

Διήμερη περιοδεία, στο Δήμο Αγράφων πραγματοποίησε κλιμάκιο της κομματικής οργάνωσης Ευρυτανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκο Σερετάκη, την Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Απρίλη 2014. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφθηκε τα χωριά Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα, Κεράσοβο, Κρέντη, Βαλαώρα, Τοπόλιανα, Γρανίτσα, Λιθοχώρι,  Ραπτόπουλο, το Κέντρο Υγείας στη Φραγκίστα, σχολειά, ΚΕΠ και άλλες υπηρεσίες στην περιοχή.


Τραγικές ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η πρόνοια. Σχολεία χωρίς πετρέλαιο, υποδομές ανύπαρκτες, ιατρεία χωρίς γιατρούς, μαθητές που η μετακίνηση από και προς το σχολείο αποτελεί Γολγοθά, ανεργία που θερίζει. Αυτή είναι η εικόνα της Δυτικής Ευρυτανίας εν έτη 2014, παρατημένη σε προκλητική εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν μόνη έγνοια την εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσο την κοινωνία θα κινεί η εκμετάλλευση και το ακόρεστο κυνήγι του μέγιστου κέρδους τα βάσανα των κατοίκων και η υποβάθμιση της περιοχής θα μεγαλώνει. Σε αυτές τις συνθήκες, με δεδομένες τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων να κρατήσουν όρθιες  μια σειρά υπηρεσίες –πολλές λειτουργούν με 5μηνίτες, άλλες όπως το κουτσουρεμένο «βοήθεια στο σπίτι» είναι σε οριακό σημείο – γίνεται ακόμα πιο προκλητική η φιλολογία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί «αξιολόγησης» δομών, υπαλλήλων και εκπαιδευτικών.
 Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην υγεία, στην οποία οι δομές όπου δεν είναι κλειστές, υπολειτουργούν. Όπως χαρακτηριστικά το έθεσε επαγγελματίας της περιοχής «στο Ραπτόπουλο μπορείς να βρεις κτηνίατρο αλλά όχι γιατρό». Από το «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας» έχει μείνει το όνομα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΚΥ Φραγκίστας έρχεται να επιδεινώσει  η πρακτική των  μετακινήσεων στο νοσοκομείο Καρπενησίου προσωπικού διορισμένου στο κέντρο υγείας.
 Τη Δευτέρα 7 Απρίλη  το βράδυ ο Νίκος Σερετάκης μίλησε σε συγκέντρωση στη Βαλαώρα. Στην ομιλία του σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά την πείρα που έχει αποκομίσει. Να αναλογιστεί ποιοι του είπαν αλήθεια και ποιοι ψέματα για την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τιμωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ. Να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση. Να μην παρασυρθεί από «ποτάμια» και ψηφοδέλτια μιας χρήσης. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμόνοδρομου ότι «θα φέρουν καλύτερες μέρες για το λαό και θα τον απαλλάξουν από τα μνημόνια», εντός των τειχών της ΕΕ και με νέα διαπραγμάτευση, είναι φούμαρα για να πάρουν την ψήφο. Ενώ γνωρίζουν, κρύβουν ότι: Στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς.
 Ο Νίκος Σερετάκης υπογράμμισε ότι η πληθώρα «μεταγραφών» στελεχών και περιφερειακών συμβούλων από το  ΠΑΣΟΚ στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβληματίσει, καθώς αποδεικνύει την στρατηγική σύμπλευση αυτών των κόμμάτων παρά τις διαφορές τους. Ειδική αναφορά έκανε στα χτυπήματα που δέχεται η κτηνοτροφία της χώρας από τη νέα ΚΑΠ, αλλά και στην κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και μελισσοκόμοι της περιοχής από τα χαράτσια, τα δυσβάστακτα κόστη και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Σημείωσε ότι πρέπει να κριθούν πολύ αυστηρά όσοι βάλανε πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», που είχε πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλη την περιοχή.
Έδωσε απτά παραδείγματα από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στην περιοχή, ενάντια στα χαράτσια, για την επάνδρωση των αγροτικών ιατρείων, για τα ζητήματα της παιδείας και μετέφερε πείρα από την πλούσια δράση των εκλεγμένων κομμουνιστών στο περιφερειακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου. Σημείωσε ότι οι αίτιοι των προβλημάτων έχουν και όνομα και χρώμα και κάλεσε τους κατοίκους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου –είτε «μνημονιακές», είτε «αντιμνημονιακές»- να δώσει ψήφο και δύναμη στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια. Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει αποκούμπι, ελπίδα και δύναμη του λαού παντού!