Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ετυμολογία του ονόματος Αγρίνιον – Βραχώρι

Του Δικηγόρου Χαραλάμπους Γ. Κούτσικου
πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας τηλ. 2237022791 - 6977091824


Είναι γνωστό ότι η ονομασία της πόλεως Αγρινίου έχει σχέση με το δωρικό φύλλο ΑΓΡΑΙΟΙ – ΑΓΡΙΑΝΕΣ που κυρίως κατοικούσαν στις κοιλάδες του μέσου ρου του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Μέγδοβα.

Το φύλλο τούτο στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή του Βάλτου (κοιλάδα του Ινάχου) και προς την πεδιάδα της Αιτωλίας όπου ίδρυσαν το Αγρίνιον.
Το όνομα ετυμολογείται ως εξής:
Αγραιάνιον – Αγριάνιον – Αγρίνιον
Το αρχαίο όνομα δόθηκε στη σημερινή πόλη μετά από τη Επανάσταση του 1821.
Κατά τον μεσαίωνα και τους νεώτερους χρόνους η πόλη (οικισμός) έφερε το όνομα μέχρι τα τελευταία χρόνια ΒΡΑΧΩΡΙ.
Πως, όμως, μπορούμε να ετυμολογήσουμε το όνομα;
Πιθανότατα από το ΕΒΡΑΙΟΧΩΡΙ-ΒΡΑΙΟΧΩΡΙ-ΒΡΑΧΩΡΙ
Από μερικές μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι κατά τον μεσαίωνα και μέχρι τους νεώτερους χρόνους, κατοικούσαν στην πόλη πολλοί Εβραίοι. Οι ντόπιοι διηγούνται πολλά για τους Εβραίους της πόλης. Είναι γνωστό ότι στις περιοχές αυτές (Αιτωλία), κατοικούσαν πολλοί Εβραίοι. Τούτο μαθαίνουμε από μια περιήγηση του ισπανοεβραίου Ραββίνου της Τουδέλλης Βενιαμίν, ο οποίος περιηγήθηκε (1153μ.Χ) τα μέρη αυτά κατά τον 12ον αιώνα, ερχόμενος σε επικοινωνία με Εβραίους. Είναι όμως πολύ πιθανό ότι οι εβραίοι ήρθαν στην περιοχή αυτή πολύ νωρίτερα.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.Για την ετυμολογία της λέξης «Αγρίνιον», Ιδέ Γεωργίου κ. Καραγεώργου: «Ηρακλής και Αχελώος»¨Αθήναι 2002 σελ. 24,73 και του ιδίου συγγραφέως: «Ευρυτάνες Αγραίοι και Απεράντιοι» (τρία ελληνικά φύλλα της Κεντρικής Ελλάδος) σελ. 76 και 78, Αθήναι 2008.
2.BENJAMIN OF TUDELA, ITINERARY, έκδοση M. ADLER, Λονδίνο 1907