Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Με επιτυχία η εκδήλωση στη σπηλιά του Σταυραετού των Αγράφων Τιμή στον ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ


Με τις δέουσες τιμές και με λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 8 Αυγούστου 2010, στη τοποθεσία Φούρκα του Σύχνικου, κοντά στη Σπηλιά του Κατσαντώνη, η καθιερωμένη πλέον γιορτή προς τιμή του μεγάλου προεπαναστατικού ήρωα, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αγράφων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συχνικιωτών. Πλήθος κόσμου και πολλοί επίσημοι μετά το πέρας της Θείας Λιετουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Σύχνικο, πήραν την ανηφοριά για την Φούρκα, όπου έλαβε χώρα το σπουδαίο αυτό αγραφιώτικο γιορτάσι, το αφιερωμένο στον μεγάλο αυτό ήρωα, που εκεί ψηλά στην σπηλιά, άρρωστος και ανήμπορος συνελήφθη μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Χασιώτη από τους Αρβανίτες του Άγου Μουχουρτάρη και στη συνέχεια μαρτύρησε για την πατρίδα και του Χριστού την πίστη την Αγία.
Στο υπέροχο διαμορφωμένο χώρο, εκεί στο διάσελο, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα Κατσαντώνη και στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Καθηγητή του ΤΕΙ Πειραιώς κ. Ιωάννη Κωστή.
Στο αντάμωμα παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας, ο Δήμαρχος Απεραντίων και υποψήφιος Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης, ο πρ. Βουλευτής και επίσης υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο Δήμαρχος Σαρωνίδας κ. Ανδρέας Πέγκας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας, το χορευτικό του οποίου μάγεψε τους παρευρισκόμενους με τους χορευτικές τους επιδείξεις. Επίσης, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων τοποθέτησε πλάκα στη Σπηλιά του Κατσαντώνη, στην οποία αναγράφεται πως στο σημείο αυτό άφησε την τελευταία του πνοή. Ακόμη τίμησαν με την παρουσία τους Πρόεδροι Συλλόγων, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας και του Τ.Α. Κερασοχωρίου και πλήθος κόσμου.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της πραγματικής εκδήλωσης μνήμης και φυσικά στον Δήμο Αγράφων και τον Πρόεδρο Βασίλη Κολοκώτσιο και τα μέλη του Συλλόγου.