Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Κυριολεκτικά στο έλεος του χιονιά ήταν για πέντε (5) ολόκληρες μέρες η περιοχή του τ. Δήμου Δομνίστας.  Από την Πέμπτη, 22-12-2011 οπότε άρχισε η κακοκαιρία, μέχρι και το πρωί της Τρίτης, 27-12-2011, η πρόσβαση του  κεντρικού επαρχιακού δρόμου  Ράχες Τυμφρηστού – Ψηλός Σταυρός ήταν σχεδόν αδύνατη για πολλά οχήματα. Αποτέλεσμα: Αρκετοί ματαίωσαν την εκδρομή τους κατά τις Άγιες αυτές ημέρες στα χωριά μας, με επακόλουθα,
αφενός μεν  την υποτονική κίνηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού από πολλούς  ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, λόγω της κακής πρόσβασης του δρόμου μας, αφετέρου δε αρκετοί ντόπιοι με τις υπάρχουσες πληροφορίες τους για τις δυσκολίες αυτές δεν «τόλμησαν» την μετακίνησή  τους. Οι περισσότεροι από όσους τόλμησαν και μετακινήθηκαν ευτυχώς που  αποζημιώθηκαν από την υπέροχη φυσική ομορφιά και την άψογη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του τόπου μας και θα ξεχάσουν τις περιπέτειές τους, ελπίζουμε, πολύ σύντομα. 
            Αλυσιδωτές, τέλος, ήταν και οι επιπτώσεις της μη έγκαιρης διάνοιξης του κεντρικού δρόμου και η αποκατάσταση των βλαβών της Δ.Ε.Η. προς τα Ψιανά και, κυρίως, τη Μεσοκώμη (αποκαταστάθηκε η βλάβη μετά 4ήμερο, περίπου!), ενώ, επίσης, προβλήματα υπήρξαν και στην κινητή τηλεφωνία, τους τηλεοπτικούς σταθμούς (δεν υπήρχε εικόνα) κ.ά.
 Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο δρόμος μας σε παρόμοιες,  αλλά και σε πολύ χειρότερες περιπτώσεις, ήταν σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Είναι  αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα μηχανήματα του  τ. Δήμου μας σε συνεργασία με αυτά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας μέσα σε ελάχιστες ώρες έδιναν την κατάλληλη πρόσβαση, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα και μάλιστα σε πολύ πιο έντονες καιρικές συνθήκες.  Γι’  αυτό εξάλλου, τελευταία, οι τ. Δήμοι Δομνίστας και Ποταμιάς, με διαδημοτική συνεργασία, είχαν προμηθευτεί και ένα ακόμα καινούριο εκχιονιστικό μηχάνημα, ενώ υπήρχαν και άλλα μηχανήματα, ώστε να υπάρχει συνεχής και εύκολη πρόσβαση στα χωριά μας.  Πιστεύουμε ότι εάν τα μηχανήματα αυτά και μόνον δραστηριοποιούνταν εγκαίρως δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα και τα χωριά μας δεν θα ήταν σε απομόνωση πολλών ημερών.  
Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να τονιστεί και το πρόβλημα που δημιουργείται εντός των χωριών, κυρίως με τον παγετό. Σε αρκετές μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν αδύνατη η πρόσβαση για 24 και πλέον ώρες! Αλλά και μετά την μερική αποκατάσταση οι περισσότεροι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω του παγετού. Η αλατιέρα του τ. Δήμου μας δεν έκανε την εμφάνισή της καθόλου μέσα στο χωριό, έστω και στην πλατεία, στην εκκλησία και στους κεντρικούς προσβάσιμους δρόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και μικροατυχήματα. Άλλοι, τέλος, προμηθεύτηκαν  ημίχοντρο μαγειρικό αλάτι από τα τοπικά καταστήματα και έριξαν σε πολλά επικίνδυνα σημεία. Γιατί άραγε δεν κινήθηκε αμέσως ο μηχανισμός αποκατάστασης των δυσκολιών που προέκυψαν από την όχι και τόσο έντονη (για τον τόπο μας) κακοκαιρία των ημερών αυτών, η οποία μάλιστα, είχε προβλεφθεί προ πολλών ημερών από τα μετεωρολογικά δελτία; Μήπως, τέλος, θα έπρεπε σε κάθε τοπική κοινότητα να υπάρχουν και μικρές ποσότητες αλατιού για την εσωτερική οδοποιία;
Τα ερωτήματα αυτά, χωρίς να περιμένουμε απάντηση,  απευθύνονται προς όλους τους υπεύθυνους εκλεγμένους άρχοντες του τόπου μας, ήτοι: τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, το Δήμαρχο Καρπενησίου αλλά και τα τοπικά μας συμβούλια.
Καλές Γιορτές και ευτυχισμένο το 2012!
                                                Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία,
                                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                    Ο Πρόεδρος                          Η Γραμματέας

                          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ     ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ