Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Το “Παραμύθι χωρίς όνομα” στις 25/2/11 από την θεατρική ομάδα του Λυκείου Καρπενησίου


Στα πλαίσια των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους, η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011, στις 9 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, θα παρουσιάσει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη, «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Σταμάτη, Μουσική επιμέλεια του Τάσου Ηλιόπουλου και συνεργάτιδα την καθηγήτρια Ευθαλία Δενδρινού.
Στην εφετινή παράσταση αυτή συμμετέχουν τριάντα τέσσερις μαθητές. Τριάντα τέσσερα σπουδαία παιδιά του τόπου μας. “Όλοι και όλες, αναφέρει η κ. Σταμάτη, παρά το βαρύ καθημερινό τους πρόγραμμα, αφοσιώθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση του κοινού μας στόχου και επέδειξαν τέτοια συνέπεια, αγωνιστικότητα και πάθος που δύσκολα συναντά κανείς σε ομαδικές δημιουργικές προσπάθειες σαν τη δική μας. Πέντε μήνες κοντά τους έζησα τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη που υπάρχει στις νεανικές καρδιές τους. Για τη συμμετοχή σε αυτές τις τόσο σπάνιες στον κόσμο των ενηλίκων αξίες θα τους θυμάμαι και θα τους αγαπώ παντοτινά”
Όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επέστρεψε στην Αθήνα μετά την κράτησή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν από τους Γερμανούς, άρχισε να παρακολουθεί από κοντά τις παραστάσεις του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ του Κ. Κουν. Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος: “εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου. Γράφει πια θεατρικά έργα με σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό και αναζητά νέους τρόπους έκφρασης. Το Παραμύθι χωρίς Όνομα θεωρείται από τα καλύτερα έργα του Νεοελληνικού Ρεαλισμού”.
Το έργο: Το Παραμύθι χωρίς όνομα στηρίζεται στο ομώνυμο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο γράφτηκε μετά την ήττα του 1897 και την εξέγερση στο Γουδί. Στη διασκευή του Καμπανέλλη παρουσιάζονται τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στο έργο ο συγγραφέας δε σκοπεύει να αναδείξει θεατρικούς ήρωες, αλλά να διαγράψει καταστάσεις. Τα τραγούδια, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, δίνουν ύφος λαϊκής όπερας στο έργο και συμπληρώνουν την υπόθεση.
Η υπόθεση: Σε μια ανώνυμη χώρα τα πάντα έχουν παραλύσει εξαιτίας της ανικανότητας και ηλιθιότητας των αρχόντων και της αδιαφορίας του λαού. Όταν έφτασαν στο έσχατο όριο της φτώχειας, ζήτησαν από συγγενικό κράτος ένα νέο δάνειο. Ο ηγεμόνας, αντί για δάνειο, τους έστειλε… μια γαϊδουροκεφαλή. Αυτή η προσβολή κινητοποίησε το φιλότιμο του λαού κι έτσι εκστράτευσαν ενάντια στον εχθρό. Ο πόλεμος, αυτό το συγκλονιστικό γεγονός, δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να αναδείξει τα προβλήματα που αυτός προκαλεί, να ειρωνευτεί, να σαρκάσει…
Τα τραγούδια της παράστασης τα ερμηνεύουν οι ίδιοι οι μαθητές
Εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά:
Βασιλιάς :Αναγνώστου Παύλος
Θεόδωρος :Αναστασοπούλου Δέσποινα
Πρίγκιπας :Γρυπάρης Μάριος
Κουμπάρος :Δροσίνη Αλεξάνδρα
Βασίλισσα :Κατή Μαρία
Παράνομος :Κεραμάρη Νικολέτα
Λαός :Κοπάνου Πένυ
Κουτσός :Κότσαρη Θεοδώρα
Ταβερνιάρης :Κούρτέλης Κων/νος
Λαός :Λέρης Γιάννης
Σιδεράς :Λιάγκας Ηλίας
Δικαστής :Μαργαρίτη Κατερίνα
Ναύαρχος :Μαυραγάνης Δημήτρης
Λαός :Μποτονάκη Αλεξάνδρα
Μουγκός :Μπουμπουρή Βαρβάρα
Μαρία :Νείλα Δανάη
Φτωχομάνα :Νταβαρίνου Νίκη
Λαός :Οικονόμου Βάσω
Πρωτομάστορας :Παναγιωτόπουλος Σταύρος
Παράνομος :Παναγιωτοπούλου Μαγδ.
Ανδριάνα :Παπαδή Ευαγγελία
Φωτεινή :Πεταρούδη Μιχαέλα
Μιχάλης :Σαμαρά Ιωάννα
Φίλιππος :Σκοτίδα Ελευθερία
Πολύκαρπος :Σουλιώτης Φώτης
Δάσκαλος :Τσέλος Ιάσονας
Γιάννης :Τσιάμη Βασιλική
Λαός :Τσουκαλά Ελένη
Παράνομος :Τσουκαλά Ευαγγελία
Σπύρος :Χουσίαδα Βάσω

Γενικό Λύκειο Καρπενησίου
Διευθυντής Δ. Ζαγκότσης