Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καρανίκας στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την Υγεία


Πρώτος επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας.
Ο κ. Καρανίκας συνεχάρη τον Υπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Xρειάστηκαν αγώνες ετών το να μπει υπό ενιαίο φορέα όλη η Υγεία. Δεν μπορεί να προσφέρει Υγεία το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας. Όλοι αγωνιζόμασταν χρόνια τώρα και επιτέλους έγινε. Συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ που μετά από τόσα χρόνια κατορθώνετε και το φέρνετε!»
Εντούτοις ο κ. Καρανίκας εξέφρασε και επιμέρους αντιρρήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στις προμήθειες, κύριο άρθρο του νομοσχεδίου σε σχέση με τα χρέη των νοσοκομείων. Με αφορμή το γεγονός ότι στον τομέα της καθαριότητας ιδιωτικά συνεργεία κοστίζουν υπερβολικά στα νοσοκομεία επεσήμανε τον κίνδυνο η ρύθμιση αυτή να αποδειχθεί λάθος στο μέλλον και πρότεινε τη δημιουργία μιας δημόσιας ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τον έλεγχο και την υλοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και να πάψουν φαινόμενα διαφθοράς. Για τον ίδιο λόγο ο Βουλευτής Ευρυτανίας πρότεινε τα χρήματα για τους μισθούς αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού καθαριότητας να πηγαίνουν κατευθείαν στα νοσοκομεία ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια.
Αναφορά έκανε και στο ζήτημα του διορισμού των αναπληρωτών διοικητών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση της επιλογής αυτής, καθώς κάτι τέτοιο διαχωρίζει τον ιατρικό κόσμο.
Έντονη νύξη έκανε και στο γεγονός ότι τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου έχουν πολλές φορές κοντόφθαλμη άποψη, χωρίς βέβαια να θεωρεί τον εαυτό του ιατρομάχο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του πως ό, τι οφείλει η πολιτεία στο γιατρό, δεν πρέπει να το πληρώνει ο πολίτης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην αρχή της ομιλίας του, υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. κ. Μαρκόπουλο, όταν ο κ. Καρανίκας αναφέρθηκε στο «ασυμβίβαστο» της ιδιότητας του Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου με την ιδιότητά του ως Δημάρχου Αμαρουσίου αλλά και τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που γίνονταν επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου.
Τέλος, ο κ. Καρανίκας συνεχάρη ξανά τον Υπουργό Υγείας διότι με τον νέο νόμο καταργείται παλιότερη διάταξη που επέτρεπε στους Βουλευτές γιατρούς, μετά τη λήξη της θητείας τους να διορίζονται διευθυντές στο ΕΣΥ.