Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δεν θα κλείσει κανένα Σχολείο ούτε στον Δήμο Αγράφων


Δεν θα κλείσει ούτε θα συγχωνευτεί κανένα Σχολείο στον Δήμο Αγράφων, αλλά αντιθέτως με κοινή προσπάθεια όλων των φορέων, Δημοτικής Αρχής, Εκπαιδευτικών και γονέων, θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των ήδη λειτουργούντων σχολικών μονάδων της περιοχής.
Αυτό το μήνυμα προέκυψε από τον συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, με τον Δήμαρχο Αγράφων.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, δίνει ξεχωριστό αγώνα για το φλέγον αυτό ζήτημα και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον δυναμικό Πρόεδρο, όσο και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, για τις ομολογουμένως σημαντικές τους και όπως αποδεικνύετε αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των δραστηριοτήτων, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ μετά την συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, την Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011, συνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς και θεσμικούς παράγοντες του νομού, σχετικά με το θέμα των πιθανών συγχωνεύσεων και του κλεισίματος σχολικών μονάδων στην Ευρυτανία, επισκέφθηκε το Δήμο Αγράφων και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο κύριο Τάτση Δημήτρη. Στην συνάντηση αυτή, παραβρέθηκαν και πολλοί Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της περιοχής, σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.
Την εκτεταμένη συζήτηση απασχόλησε το φλέγον θέμα της πιθανής κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων. Από όλους τους παριστάμενους εκφράστηκε η ομόθυμη και ομόφωνη άποψη ότι στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Αγράφων όχι μόνο δεν τίθεται θέμα κλεισίματος κάποιου σχολείου αλλά αντίθετα χρειάζεται κοινή προσπάθεια από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας για την αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, οι οποίες πέρα από το αναντικατάστατο παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουν στα παιδιά της περιοχής , αποτελούν πραγματικό πόλο ζωντάνιας της τοπικής κοινωνίας αφού συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή. Επίσης διατυπώθηκε από όλους η θέση ότι η παραπέρα αποψίλωση των σχολικών μονάδων συνιστά καίριο πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δεν αντέχει και άλλη συρρίκνωση.
Ο Δήμαρχος κος Τάτσης συμφωνώντας με τις πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και επιβεβαίωσε την θέλησή του να υπερασπισθεί και ο ίδιος με όλα τα μέσα, όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ίδια κατεύθυνση εκφράσθηκαν και οι εκπρόσωποι των γονέων οι οποίοι έθεσαν εκτός των άλλων και το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σε επικείμενη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
Τέλος, από όλους τους παριστάμενους εκφράστηκε η θέληση να υπάρξει συντονισμός και συνέχεια στις κοινές μας προσπάθειες ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.
Το Δ.Σ. εκτιμώντας την σύσκεψη αυτή σαν θετική εξέλιξη, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε οι πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του Δημόσιου σχολείου να πέσουν στο κενό. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς φραγμούς και λογικές κόστους, στην υπηρεσία του λαού μας και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ζουν στο πετσί τους της συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σχολεία παντού και ιδιαίτερα στις εσχατιές της ελληνικής περιφέρειας που εκτός των άλλων βιώνει επιπρόσθετα προβλήματα αποκλεισμού και εγκατάλειψης από την Πολιτεία.