Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Και με τη βούλα!!! Αυτονομία στο Νοσοκομείο Καρπενησίου από 1/1/2013

Ένα μεγάλο «λάθος» που έγινε πριν χρόνια στο χώρο της υγείας, μετά τη συνένωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου με εκείνα της Λαμίας και της Άμφισσας, επιτέλους διορθώθηκε.

Με το Ν.4052/12 του Λοβέρδου, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, ανακτά και πάλι την πλήρη αυτονομία του από 1/1/2013.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως δώρο Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν πρόκειται για δώρο, αλλά για κάτι που όφειλε η Κεντρική Κυβέρνηση στον τομέα της υγείας στο Νομό και έτσι το Νοσοκομείο Καρπενησίου ανεξαρτητοποιείται και θα διοικείται και πάλι από δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το Ν. 4052/12, που υπογράφτηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο,  και την παράγραφο 11, αναφέρεται ότι  από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται το Γ.Ν. Λαμίας, το Γ.Ν. Καρπενησίου, το  Γ.Ν. Αμφισσας και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, το Γ.Ν.- Κ.Υ. Φιλιατών. Εως το διορισμό  Διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου τις αρμοδιότητες τους ασκούν ο Αναπληρωτής Διοικητής και το Συμβούλιο Διοίκησης αντιστοίχως, δηλαδή 5 νοσοκομεία και ένα Κ.Υ. αυτονομούνται σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, με τον συγκεκριμένο νόμο οι 7 διοικήσεις μετονομάζονται σε Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο Καρπενησίου, θα ονομάζεται πλέον σε "2η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας”, στην οποία θα ανήκουν οι δήμοι των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος, με έδρα τη Λάρισα.
Η αυτονόμηση του Νοσοκομείου, μόνο θετικές εξελίξεις θα μπορούσε να έχει, καθώς προβλήματα που δημιουργούνταν, πλέον δεν θα υφίστανται, όπως π.χ. η μετακίνηση ιατρών σε άλλα Νοσοκομεία, δημιουργώντας θέμα στο Νοσοκομείο μας με τις εφημερίες, αλλά και στα οικονομικά, καθώς στο μοίρασμα του προϋπολογισμού, το μικρότερο κομμάτι της πίτας πάντα το έπαιρνε το Καρπενήσι.
Όπως μας δήλωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου, δρ. Δημήτρης Καρατσίκης, η απόφαση αυτή μόνο Θετική εξέλιξη για τον τομέα της υγείας στον τόπο μας θα μπορούσε να είναι. Πλέον θα αποφασίζουμε μόνοι μας για τα του οίκου μας, χωρίς να έχουμε κολαούζο στο κεφάλι μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα οικονομικά του Νοσοκομείου, μεταξύ άλλων ο κ. Καρατσίκης μας δήλωσε ότι δεν τους έχει έρθει ακόμη ο προϋπολογισμός για το 2013, ενώ ο ΕΟΠΠΥ τους οφείλει 4.800.000 ευρώ, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ τα χρέη του Νοσοκομείου προς προμηθευτές είναι 1 εκ. ευρώ και κάτι, ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί, εάν ο ΕΟΠΠΥ ήταν συνεπής. Ακόμα ανέφερε πως τα έξοδα θα ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του νοσοκομείου, χωρίς να επεμβαίνουν τρίτοι.
Ο κ. Καρατσίκης μας ενημέρωσε πως εδώ και καιρό το Νοσοκομείο έχει ζητήσει επικουρικό γιατρό για το Παθολογικό, γιατρό που τον χρειάζονται άμεσα, ειδικά μετά την μετακίνηση της γιατρού κ. Πετσιμέρη σε νοσοκομείο των Αθηνών. Κενό, που δεν θα καλυφτεί, καθώς η κ. Πετσιμέρη άφησε πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό, καθότι εκτός από άριστη επιστήμονας ήταν και ένας λαμπρός, γεμάτος αγάπη άνθρωπος.
Μέχρις ότου έρθει ο επικουρικός ιατρός, τα κενά και οι εφημερίες καλύπτονται με τον γιατρό του Πολυδύναμου Γρανίτσας, μετά την τοποθέτηση και δεύτερου αγροτικού ιατρού.
Τέλος,  για τη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου, ο κ. Καρατσίκης δήλωσε πως θα οριστεί από την Κυβέρνηση νέος Διοικητής, ενώ το ΔΣ θα αποτελείται από ιατρούς και διοικητικό προσωπικό.