Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δεκτή η πρόταση Καρανίκα για μείωση του χρόνου παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων

Την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2011 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου θερινής παραμονής των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.
Ο κ. Καρανίκας αρχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, επεσήμανε όμως και την μακρά παράδοση στην κτηνοτροφική παραγωγή η οποία ενισχύεται κάθε φορά από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
Όπως τόνισε από του βήματος, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να ανεβαίνουν στις ορεινές περιοχές στις αρχές Ιουνίου και να φεύγουν αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο πεντάμηνο που είναι απαραίτητο για να παίρνουν τις εξισωτικές τους αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ο Βουλευτής Ευρυτανίας ζήτησε από τον Υπουργό την μείωση του χρόνου αυτού σε τέσσερις μήνες. Να τονιστεί δε, ότι με την ευκαιρία της αναφοράς του στις δύσκολες καιρικές συνθήκες επεσήμανε και το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Απαντώντας, ο υπεύθυνος Υπουργός Ιωάννης Δριβελέγκας,  παραδέχθηκε το πρόβλημα και ήδη αμέσως μετά τη λήψη του κειμένου της ερώτησης του κ. Καρανίκα, έδωσε εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία κι έχει φύγει το έγγραφο προς τις Περιφέρειες  να καθορίσουν τις περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει παρέκκλιση από την Κοινοτική Οδηγία και να ισχύει νέο όριο τεσσάρων μηνών. Κατά συνέπεια είναι πλέον ευθύνη του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών να καθορίσουν τις περιοχές και να αποστείλουν προς το Υπουργείο το έγγραφο των προτάσεών τους. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί αμέσως για το 2011 και δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της Ευρυτανίας.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, ο κ. Καρανίκας, στη δευτερολογία του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και δεν συνέχισε στο ίδιο ζήτημα, αλλά επέλεξε να επισημάνει δύο ακόμη θέματα που αφορούν την κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή στο νομό Ευρυτανίας.
Το πρώτο αφορούσε την πιθανότητα διερεύνησης  των προϊόντων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως  Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή σαν Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και εφόσον καθοριστεί ποια από αυτά θα μπορούσαν να μπουν σε αυτές τις ομάδες, να συνταχθεί μια μελέτη για την πιστοποίηση τους. Ο Βουλευτής επεσήμανε πως ήδη στο γραφείο του διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία.
Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε είναι η είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων όλων των κτηνοτρόφων της Ευρυτανίας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των κτηνοτροφικών μονάδων, την βελτίωση της ποιότητας παραγωγής των προϊόντων αλλά και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας με άμεση προώθηση των προϊόντων έτσι ώστε να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης οι ντόπιοι παραγωγοί από τις πολυεθνικές.
Ο Υπουργός επεσήμανε και πάλι ότι είναι ευθύνη των κατά τόπους Περιφερειών να συντάσσουν τον φάκελο του κάθε προϊόντος που επιθυμούν να χαρακτηριστεί ως "Ονομασίας Προέλευσης" και στη συνέχεια να τον αποστέλλουν στο Υπουργείο το οποίο θα συμπληρώσει τις ατέλειες και θα τον προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική έγκρισή του.
Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα τόνισε ότι μετά την συνένωση των οργανισμών "ΔΗΜΗΤΡΑ" και ΕΛΟΓΑΚ, είναι πλέον εύκολο για τους συνεταιρισμούς, τις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους να αποστέλλουν το σχεδιασμό των σχετικών σεμιναρίων, τα οποία θα οργανώνονται και θα χρηματοδοτούνται από τον νέο οργανισμό προς όφελος της κτηνοτροφίας και της γεωργικής παραγωγής.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ευρυτανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείο στα θέματα αυτά και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ευρ/νίας μέσα από  παρεμβάσεις που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας.