Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μείζον ζήτημα υγείας με το νερό στο Κλαψί

Έντονη ανησυχία έχουν δημιουργήσει στους κατοίκους του Κλαυσίου τα αποτελέσματα της Μικροβιολογικής ανάλυσης που διενεργήθηκε από 9 μέχρι 12 Αυγούστου 2011 σε νερά της περιοχής. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στα δείγματα του νερού, έχουν ανιχνευθεί υψηλές ποσότητες σε Ολικά κολ/δή, Εντερόκοκκοι και άλλα Βακτηρίδια, στοιχεία που δεν πληρούν τις παραμέτρους που προβλέπει η Υ.Δ. για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Όταν λοιπόν ένα επίσημο έγγραφο κάνει λόγο για δείγματα νερού που δεν πληρούν τις παραμέτρους που προβλέπει η Υ.Δ. για το νερό μιας περιοχής και μάλιστα όταν πρόκειται για Έγγραφο -  Έκθεση αποτελεσμάτων, Μικροβιολογικής ανάλυσης νερού ανθρωπινής κατανάλωσης, Εργαστηρίου Δημόσιας Υγεία, λογικό είναι οι κάτοικοι αυτού του τόπου να ανησυχούν και μάλιστα πολύ, όταν η ανάλυση που έγινε αναφέρει ότι στο νερό έχουν ανιχνευθεί στοιχεία όπως Κοινά αερόβια, Ολικά Κολ/δη, Εντερόκοκκοι κ.α.
Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση της Μικροβιολογικής Ανάλυσης που έγινε από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, το διάστημα από τις 9 μέχρι και τις 12 Αυγούστου σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καρπενησίου, όπως στις «Βρύσες» στο Κλαψί, στην Πηγή «Γρανού», στην οικία Κακαλιούρα, στο Κατάστημα Φρειδερίκης Μαθέ, στην οικία Χορμόβα, στο νερό ανθρωπινής κατανάλωσης, ανιχνεύτηκαν υψηλά Κοινά αερόβια, Ολικά κολ/δή, Εντερόκοκκοι, ενώ δεν έγινε μέτρηση του νερού για τα Μέταλλα.
Η σχετική Έκθεση με τα ανωτέρω αποτελέσματα, διαβιβάστηκε αρμοδίως στην Γενική Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και από κει στις 29 Αυγούστου 2011, με αριθμ. Πρωτ. Η6/733, στον Δήμο Καρπενησίου, για γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων προκειμένου να προβεί ο Δήμος στα δέοντα.
Στο έγγραφο αυτό η αρμόδια Υπηρεσία, αναφέρει ότι τα δείγματα δεν πληρούν τις παραμέτρους που προβλέπει η .Υ.Δ. για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και ζητά από τον Δήμο να προβεί άμεσα στη χλωρίωση του νερού, στον καθαρισμό των δεξαμενών και στον έλεγχο των υδρομαστεύσεων και του δικτύου για τυχόν βλάβες και διαρροές, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εξωτερικής επιμόλυνσης και αφού γίνουν αυτές οι ενέργειες να γίνει εκ νέου και άλλη δειγματοληψία για νέο εργαστηριακό έλεγχο. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα πρέπει αρμοδίως να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα, γιατί σε ζητήματα υγείας, το γοργόν και χάριν έχει…