Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή της Δ/ντριας του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥπρος τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπανδρέου Πρωθυπουργέ μου μας ξεχάσατε



Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Α. Παπανδρέου ζητά ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ με ανοιχτή επιστολή του, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες από την Κυβέρνηση, για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο, ένα τόπο από τους ωραιότερους στην Ελλάδα για να μπορέσουν έτσι να παραμείνουν οι Ευρυτάνες στη γενέθλια γη τους. Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό της χώρας μεταξύ άλλων η Δ/ντρια του Ε.Π. Βάσω Φεγγούλη αναφέρει: «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση κ. Πρωθυπουργέ. Όλο αυτό το διάστημα, που είστε στην διακυβέρνηση του τόπου, στην Ευρυτανία, τα όποια δημόσια αναπτυξιακά έργα, σταμάτησαν, η οικοδομή τελείωσε, τα μικρά μαγαζάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στα μικρά χωριά του τόπου μας, ερημώνουν τα πάντα. Μας ξεχάσατε κ. Παπανδρέου και αυτό επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση»

Κ. Πρωθυπουργέ, ορμώμενη από την όμορφη Ευρυτανία, πήρα την απόφαση να σας στείλω την παρούσα επιστολή δια μέσω του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, της μικρής αυτής εφημερίδας του τόπου μας, την οποία διευθύνω εδώ και 5 περίπου χρόνια.
Κ. Παπανδρέου, όπως καλά γνωρίζετε, η κατάσταση και στην επαρχία είναι πολύ δύσκολη και όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.
Παρακολουθώ, ως νέα αυτής της χώρας, με αγωνία τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για να δημιουργήσετε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα μας, να βγει από την εντατική, να της αφαιρεθούν τα «σωληνάκια», να γίνει καλά και μαζί της να γιατρευτούμε όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο.
Γίνονται προσπάθειες από την Κυβέρνηση και είναι γεγονός ότι σε πολλά σημεία, έχουμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι παραλάβατε μια χώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επ΄ αυτού, είναι λογικό να θέλετε χρόνο για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις έχετε προγραμματίσει.
Δεν μπορώ να σας ρίξω το βάρος ότι φταίτε εσείς για ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και κυρίως την τελευταία 10ετία. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, ποιοι έχουν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα έγιναν και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όμως κ. Παπανδρέου, βλέπουμε ότι και η κυβέρνησή σας, υπό την δαμόκλειο σπάθη, αυτών των τύπων της Τρόικας, που πηγαινοέρχονται στην Πατρίδα, για να μας βάλουν σε «τάξη», δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα, με αποτέλεσμα ο λαός να υποφέρει και μάλιστα αρκετά. Είπαμε να σφίξουμε το ζωνάρι και το κάναμε με προθυμία. Όμως, όσο ο καιρός περνάει και το ζωνάρι σφίγγει, φοβάμαι ότι θα πάθουμε σαν τον γάιδαρο του Χότζα, που μέχρι να μάθει να ζει χωρίς φαγητό, ο έρμος τα τίναξε…
Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, Πρωθυπουργέ μου, και εμείς εδώ στην Ευρυτανία. Τον τελευταίο καιρό και όλο το διάστημα, που είστε στην διακυβέρνηση της χώρας μας, στο τόπο μας, τα όποια δημόσια αναπτυξιακά έργα, σταμάτησαν, η οικοδομή τελείωσε, τα μικρά μαγαζάκια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και στα μικρά χωριά μας ερημώνουν τα πάντα. Εικόνες αποκαρδιωτικές, παντού, εικόνες πλήρους απογοήτευσης.
Πριν μερικές μέρες, επισκέφτηκε την Λαμία ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για τα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας. Όπως πληροφορηθήκαμε, τα θέματα αυτά, εξέθεσαν στον Υπουργό, τόσο ο Βουλευτής μας, όσο και ο Περιφερειάρχης με τον Αντιπεριφεριάρχη μας αλλά και οι δυο Δήμαρχοι του Νομού μας, ζητώντας την άμεση κυβερνητική παρέμβαση.
Ο Υπουργός αφουγκράστηκε με πολύ προσοχή όλους και στο τέλος δήλωσε: «Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ούτε εύκολος είναι, ούτε χωρίς εμπόδια. Είναι όμως ο μοναδικός που έχουμε. Αν δεν κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές, αν δεν βγάλουμε τα προϊόντα μας έξω, αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κινήματα νέων επιχειρηματιών σε ολόκληρη τη χώρα, τότε δυστυχώς θα έχουμε ηττηθεί. Θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να πείσω τον κάθε συμπολίτη μας ότι πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την πανεθνική προσπάθεια».
Πως όμως θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό θέμα στην Περιφέρεια, όταν διαπιστώνομαι ότι ακόμη και σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς, αντί να ενισχυθούν οι αδύνατοι ή αν θέλετε Πρωθυπουργέ μου, η επαρχεία που υποφέρει και μαζί της οι μη έχοντες, στηρίζετε καθολικά και μόνιμα το τραπεζικό σύστημα και φυσικά οι πολλά έχοντες;
Κόψατε απ΄ όλους μας και ακόμη και από εκείνους που τα έβγαζαν και πριν την κρίση, δύσκολα πέρα. Όλοι μας είπαμε να συνεισφέρουμε, προκειμένου να σωθεί η πατρίδα και το κάναμε με το χέρι στην καρδιά. Τώρα έρχονται πάλι αυτοί οι περίεργοι της Τρόικας και μας λένε «ξαναδώστε». Τι να δώσουμε και τι μπορούν να πάρουν από τον μέσο αγωνιστή Έλληνα, που κυριολεκτικά στέγνωσε;
κ. Παπανδρέου, περιθώρια δεν υπάρχουν και αυτό θα πρέπει να το έχετε ήδη καταλάβει καλά. Ίσως κάποιοι πιο ειδικοί από μένα να σας λένε ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα σώσουμε της Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι μέχρι να σωθεί η Ελλάδα, με την τακτική αυτή, δεν θα υπάρχουν νέοι Έλληνες στην Ελλάδα, νέοι Ευρυτάνες στην Ευρυτανία…
Πρωθυπουργέ μου, αντισταθείτε και εσείς με τον τρόπο σας και ξέρετε πως! Ελάτε στην θέση του απλού και ξωμάχου Έλληνα, ελάτε εδώ στην Ευρυτανία να ζήσετε μαζί μας, μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα και θα καταλάβετε πολλά. Δεν θέλω να πιστέψω κ. Παπανδρέου ότι μας ξεχάσατε, ότι δεν υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι σε αυτό τον τόπο; Δεσμευτήκατε για την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτής της ευλογημένης γης. Οι δεσμεύσεις σας αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα πριν είναι αργά.
Στην κεντρική Ευρυτανία, όπως καλά γνωρίζετε, υπάρχει ένας τεράστιος κοιμώμενος τουριστικός γίγαντας, που είναι η λίμνη Κρεμαστών, που περιμένει καρτερικά για πολλά χρόνια να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Κανένας μέχρι τώρα δεν νοιάστηκε επί της ουσίας για το μείζον αυτό θέμα. Το οδικό δίκτυο του τόπου μας, είναι από τα χειρότερα της χώρας. Και επ’ αυτού καμία ουσιαστική πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια, ούτε για τον δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο και καμία επί της ουσίας κίνηση για τον Παραμεγδόβιο ή Τρικούπειο δρόμο, που οραματίστηκε ο μεγάλος Χαρίλαος Τρικούπης, όπως επίσης καμία κυβερνητική παρέμβαση και για το Χιονοδρομικό μας κέντρο. Χωρίς την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Κρεμαστών, την άμεση κατασκευή των οδικών αξόνων και την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού μας κέντρου, σε λίγο καιρό, θα αναγκαστούμε να πάρουμε των οματιών μας, χωρίς να ξέρουμε για πού…
Δεν ζητάμε τίποτα το εξωφρενικό. Απλώς ζητάμε κάτι που για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι αυτονόητο! Δρόμους και τουριστική ανάπτυξη.
Η επιστολή μου αυτή κ. Πρωθυπουργέ είναι μια κραυγή αγωνίας για την Ευρυτανία, για τον τόπο που μας ανέθρεψε και στον τόπο τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Μην μας αναγκάσετε να τον εγκαταλείψουμε. Απλώς βοηθήστε μας να τον κάνουμε καλύτερο για όλους μας.
Κλείνοντας Πρωθυπουργέ μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για τον χρόνο που θα διαθέσετε να διαβάσατε το γράμμα τούτο, που είναι μια επιστολή πραγματικά κατάθεση ψυχής. Ο ελληνικός λαός, στις 9 Οκτωβρίου 2009, σας εμπιστεύθηκε την διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Αυτή την εντολή την έδωσε μόνο σε σας και σε κανέναν εκπρόσωπο της Τρόικας.
Με όλα αυτά που γίνονται, τις τελευταίες μέρες, θίγεται η αξιοπρέπεια μας και οι ευαισθησίες του ελληνικού λαού, σμπαραλιάζονται. Μην επιτρέπετε σε αυτούς τους κυρίους της Τρόικας να ξεπεράσουν τα όρια.
Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και στηρίξτε τον ελληνικό λαό, που τούτο τον καιρό σηκώνει με πολύ κόπο την μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων 50 χρόνων.
Την παρούσα, εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, την κοινοποιώ στον Περιφερειάρχη μας Κλέαρχο Περγαντά, στον Αντιπειρφερειάρχη Βασίλη Καραμπά και φυσικά στον Βουλευτή μας Ηλία Καρανίκα, που είναι άπαντες γνώστες των όσων προβλημάτων σας ανέφερα.

Επισκοπή Ευρυτανίας 16 Φεβρουαρίου 2011

Μετά τιμής

Βάσω Φεγγούλη
Θεολόγος – Δημοσιογράφος
Δ/ντρια ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ