Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οφειλόμενη τιμή στο μεγάλο Ευρυτάνα Λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Γρανίστα το περασμένο Σάββατο 7 Αυγούστου, πνευματική εκδήλωση προς τιμή του άξιου τέκνου της Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε άψογα από τον Δήμο Απεραντίων, τον Σύλλογο Γρανιτσιωτών "Ο Νεομάρτυρας Μιχαήλ" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρανίτσας, ξεκίνησε στις 8 μ.μ. με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γρανιτσιωτών "Νεομάρτυρα Μιχαήλ" κ. Φούκα Κωνσταντίνο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, από τον οικοδεσπότη Δήμαρχο και υποψήφιο πλέον Δήμαρχο Αγράφων κ. Δημ. Τάτση, από τον πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας και επίσης υποψήφιο Δήμαρχο του νεοσύστατου Δήμου Αγράφων κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη καθώς και από τον Πολιτευτή Ευρυτανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάσο Γεωργαλή.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Θωμάς Κονιαβίτης (φωτο), Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου OREBRO της Σουηδίας, ο οποίος ως κεντρικός ομιλητής παρουσίασε και τον πανηγυρικό της εκδήλωσης, που αναφέρονταν στο έργο και τη ζωή του μεγάλου Ευρυτάνα Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Την εκδήλωση έκλεισαν με ποιήματα που απαγγέλθηκαν από τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου Γρανίτσας, Παναγιώτη Βελτσίστα, Αλεξάνδρα Στραβομύτη, Παρασκευή Γούλα και Κωνσταντίνα Πανταζή.
Τίμησαν με την παρουσία τους την ωραία αυτή εκδήλωση, πέραν των προαναφερθέντων, ο πρώην αναπληρωτής Νομάρχη Χρήστος Αρβανίτης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Δημήτρης Κατσιάδας, ο πρώην Δήμαρχος Ασπροποτάμου Χρήστος Δημητρόπουλος, ο συνταξιούχος Δάσκαλος και Συγγραφέας Παύλος Νταλλής, η καθηγήτρια Φιλολογίας και "φιλευρυτάνισσα" εκ Θεσσαλονίκης κ. Πολυξένη Κούρεντα, ο Ζωγράφος Λευτέρης Θεοδώρου, ο Νομικός Αρείου Πάγου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Δικηγόρος Δημήτρης Καρφής, φίλοι του Καθηγητή Κονιαβίτη από τη Σουηδία, σύσσωμα τα συμβούλια Γρανιτσιωτών "Νεομάρτυρα Μιχαήλ" (όπου ανέλαβαν τη παρουσίαση της εκδήλωσης) και αρκετοί δημότες.
Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Γεννήθηκε στη Γρανίτσα το Φεβρουάριο του 1877[1] και πέθανε στην Αθήνα το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου 1940 από συγκοπή καρδιάς μέσα σε τραμ, πηγαίνοντας σε συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών.
Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γρανίτσα Ευρυτανίας, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος ο πατέρας του. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Καρπενήσι και το 1890 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, την οποία δεν τελείωσε ποτέ. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, που ήταν το μεγάλο του πάθος, και αφοσιώθηκε από νωρίς στη δημοσιογραφία, ως πολιτικός αρθρογράφος, χρονογράφος και συγγραφέας τεχνοκριτικών άρθρων.
Το 1912 έως το 1917 γίνεται Νομάρχης στη Ζάκυνθο, στην Καλαμάτα και άλλες πόλεις από την κυβέρνηση Βενιζέλου και το 1919 διορίζεται διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου παρέμεινε 20 χρόνια. Το 1923 έλαβε το Αριστείον των Γραμμάτων και Τεχνών και το 1938 έγινε ακαδημαϊκός στην έδρα της Λογοτεχνίας, οπότε και εκφώνησε τον εισιτήριο λόγο του για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στη δημοτική γλώσσα.
Τον χαρακτήρισαν "πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου", ενώ αποτύπωσε στο χαρτί την ελληνική επαρχία, με έμφαση στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Υπηρέτησε όλα τα είδη του λόγου. Ιδιαίτερη ήταν η επίδοση του στο δοκίμιο και την κριτική.
Έργα
"Πολεμικά τραγούδια" (1897)
"Τα ψηλά βουνά" (1918 - Αναγνωστικό βιβλίο του κράτους προς χρήση των Δημοτικών Σχολείων)
"Χελιδόνια" (1920 - παιδικά ποιήματα)
"Πεζοί ρυθμοί" (1923 - πεζά ποιήματα)
"Διηγήματα" (1927)
"Όρκος του πεθαμένου" (1929)
"Νεοελληνικά Αναγνώσματα" (1931 - για την Α΄ τάξη των Γυμνασίων)
"Θεία Δώρα" (1932)
Μετά το θάνατο του εκδίδονται τα "Παρισινά Γράμματα", που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Εμπρός" (1908-1910), διάφορα αισθητικά μελετήματα, κριτικά άρθρα, σύντομες μελέτες και χρονογραφήματα με το γενικό τίτλο "Σχεδιάσματα", ταξιδιωτικές εντυπώσεις με τον τίτλο "Ταξίδια" και κριτικές σε θέματα λογοτεχνίας και καλών τεχνών με το γενικό τίτλο "Κριτικά".