Τη σαφή θέση ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να επιδιώξει το χωρισμό της από την Πολιτεία διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διαμηνύοντας πως «αν η Πολιτεία το θελήσει, θα πρέπει να αναλογιστεί το κόστος και να αναλάβει τις ευθύνες της». Παράλληλα, τόνισε με νόημα πως η «μισθοδοσία των κληρικών αποτελεί συμβατική υποχρέωση του κράτους», ενώ έκανε και την... αυτοκριτική του μιλώντας για ιερείς της «τηλεποιμαντορίας» και λειτουργούς της... Κυριακής.
Τόσο ο αρχιεπίσκοπος όσο και οι ιεράρχες εστίασαν στην οικονομική κρίση με τον κ. Ιερώνυμο να τονίζει ότι «ο λαός έχει φτάσει στα όριά του». Μάλιστα, μετά το μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαο, που προέτρεψε όσους πιστούς δεν έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν την έκτακτη εισφορά ακινήτων, κι άλλοι μητροπολίτες ζήτησαν μέτρα για τη βοήθεια του λαού. Ο Περιστερίου Χρυσόστομος τόνισε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε κομπιναδόροι. Αλλωστε πληρώνουν συνήθως όσοι δεν έχουν και δεν πληρώνουν όσοι έχουν». Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος είπε ότι όσα συμβαίνουν είναι άδικα και επικίνδυνα ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει πρόβλημα ακόμη και στην πληρωμή των υπαλλήλων της.
Ο μύθος
Στην εισηγητική του ομιλία κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για «επιθέσεις και συκοφαντίες» που δέχεται η Εκκλησία σχετικά με την περιουσία της, ενώ, αναφερόμενος στην αξιοποίησή της, τόνισε: «Δεν θα πρέπει να επιδοθούμε στο έργο της αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό να εξελιχθεί η Εκκλησία σε πανίσχυρο οικονομικό οργανισμό. Διακαής πόθος μας είναι να μετουσιωθεί η ύλη σε πνευματικό έργο. Η περιουσία της Εκκλησίας πρέπει να πάρει πνευματική αξία». Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση του Γενικού Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας του έτους 2010, προκειμένου να υποστηρίξει ότι είναι μύθος όσα λέγονται για την εκκλησιαστική περιουσία.
Τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα (9,1 εκατ. ευρώ) προήλθαν από ενοίκια «ιερών» ακινήτων. Τα έξοδα ξεπέρασαν τα 16,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά σε επιχορηγήσεις εκκλησιαστικών οργανισμών, μητροπόλεων και μονών, δόσεις δανείων και αμοιβές προσωπικού. Πάντως, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων σε έκταση της Μονής Πεντέλης και αναμένονται οι σχετικές αδειοδοτήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει θέσει ως όρο για να προχωρήσει η επένδυση την αναδάσωση μέρους της έκτασης με κεφάλαια των επενδυτών. Στην ομιλία του, ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για καθυστέρηση του Εθνικού Κτηματολογίου και αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πρότεινε να συνταχθεί το Εκκλησιαστικό Κτηματολόγιο με τον εξής τρόπο: να γίνει το κτηματολόγιο της αρχιεπισκοπής Αθηνών και πάνω στη βάση αυτή, χωρίς επιπλέον έξοδα, να συνδεθεί το κτηματολόγιο κάθε μητρόπολης.
Όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, αναμφισβήτητα υπάρχουν κληρικοί οι οποίοι είναι αξιόλογοι, αλλά υπάρχουν και «οι ιερείς της τηλεποιμαντορίας, οι λειτουργοί της Κυριακής». Μίλησε, ακόμη, για προβλήματα και ανισότητες, «όπως η ύπαρξη φτωχών και πλούσιων ενοριών, αλλά και φτωχών και πλούσιων ιερέων».
Πηγη: Ημερησία