Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Να εξαιρεθεί η Ευρυτανία από τον Εκπαιδευτικό Καλλικράτη το καθολικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας του τόπου

Και ενώ η διαδικασία, διαμόρφωσης προτάσεων για όλες τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους, από τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθότι αυτές θα πρέπει να αποσταλούν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί του Νομού Ευρυτανίας δείχνουν αποφασισμένοι ακόμη και για κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την συγχώνευση σχολείων που αναπόφευκτα θα σημάνει και την κατάργησή τους.
Για το λόγο αυτό, το πρωί της πρωί της περασμένης Τετάρτης το προεδρείο της ΕΛΜΕ, βρέθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη όπου ζήτησε την συνδρομή του ιδίου αλλά και όλων των αυτοδιοικητικών και των φορέων του νομού, ώστε να εξαιρεθεί η Ευρυτανία από τον Εκπαιδευτικό Καλλικράτη. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το θέμα αυτό, με παρέμβαση των Βουλευτών του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργου Μαρίνου και Γιάννης Γκιόκας, έφτασε στη Βουλή με σχετική ΑΝΑΦΟΡΑ (φωτο) που κατέθεσαν στις 7 Φεβρουαρίου 2011.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Μετά την συνάντηση του Προεδρείου της ΕΛΜΕ, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την εξής δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η εκπαίδευση εδώ στον νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στον δήμο Καρπενησίου, υπάρχει όπως ξέρετε ένας ορατός κίνδυνος συγχωνεύσεων, αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα όχι μόνο την παιδεία και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας αλλά και την τοπική κοινωνία να δημιουργήσει δηλαδή κοινωνικά προβλήματα συμφωνήσαμε να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ότι θα σταθούμε δίπλα τους σε αυτόν τον αγώνα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταδείξουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας και να παλέψουμε όσο γίνεται αποτελεσματικά για μια δίκαιη παιδεία για όλους, πάνω από όλα για ίση πρόσβαση στα δικαιώματα και αγαθά του ελληνικού κράτους».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΜΕ
Για το ίδιον θέμα ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας κ. Μαστροκώστας δήλωσε:
Σήμερα ήταν μια από τις ενέργειες που είδη έχουμε δρομολογήσει σαν συμβούλιο της ΕΛΜΕ για το μεγάλο θέμα της συγχωνεύσεως και κλεισίματος των σχολείων. Ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρυτανία το οποίο απαιτεί συστράτευση όλων των φορέων και όλων των δυνάμεων. Επειδή το Υπουργείο Παιδείας από τον Δεκέμβριο έχει προχωρήσει γρήγορα τις νέες Καλικρατικές δομές και στον χώρο της εκπαίδευσης που θα καταλήξουν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων και με το δεδομένο ότι στην Ευρυτανία υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, του προβληματικού της περιοχής, του απομακρυσμένου, άρα σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων και έτσι αναλάβαμε πρωτοβουλία να έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους της Ευρυτανίας τον κύριο Μπακογιάννη και τον κύριο Τάτση και άλλους φορείς στέλνοντας επιστολή στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και γενικότερα την Ευρυτανική κοινωνία. Σήμερα συναντηθήκαμε με τον κύριο Μπακογιάννη του θέσαμε τον προβληματισμό μας και τις ανησυχίες μας, μας διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας και ότι ο στόχος είναι κοινώς και ότι η Ευρυτανία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποξυλωθεί ακόμα περισσότερο από σχολεία και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια συνεργασία για τον κοινό σκοπό που είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα σχολεία στην Ευρυτανία. Εμείς είδη έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες συμπεριλαμβάνω και τις κινητοποιήσεις, και δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε και με τον κύριο Τάτση, θα καταστήσουμε κοινωνούς και τους γονείς και τους μαθητές και όλη την κοινωνία, και αν χρειαστεί βεβαίως θα προχωρήσουμε και παραπέρα γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι το σχολείο, ειδικά στην Ευρυτανία, δεν μπορεί να μπαίνει στον Προκρούστη του οικονομικού κόστους, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι κοινωνικοί και παιδαγωγικοί οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δρομολογούν τέτοιου είδους εξελίξεις. Εμείς δεν θα γίνουμε μάντεις κακών και δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό πιστεύουμε ότι όλα τα σχολεία της Ευρυτανίας πρέπει να έχουν την ανάλογη συνέχεια και όχι μόνο να βγουν στην λογική του κλεισίματος αλλά να αναβαθμιστούν κιόλας. Επειδή όμως φοβούμαστε, γιατί το οικονομικό κόστος στις μέρες μας πρυτανεύει, γι αυτό θέλουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο σε αυτή την κατεύθυνση