Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Με Αφορμή την Πρόσφατη Σεισμική Δόνηση στην Ευρυτανία


Η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Τρίτη 4 Οκτώβρη μεταξύ Καρπενησίου και Καρδίτσας και έγινε αισθητή σε διάφορα σημεία της Ευρυτανίας φέρνει ξανά στην επιφάνεια το σοβαρότατο θέμα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, και γενικότερα της πολιτικής προστασίας, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.


Η ευθύνη για την κατάσταση δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον Περιφερειάρχη & Αντιπεριφερειάρχη, συνολικά την περιφερειακή διοίκηση του ΠΑΣΟΚ που προβλέπουν ψίχουλα για την πολιτική προστασία και εναποθέτουν ένα τόσο ζωτικό θέμα στον …εθελοντισμό, όπως και τη Δημοτική Αρχή ΔΗΣΥ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που  στον προϋπολογισμό του Δήμου δεν έχει εγγράψει ούτε 1€ για θέματα αντισεισμικής θωράκισης.

Θυμίζουμε ότι περσινή μελέτη του ΤΕΕ τοποθετούσε την Ευρυτανία στο «κόκκινο», μεταξύ των περιοχών όπου θα χάνονταν αναλογικά οι περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση σεισμού. Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, όσο αδύναμη και αν φαντάζει, επιβεβαιώνει ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.

Το θέμα της αντισεισμικής προστασίας έχουν θέσει κατ’ εξακολούθηση οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο και την Περιφέρεια.  

Στις 10 Αυγούστου 2011 κατά τη 16η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και ρώτησε συγκεκριμένα εάν έχει γίνει έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων και ιδιαίτερα των χώρων μαζικής συνάθροισης νέων (λχ σχολεία, εστία, κολυμβητήριο κα) και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Δημοτική Αρχή. Δεν λάβαμε καμία απάντηση στο ερώτημά μας αυτό.

Το θέμα ανέδειξε πάλι η εκπρόσωπος του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 26 Σεπτέμβρη 2011 στην σύσκεψη της ΠΕ Ευρυτανίας για το ΕΣΠΑ.

Στις 27 Σεπτέμβρη 2011  η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας σε ανακοίνωσή της συνολικά για το ΕΣΠΑ στην περιφέρεια έθετε ως επείγων στόχο πάλης και διεκδίκησης, την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, που θα προβλέπει ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια και κοινωφελούς χαρακτήρα κτίρια της περιοχής και φυσικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. 

Την ίδια στιγμή που οι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΣΥ απαξιώνουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα ζητήματα συμφωνούν για τη μοιρασιά εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, οι μικροί, επαγγελματίες, οι νέοι και οι άνεργοι της πόλης μας να βγάλουν συμπεράσματα.

Να διεκδικήσουν άμεσα ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και πολιτικής προστασίας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Να εγκαταλείψουν μαζικά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, να πάρουν ακόμα πιο τολμηρά απόφαση συστράτευσης με το ΚΚΕ για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Καρπενήσι, Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011


Να αναφέρουμε ότι τη δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε προχθές στον Ορεινό όγκο των Αγράφων, κατέγραψαν τόσο οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.