Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο με δυο θέματα για την Ευρυτανία

Στην Λαμία στις 28 Μαρτίου έγινε η δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Στερεάς Ελλάδος  με 18 θέματα σε ημερήσια διάταξη.Συζητηθηκαν και ψηφιστήκαν όλα κατά πλειοψηφία Από τα θέματα που εξεταστήκαν και ολοκληρώθηκαν το κεντρικό ήταν ο προϋπολογισμός του 2011
Ο Περιφερειάρχης  Κλέαρχος Περγαντάς τόνισε ότι  προϋπολογισμός αυτός είναι καθαρά προσωρινός και λειτουργικός, καθρέφτης των προϋπολογισμών των 5 νομών της περιφέρειας,  γίνεται με βάση τα στοιχεία του 2010 και δεν περιέχει τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα των νομών. καθώς το σημαντικότερο μέρος των έργων που είναι το ΕΣΠΑ, θα αποδοθούν στην Περιφέρεια την 1η Ιουλίου του 2011. Στο διάστημα από τώρα μέχρι τότε πρέπει να γίνουν οι τεχνικές μελέτες των έργων και η δημοπράτηση αυτών ώστε να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση άμεσα.

Επίσης ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι εκτός των προβλημάτων, που λογικά υπάρχουν σε κάθε αρχή ενός μεγάλου έργου όπως ο Καλλικράτης, αντιμετωπίζουμε και  ένα παλαιό άλυτο πρόβλημα, το θέμα της γραφειοκρατίας, η οποία είναι τόσο ισχυρή που είναι σε θέση να καθυστερήσει τα αναπτυξιακά έργα για σημαντικό χρόνο που όμως δεν διαθέτουμε και δεν θέλουμε να διαθέσουμε . Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσουμε άμεσα και μια για πάντα.
Όσον αφορά την τελευταία κακοκαιρία (χιονόπτωση) στην Στερεά Ελλάδα  ο τομέας της αρμοδιότητας της περιφέρειας (επαρχιακό οδικό δίκτυο) λειτούργησε άψογα. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Εθνικό Οδικό Δίκτυο είναι εκτός αρμοδιότητας και αυτόκλητες παρεμβολές προκαλούν μάλλον χάος παρά λύσεις. Όταν και αν μας ζητηθεί βοήθεια θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα.
Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων και με εισήγηση του Περιφερειάρχη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα κοινωνικά και όχι τα οικονομικά κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές αν χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Μεταξύ των 18 θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερήσιας διάταξης, δύο αφορούσαν την περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας και ήταν τα εξής: «Έγκριση απαλλοτριώσεων για την κατασκευή του έργου: «οδός Βαρβαριάδα – Άγραφα – ΝΑ Ευρυτανίας» και «ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος Leader της «Τριχωνίδα ΑΕ». Εισηγητής και των δύο θεμάτων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς.
Για το πρώτο θέμα, τα μέλη του ΠΣ ψήφισαν ομόφωνα και εγκρίθηκε η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας της περιοχής εμβαδού 31.627,26 τ.μ. του Δήμου Αγράφων, όπως παρουσιάζεται στα κτηματολογικά διαγράμματα, ενώ για το δεύτερο θέμα, εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου στη «Τριχωνίδα ΑΕ» ορίστηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, με αναπληρωτή τον περιφερειακό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Κώστα Κοντογεώργο. Όσον αφορά για τους εκπροσώπους στην γενική συνέλευση της εταιρείας ορίστηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ταξιάρχης Σκλαπάνης με αναπληρωτή τον Κώστα Κοντογεώργο, ο οποίος προτάθηκε από την παράταξή του.
Παρέμβαση του Περιφερειάρχη για την ένταξη των αγροτικών αυτοκινήτων στο μέτρο της απόσυρσης.
Παρέμβαση του  Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχου Περγαντά στους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής, Υποδομών – Μεταφορών & Δικτύων και Αγροτικής ανάπτυξης) αναφορικά με την εξαίρεση των αγροτικών αυτοκινήτων από το μέτρο της απόσυρσης. 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία θα έπρεπε οι αγρότες να μπορούν να ωφεληθούν κατά προτεραιότητα από το μέτρο της απόσυρσης ώστε να αντικαταστήσουν τα παλαιά αυτοκίνητα τους, καθόσον τα αγροτικά αυτοκίνητα αποτελούν βασικό εργαλείο στη καθημερινή γεωργική πράξη και επιπλέον στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω ηλικίας έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, για την προστασία του οποίου όλοι συμφωνούμε.
Την ευκαιρία της απόσυρσης θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι αγρότες της Περιφέρειάς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων αλλά και στην βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει σήμερα η αγορά.
Η συμμετοχή των αγροτών μας στο μέτρο της απόσυρσης, συμβάλλει στην διασφάλιση ενός δίκαιου επιπέδου διαβίωσης για την αγροτική οικογένεια ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών μας, ενώ ενισχύει έμμεσα τον μόχθο τους, για την παροχή στο κοινωνικό σύνολο δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια περίοδο που επιζητούμε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει  μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία μας και εξόδου από την οικονομική κρίση.