Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Προέχει σήμερα η ενότητα των Ελλήνων - Του Κωστα Ηλ. Μήτσιου

Με τη διάσπαση του ατόμου», έλεγε ο Αϊνστάιν, «η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί, γιατί διαφορετικά θα εξοντωθεί σε ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα».
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, πρέπει να κάνουμε πράξη, βίωμα και οδηγό στη ζωή μας οι πανέλληνες την ενότητα και την ομοψυχία. Είναι προτιμότερο να ακολουθούμε λάθος δρόμο και να είμαστε ενωμένοι, παρά έστω στο σωστό δρόμο ο καθένας μόνος του. Στην αδυσώπητη αυτή κρίση, να αυξήσουμε την κρίση μας.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση και διαλαλείται καθημερινώς από επίσημα χείλη ότι η πατρίδα μας δέχεται πολλές προκλήσεις και απειλές, οι οποίες ουδόλως συνιστούν εφησυχασμό και αδράνεια. Στις δύσκολες αυτές στιγμές το έθνος επιβάλλεται να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις, υλικές, πνευματικές, πολιτικές και να κάνει έναν πολυμέτωπο αγώνα.
Προϋπόθεση βέβαια και βασική δύναμη για την επιτυχία της εθνικής αυτής προσπάθειας είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Και ενότητα δε σημαίνει παραμερισμό για ένα διάστημα των διαφορών, ιδεολογικών και άλλων, που χωρίζουν τις δυνάμεις του έθνους, αλλά συνεργασία στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών κινδύνων, επειδή στην ενότητα η δύναμη του έθνους γίνεται πιο κραταιή και ο αντίπαλος την υπολογίζει περισσότερο.
Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο παρέχει αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και ματαιώνει τα σχέδια εκείνων που, εκμεταλλευόμενοι τις εσωτερικές έριδες, προωθούν τα σκοτεινά τους σχέδια σε βάρος της πατρίδας μας. Γι’ αυτό είναι βαριά η ευθύνη της πολιτικής, πνευματικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου μας στον κρίσιμο αγώνα για την επίτευξη της ενότητας. Οιαδήποτε ολιγωρία και μετάθεση ευθύνης συνιστούν εθνική μειοδοσία, υποβαθμίζουν την αντίσταση του έθνους και επιφέρουν σύγχυση και ηττοπάθεια.
Μας ενώνουν πολλά: η κοινή καταγωγή, η κοινή γλώσσα, η κοινή ιστορία, η κοινή θρησκεία, οι θυσίες, οι αγώνες, ο πολιτισμός. Μας χωρίζουν ελάχιστα: ο εγωισμός, το κόμμα και η ιδιοτέλεια. Είναι καιρός να αποβάλουμε αυτά που μας χωρίζουν και με το σύνθημα «Ενωμένοι ποτέ νικημένοι» να φτιάξουμε μια Ελλάδα σεβαστή στους φίλους και τρομερή στους εχθρούς.