Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Παναγιώτης Καραγιάννης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου:
“Κ. Δήμαρχε, συμφωνούμε με την απόφασή σας αυτή, με τη διαφορά ότι το ωραίο πρέπει να συνδυαστεί με τη λειτουργικότητα”.


Ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Μπακογιάννη, απέστειλε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, δια της οποίας γνωστοποιεί στον Δήμαρχο Καρπενησίου ότι συμφωνεί με την απόφαση του Δήμου να προχωρήσει στην ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου και της αγοράς της πόλης του Καρπενησίου, αρκεί το ωραίο να συνδυαστεί με την λειτουργικότητα.

Η Επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Με χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόθεσή σας για την ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου και της αγοράς του Καρπενησίου. Συμφωνούμε με την απόφασή σας αυτή, με τη διαφορά ότι το ωραίο πρέπει να συνδυαστεί με τη λειτουργικότητα.
Κατ' αρχήν θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν εφ' όσον κατασκευαστούν οι χώροι στάθμευσης στο παλιό ΚΤΕΛ και την παλιά Λαϊκή Αγορά, καθώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε παρέμβαση.
Εμείς οι έμποροι των οδών Ζηνοπούλου και Καρπενησιώτου γνωρίζοντας καλά ότι ΔΕΝ υπάρχουν παράλληλοι και κάθετοι δρόμοι που να συνδέουν το κέντρο με τις εισόδους της πόλης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:,
-Είναι απαραίτητο η πόλη να διαθέτει όχι μόνο είσοδο αλλά και έξοδο καθώς είναι γνωστό ότι ο επισκέπτης ψωνίζει κυρίως κατά την αναχώρησή του, όταν πίνει τον τελευταίο καφέ στην πλατεία.
-Είναι απαραίτητο να υπάρχει αμφίδρομη κίνηση στους κεντρικούς δρόμους για τις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, όπως όταν πρέπει να κινηθεί ένα ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα.
-Δεν πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής μας ότι στον χώρο του κέντρου υπάρχουν δύο εκκλησίες στις οποίες πρέπει να υπάρχει ακώλυτη πρόσβαση για την τέλεση των κοινωνικών εκδηλώσεων όπως είναι βαφτίσεις, γάμοι, κηδείες, κλπ, κατά τις οποίες συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
-Θα θέλαμε να γίνουν γνωστές από επίσημα χείλη οι προθέσεις για την κατάσταση των οδών Ζηνοπούλου και Καρπενησιώτου στις οποίες βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της πόλης. Κατά συνέπεια περιμένουμε τις διαδικασίες διαβούλευσης με τους εμπόρους και τους κατοίκους ώστε να γίνει γνωστή η άποψη του καθενός. Είναι σίγουρα σημαντικό να γίνει καλαίσθητη η αγορά μας και το ιστορικό κέντρο, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να έχουν λειτουργική χρήση.
-Είναι καλό να εξετάσουμε λεπτομερώς και πρακτικά τις συνθήκες κυκλοφορίας όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς και το πώς λειτουργεί η αγορά τα τριήμερα και τις αργίες, Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα και καλοκαίρι. Κατά την άποψή μας, όποιος μπαίνει στο Καρπενήσι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει στο κέντρο, χωρίς να πρέπει να κάνει έναν τεράστιο κύκλο.
-Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Καρπενήσι έχει δύο εισόδους, και η δυτική δεν είναι λιγότερο σημαντική από την ανατολική. Αν υλοποιηθεί η φημολογούμενη μονοδρόμηση μέχρι τη Νομαρχία, όσοι έρχονται στην πόλη από τη δυτική πλευρά, δηλαδή επισκέπτες από Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Αγρίνιο κλπ, αλλά ακόμη και οι ένοικοι των μεγάλων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που βρίσκονται προς αυτή την πλευρά, θα είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν την πλατεία και το κέντρο να ψωνίσουν, να πιουν καφέ ή να φάνε, ιδιαίτερα εάν αυτό πρέπει να γίνει με τα πόδια.
-Τέλος, είναι γνωστό ότι οι επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού κατά κύριο λόγο επισκέπτονται την πόλη στο τέλος της εκδρομής τους, για να πιουν τον καφέ τους και να κάνουν τα τελευταία ψώνια. Στην περίπτωση της μονοδρόμησης, τα λεωφορεία και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, θα αναγκάζονται να κάνουν μεγάλο κύκλο για να προσεγγίσουν το κέντρο, με αποτέλεσμα τελικά να το αποφεύγουν , κάτι που θεωρούμε περισσότερο από βέβαιο ότι θα συμβεί. Αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του τζίρου όλων των καταστημάτων, σε εποχές μάλιστα που η κρίση έχει γίνει αισθητή από όλους.
Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να μη χαθούν τα χρήματα που προσφέρονται από το ΕΣΠΑ, εντούτοις η Αγορά και η πόλη δεν σηκώνουν άλλα λάθη.
Θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να δοθεί αρκετός χρόνος για τη διαβούλευση και την εξέταση του θέματος από όλες τις πλευρές, ακόμη κι αν καθυστερήσουν τα έργα ανάπλασης για λίγους μήνες παραπάνω. Οι βεβιασμένες κινήσεις δεν έχουν δώσει ποτέ σωστά αποτελέσματα. και πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι που θα μείνει στον τόπο μας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.
Πιστεύουμε ότι η άποψή μας είναι βασισμένη στην πράξη και την πολυετή εμπειρία μας και κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται με γνώμονα αυτή ακριβώς την πρακτική και όχι οποιαδήποτε θεωρητική προσέγγιση.

Καρπενήσι 21/2/2011

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος

Παν. Καραγιάννης