Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Όλα έτοιμα για το Επιστημονικό Συνέδριο σε Φουρνά, Βράχα και Κλειστό το τριήμερο 20-22 Ιουλίου 2012

Κοινή συνάντηση  μελών της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που προγραμματίζεται  στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά (Φουρνάς, Κλειστός και Βράχα)  για  τις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση αυτή  κυρίαρχο θέμα ήταν η κατάρτιση του προγράμματος, αφού η συμμετοχή των συνέδρων πλησιάζει τους εβδομήντα (70)!

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε ήδη κατά πρώτο σκοπό και το οριστικό θα δημοσιοποιηθεί το συντομότερο. Θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις στον Φουρνά, στον Κλειστό και στη Βράχα, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση φωτογραφιών, κυρίως, εικόνων του Διονυσίου του εκ Φουρνά, φωτογραφιών αρχαιοτήτων της Ευρυτανίας, επίσκεψη στο κειμηλιαρχείο της Κορίτσας Κλειστού, κατάθεση στεφάνου στην προτομή του «Στρατηγού της Νίκης» Χαράλαμπου Κατσιμήτρου (Κλειστός), απονομή τιμής από τον Δήμο Καρπενησίου στον  κύριο χορηγό του Συνεδρίου μας και ευεργέτη της γενέτειράς του Καθηγητή του Ε,Μ.Π. κ. Ηλία Ντζιώρα και το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την  παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών  χορών .
- Προμήθεια και αποστολή φαρμακείου στα Σχολεία Φουρνά
Το Δ. Σ. της Πανβευρυτανικής Ένωσης προέβη κατά τον παρελθόντα μήνα στην   προμήθεια και αποστολή ενός φαρμακείου στο Γυμνάσιο  και στο  Λύκειο  Φουρνά,  εξοπλισμένου με το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό, σύμφωνα με οδηγίες της Διεύθυνσης Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ύστερα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης των παραπάνω Σχολείων.  Σημειώνεται ότι παρόμοια φαρμακεία διετέθησαν κατά το παρελθόν και στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ραπτοπούλου, της  Γρανίτσας και του  Κερασοχωρίου.
- Έκδοση Συλλογής Δημοτικών Τραγουδιών της Ευρυτανίας
Μία από τις πλέον σημαντικές εκδόσεις με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης  παίρνει «σάρκα και οστά». Πρόκειται για την έκδοση  του τόμου με τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, που έχουν ως κορμό τους  τη συλλογή του αείμνηστου Σπύρου Περιστέρη, ο οποίος πραγματοποίησε σχετική αποστολή, εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών κατά τα έτη 1960-61 σε πολλά χωριά  του τρόπου μας.
Η συλλογή αυτή συμπληρώθηκε κατά τρόπο άριστο από τον κ. Αναστάσιο Ηλιόπουλο, Καθηγητή της Μουσικής, αποσπασμένου στα Γ.Α.Κ. Νομού Ευρυτανίας, ο οποίος συνέχισε το έργο του Σ. Περιστέρη. Σημειώνεται ότι  ένα σημαντικό  ποσό έχει εισπραχθεί ήδη από την Ακαδημία Αθηνών προ τριετίας και με σχετικές ενέργειες του κ. Ελευθερίου Φούκα, τ. Γενικού Δ/ντή  του Γ.Λ.Κ., ύστερα από ενέργειες της Πανευρυτανικής Ένωσης.  
-  Οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης ΑΛΚΥΟΝΗ
Το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής  απέστειλε πρόσφατα  το συμβολικό ποσό των διακοσίων (200,00) ΕΥΡΩ στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ευρυτανίας «ΑΛΚΥΟΝΗ» για την κάλυψη αναγκών του.  Ο Πρόεδρος του Κέντρου π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος  με σχετική επιστολή του εκφράζει τις ευχαριστίες του.
- Έκδοση βιβλίου
Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά  - έκδοση και αυτό της Πανευρυτανικής Ένωσης -  παραλαμβάνεται εντός της προσεχούς εβδομάδας.  Πρόκειται για το  καινούριο πόνημά του, που έχει τον τίτλο: «ΠΑΝΟΙΣ ΝΙΚΟΛΗ ΤΖΕΛΕΠΗΣ, Αρχιτέκτονας, εκφραστής της Ελληνικής λαϊκής δημιουργίας»  (σελ. 150).
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ!