Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το Καρπενήσι τίμησε τον Άγιό του



Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος ο πολιούχος της πόλης του Καρπενησίου, Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης. Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής εορτής, η συμμετοχή πολλών επισήμων, όπως των Βουλευτών Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και Ευβοίας του ΛΑΟΣ κ. Ουρανίας Παπανδρέου, των υποψηφίων Περιφερειαρχών Κλέαρχου Περγαντά και Θανάση Χειμάρα, του Νομάρχη Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργου, του Δημάρχου Βασίλη Καραμπά, πολλών άλλων εκπροσώπων φορέων της πόλης και πλήθους κόσμου. Παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και ακολούθησε αγρυπνία.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας, χοροστατούντων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή των ιερέων της πόλης και παρουσία πλήθους πιστών, που κατέφτασαν από νωρίς στο ναό για να συμπροσευχηθούν και να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιό τους.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, συνοδεία της μπάντας του Δήμου και των Αστυνομικών αρχών της πόλης. Στη συνέχεια ο Δήμος Καρπενησίου δεξιώθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗΣ
Ο Νεομάρτυρας του Χριστιανισμού Νικόλαος, καταγόταν από την πόλη του Καρπενησίου η οποία ήταν τότε έδρα του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και ανατράφηκε σωστά, ενώ σε ηλικία 15 χρόνων μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη όπου ο πατέρας του είχε παντοπωλείο σε περιοχή που λεγόταν «Ταχτά Καλέ».
Ο πατέρας του, προκειμένου να μάθει Τουρκική διάλεκτο και γραφή έστειλε τον Νικόλαο σε έναν Αγαρηνό κουρέα γείτονά του ο οποίος γνώριζε πολύ καλά την Τουρκική διάλεκτο. Ο δάσκαλός του έμεινε έκπληκτος από την απόδοση του Νικόλαου ο οποίος μάθαινε ταχύτατα ότι του δίδασκε. Ετσι προσπάθησε ο Αγαρηνός δάσκαλός του να τον κάνει να ασπαστεί τον Μωαμεθανισμό, υποχρεώνοντάς τον να διαβάσει το ιερό κείμενο.
Ο Νικόλαος παρά τις πιέσεις που δέχτηκε δεν ασπάστηκε τον Μωαμεθανισμό και οι Τούρκοι έξαλλοι τον οδήγησαν στο Καιμακάμη ο οποίος του είπε πως αφού διάβασε το ιερό κείμενο έπρεπε να γίνει Μωαμεθανός, ο Νικόλαος δεν λύγισε διακηρύσσοντας ότι είναι Χριστιανός και οδηγήθηκε πίσω από το μέγαρο του Καιμακάμη για να κρεμαστεί χωρίς να απαρνηθεί ούτε μια στιγμή την πίστη του στον Χριστό. Με διαταγή των Τουρκικών αρχών φυλακίζεται για 65 ημέρες χωρίς τροφή και νερό και οδηγείται πάλι στο Καιμακάμη ο οποίος τον απειλούσε πως θα φυλακιστεί και θα μαστιγωθεί, ενώ ο Αγαρηνός δάσκαλός του υποσχέθηκε πως αν γίνει Μωαμεθανός θα του δώσει για γυναίκα του την κόρη του. Όμως ο Νικόλαος απέρριψε κάθε πρόταση με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο με ξίφος.
Ετσι οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης και αποκεφαλίστηκε την 23η Σεπτεμβρίου 1672. Λέγεται πως για τρία μερόνυχτα φώς φώτιζε το άψυχο σώμα του προερχόμενο από τον ουρανό. Αρχικά ενταφιάστηκε στην Χάλκη, στο μοναστήρι της Παναγιάς. Στην συνέχεια η κάρα του δόθηκε στην μονή Ξυροποτάμου στο Άγιο Όρος και τμήματα των λειψάνων του βρίσκονται στην ιερά Μονή Προυσού όπου πολλά θαύματα γίνονται.