Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ... ΤΟΥ ΠΛΙΟΥ Η ΒΡΥΣΗ



Όπως όλοι γνωρίζουμε η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος και είθισται αυτή την ημέρα η και νωρίτερα παντού να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν από καθαρισμό ακτών, πόλεων και δασών μέχρι και καθαρισμό πηγών και ιστορικών περιοχών.
Σαράντα χρόνια από την καθιέρωσή της, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μοιάζει περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να μας θυμίζει τις κλιματικές αλλαγές που έχουν ενσκήψει στη ζωή μας, με τις αρνητικές της επιπτώσεις στη ζωή μας. Μοιάζει περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία για να μας θυμίσει πως πρέπει όλοι να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία του πλανήτη και την εξοικονόμηση των πόρων, ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος και τουλάχιστον τους πόρους που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής τη Ημέρας, μια ομάδα από το Κατηχητικό Σχολείο Κρέντης πραγματοποίησε περίπατο με συμβολικό καθαρισμό της ιστορικής τοποθεσίας στου Πλιού τη βρύση, όπου και η ομώνυμος πηγή. Για όσους δεν γνωρίζουν, στο σημείο εκείνο τον Ιούλιο του 1806, ο σπουδαίος Αγραφιώτης Ήρωας ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, νίκησε τον Μπελούση και το ασκέρι του, στερώντας με αυτή την επιτυχία ουσιαστικά την είσοδο των Τούρκων στα Άγραφα. Δυστυχώς όμως για κάθε αρμόδιο, η ιστορική και συνάμα μαγευτική αυτή τοποθεσία στου Πλιού τη βρύση έχει εγκαταλειφτεί και κανένας από τότε που το Δασαρχείο προέβη σε μερικό εξωραϊσμό της περιοχής, δεν ξανοιάστηκε για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του τόπου. Δικαιολογημένη η απορία των παιδιών γιατί αυτή η εγκατάλειψη. Την ίδια απορία για πολλοστή φορά για το θέμα αυτό εκφράζουμε κι μείς μέσα από τούτες τις αράδες ξαναρωτώντας: Θα βρεθεί επιτέλους κάποιος να ενδιαφερθεί επί της ουσίας για την ιστορική αυτή τοποθεσία και για την βρύση;