Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πώς θα επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες το κούρεμα του χρέους

Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για κούρεμα του χρέους έως και 50% (δηλαδή διαγραφή 170 δισ. ευρώ). Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς τους πολίτες και πώς θα μας επηρεάσει στην καθημερινότητά μας;
Στο θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρξει άμεσα πρόβλημα ή θα αφορά αυτό μικρές κυρίως εταιρείες. Όμως, σε δεύτερο χρόνο η εσωτερικήυποτίμηση κατά 50% είναι πολύ πιθανό να φέρει μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις. Στο Δημόσιο ενδέχεται να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.  Ενώ για τις συντάξεις ίσως αργήσει μερικές εβδομάδες η καταβολή τους αλλά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Όσον αφορά τις καταθέσεις θα παρουσιαστούν μεγάλες ζημιές εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη  στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF). Πρόβλημα θα υπάρξει στην περίπτωση που οι καταθέτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από την τράπεζα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα για τη «μη επιλεκτική χρεοκοπία», πχ πλαφόν στα όρια αναλήψεων, για ορισμένο διάστημα.
Στο θέμα των δανείων, ενδέχεται να δούμε διακοπή κάθε πίστωσης από τις τράπεζες λόγω της πίεσης της ρευστότητας. Σε περίπτωση που το EFSF ανταποκριθεί άμεσα στο καθήκον του να χορηγήσει ρευστότητα, το πρόβλημα θα στη χειρότερη περίπτωση μικρής διάρκειας. Όμως αν συνεχιστεί το πρόβλημα τότε θα  διακοπούν οι «ανοιχτές» γραμμές πίστωσης ενώ οι τράπεζες θα πάψουν να χορηγούν πιστώσεις για κάποιο διάστημα και θα συνεχίσουν να ζητάνε την αποπληρωμή των δανείων που ήδη έχουν δώσει. Ωστόσο ενδέχεται ναυπάρξει συντονισμένη κίνηση ρύθμισης των δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή  με καταβολή μόνο των τόκων για ένα διάστημα,  ώστε να μην καταρρεύσει από την αδυναμία πληρωμών όλο το σύστημα.
Για τα σούπερ μάρκετ, σε περίπτωση που η Ελλάδα μείνει στο ευρώ δε θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών θα πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου.
Τέλος, αναμένεται να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο θα παρατηρήσουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο.