Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ξανακοιτώντας τη «ματιά» του Παπαδιαμάντη

Στις 16 Μαΐου ο κόσμος του Καρπενησίου είχε την ξεχωριστή ευκαιρία να παρα-κολουθήσει μια ποιοτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.  Το θέμα της ήταν μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική  προσέγγιση του έργου του μεγάλου διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 + 1 χρό-νια από το θάνατό του. Διοργανωτές υπήρξαν οι μαθητές και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου.
Ακούστηκαν έτσι, μέσα σε κλίμα κατανυκτικό, αποσπά-σματα από τη διηγηματογραφία του συγγραφέα, με γαλήνια ανάγνωση από τους μαθητές και διανθισμένα με μουσική και χορούς της εποχής, που εκτελέστηκαν από χορευτική ομάδα της πόλης. 
Αποκορύφωση της εκδήλωσης αποτέλεσε η αναπαράσταση της φημισμένης νουβέλας του Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα». Η ερμηνεία της μαθήτριας Χρύσας Παρμάκη στο ρόλο της Φραγκογιαννούς ήταν εντυπωσιακή έως καταπληκτική. Το ίδιο και οι ερμηνείες των μαθητριών Όλγας Νιαβή (Δελχαρώ), Βασιλικής Τσιούμα (μάνα του Λυρίγκου),  Ευτυχίας Χρυσικού, Βασιλικής Σιταρά, Κωνσταντίνας Κάππα, Χριστίνας Κάππα (θύματα της Φραγκογιαννούς). Ολοζώντανος ήταν και ο ρόλος του μαθητή  Χρήστου Αΐκη (Γιάννης Λυρίγκος).
Μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου βοήθησαν για το πέρας του αφιερώμα-τος είτε ως εκφωνητές και αφηγητές αποσπασμάτων είτε ως εκτελεστές τραγουδιών στη χορωδία που βρισκόταν επί σκηνής. Την ατμόσφαιρα της κατάνυξης ενίσχυε και ο κατάλληλος φωτισμός του χώρου και των προσώπων.
Μεταξύ των άλλων παρευρισκομένων, τη βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο σεβ. μητροπολίτης Καρπενησίου κ. κ. Νικόλαος.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή των καθηγητών για την πραγματοποίηση της εκδή-λωσης. Η ιδέα να αφιερωθεί η βραδιά στον Παπαδιαμάντη και η επιλογή των κειμέ-νων ανήκε στη Φιλόλογο κ. Ευμορφία Ξανθιώτου. Η σκηνογραφία όλης της θεατρικής παράστασης ήταν της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Γεωργίας Παρμάκη. Την υλικοτεχνική βοήθεια στα σκηνικά πρόσφερε ο Θεολόγος κ. Στέλιος Κορκόβελος. Η μουσική επένδυση ήταν του καθηγητή Μουσικής κ. Γιάννη Γρηγορίου. Τέλος τα α-φηγηματικά μέρη του έργου, που συνόδευαν την υπόθεση της παράστασης, σε γλώσσα παπαδιαμαντική, ακούστηκαν από τη φωνή του Φιλολόγου κ. Βασίλη Κλείτσα.
Τους μαθητές συνεχάρει για την επιτυχία της δουλειάς τους ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Γιώργος Μπάρλας, ο οποίος ευχαρίστησε και όλους όσους παραβρέθηκαν εκεί.