Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση Καρανίκα προς τον Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου Αιματολογικές εξετάσειςστα Περιφερειακά Ιατρεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ευρυτανίας

Προς: Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ευάγγελο Ξαρχά.
Θέμα: Αιματολογικές εξετάσεις στα Περιφερειακά Ιατρεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ευρυτανίας 


Κύριε Διοικητά,
Στη χρονικά κρίσιμη συγκυρία αναδιάταξης των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στον τόπο μας, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η κάλυψη κάθε κενού που δημιουργεί ελλείμματα και ανεπαρκείς υπηρεσίες ή αδικεί πολίτες απέναντι σε άλλους ως προς το βασικό τους δικαίωμα για παροχές υγείας.
Στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας δύο είναι οι μοναδικές  μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και το υπό στελέχωση Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας, ενώ στον υπόλοιπο νομό οι ανάγκες, όπως γνωρίζετε, καλύπτονται από τα Αγροτικά Ιατρεία. Ενώ η ύπαρξη και λειτουργία τους έχουν αποβεί σωτήριες σε κρίσιμες αλλά και καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των ορεινών μας χωριών, προκύπτει ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους πολίτες των περιοχών αυτών.
Πρόκειται για τις πολύωρες μετακινήσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική βάση οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη αιματολογικών εξετάσεων, προκειμένου να επισκεφθούν το Νοσοκομείο και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του στον τομέα αυτό. Πολλοί αναγκάζονται να μετακινούνται και δυο φορές το μήνα στο Καρπενήσι ή στο Αγρίνιο καθώς η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί συχνό αιματολογικό έλεγχο.
Θεωρώντας ότι υπό την παρούσα δημοσιονομική συγκυρία αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα την οικονομική τους κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι έχουν ως μόνο εισόδημα τη σύνταξη του ΟΓΑ, θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε το ενδεχόμενο, όπως  ήδη έχουμε συζητήσει, να αποστέλλεται στα Περιφερειακά Ιατρεία, δύο φορές το μήνα ή και συχνότερα αν κριθεί αναγκαίο, ειδικά εξοπλισμένο και στελεχωμένο όχημα, το προσωπικό θα κάνει τις αιμοληψίες σε τακτικές και καθορισμένες ημέρες και τα δείγματα θα μεταφέρονται με τις κατάλληλες συνθήκες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου για τις απαραίτητες εξετάσεις. Σε περίπτωση δε, που κάποιες από αυτές δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν στο Καρπενήσι να ζητείται η συμβολή του Νοσοκομείου Λαμίας. Οι ασθενείς θα πληροφορούνται τα αποτελέσματα των εξετάσεων  από τα Περιφερειακά ή Αγροτικά Ιατρεία, βάσει προγράμματος που θα εκπονήσει η Υπηρεσία σας.
Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μεγάλη ανάσα ανακούφισης στους ηλικιωμένους –κατά κύριο λόγο – κατοίκους του νομού μας και θα αποτελέσει μια κίνηση που θα χαρακτηρίσει τη θητεία σας στο Νοσοκομείο, δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους.
Με την πεποίθηση ότι θα κάνετε ο,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό για την υλοποίηση της πρότασης, διατελώ με εκτίμηση,

Ο Βουλευτής Ευρυτανίας
Ηλίας Καρανίκας