Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Με επιτυχία η Ημερίδα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας με θέμα: «Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά». Ενημέρωση – Πρόληψη – Αντιμετώπιση Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 στις 11.30 το πρωί στην αίθουσα Ευγένιου Αιτωλού στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου.  Επίσιμη καλεσμένη και κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η κ. Μάγδα Τσολάκη Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Θεολόγος, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer. Στην ομιλίας της η κ. Τσολάκη αναφέρθηκε στην έννοια της νόσου, στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της, στο ρόλο της ύπαρξης και της λειτουργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη γραμμή βοήθειας 2310909000, η οποία είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια ασθενείς ή συγγενείς αυτών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, φίλοι και μέλη του Συλλόγου, αλλά και αρκετοί ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να ενημερωθούν περαιτέρω για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του αλτσχάιμερ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ
ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Άνοια -
Ένα Πολυδιάστατο Πρόβλημα
Η Νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται  περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.
Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.
Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η φροντίδα του εαυτού, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών είναι μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995, από συγγενείς ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer καθώς και από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως όμως Νευρολόγους και Ψυχίατρους, καθώς και άλλους ειδικούς που ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος αυτή και άλλες άνοιες, όπως είναι οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι φυσικοθεραπευτές κ.λπ.
Στόχοι της Εταιρείας
1. Να προωθήσει την κατανόηση, την υποστήριξη καθώς και τη δράση όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά αυτή τη νόσο στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας.
2. Να εγκαταστήσει επαφή με άλλες όμοιες εταιρείες άλλων χωρών.
3. Να βοηθήσει στη δημιουργία Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων (Ξενώνων) που θα ανακουφίζουν την οικογένεια από τη φροντίδα του ασθενούς.
4. Να οργανώσει παραρτήματα της Εταιρείας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε τα οφέλη που θα προκύψουν από τις δραστηριότητές της να γίνουν κτήμα όλων των Ελλήνων.
5. Να ενθαρρύνει τη συγγραφική και εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και σε εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο αυτό.
6. Να βοηθήσει στη δημιουργία του κλίματος εκείνου, στην κοινωνία, που θα οδηγήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και στην πιο έγκαιρη αναζήτηση φροντίδας.
7. Να προωθήσει την επιστημονική έρευνα καθώς και την ταχεία εισαγωγή στη χώρα μας νέων θεραπευτικών μεθόδων.
8. Να οργανώσει παρεμβάσεις σε επίπεδο φορέων της Πολιτείας που διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική και την πολιτική στο χώρο της υγείας.
Η Εταιρεία Alzheimer, από την έναρξη λειτουργίας της έως και σήμερα, είναι μέλος της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Alzheimer. Ως ενεργό μέλος των δύο παραπάνω φορέων, συμμετέχει στα ετήσια Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά συνέδρια, αντίστοιχα, με παρουσιάσεις εργασιών και ερευνών πάνω στο θέμα της άνοιας αλλά και σε όλα τα Ιατρικά και ψυχολογικά Συνέδρια, στην Ελλάδα και διεθνώς.