Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Βέττα Καρφή πρ.Γραμματέας ΝΕ: “Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συσπειρώσει, τη βάση του και να ξεκινήσει μια καινούργια πορεία”

Η Βέττα Καρφή είναι από τα πρόσωπα εκείνα που στην πολιτική τους διαδρομή,  διακρίθηκαν για την σοβαρότητά τους και τα μετρημένα λόγια τους. Για 4 και περισσότερα χρόνια, υπηρετώντας το κόμμα της από την νευραλγική θέση της Γραμματέως, κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες και σε γενικές γραμμές η παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα της Ευρυτανίας χαρακτηρίζεται θετική.
Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο, σήμερα, με την έναρξη του νέου έτους, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, την κ. Βέττα Καρφή, η οποία μετά από πολύ καιρό λύνει τη σιωπή της και μιλά στη Βάσω Φεγγούλη για όλους και για όλα σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Τι γίνεται πλέον με τις θέσεις των γραμματέων των ΝΕ ΠΑΣΟΚ; Υφίστανται οι θέσεις; Έχουν κάποιο ρόλο ή όχι; 
Με απόφαση του Προέδρου έχουν καταργηθεί όλα τα όργανα του κινήματος και όχι μόνο οι γραμματείς των Ν.Ε. Οι θέσεις ακόμα υφίστανται και αν κάτι αλλάξει για αυτές, θα αποφασιστεί στο Συνέδριο. Σήμερα ο ρόλος των Γραμματέων είναι ο συντονισμός των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου.
Προσωπικά, η κατάργηση των οργάνων δεν με ενόχλησε καθόλου, μιας και η θητεία τουλάχιστον των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών, είχε λήξει από το Μάϊο του 2011. Αυτό που πιστεύω, ότι ήταν λάθος, ήταν η μη αντικατάσταση τους και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο αποκλείστηκαν πολλά στελέχη που ήταν πρόθυμα να προσφέρουν και η μικρή κοινοβουλευτική ομάδα έγινε η μόνη αναφορά ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί θεωρούσαν ότι η θέση του Γραμματέα ήταν έμμισθη; Ισχύει αυτό;
Όχι βέβαια κ. Φεγγούλη. Η θέση του Γραμματέα δεν ήταν ποτέ έμμισθη. Θεωρούνταν και θεωρείται θέση προσφοράς και εθελοντισμού.
Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ από πρώτο κόμμα έφτασε να είναι προτελευταίο με ποσοστό 5%;
Αυτό, κ. Φεγγούλη συνέβη γιατί το ΠΑΣΟΚ επωμίσθηκε ευθύνες μεγαλύτερες από αυτές που του αναλογούσαν. Όταν ανέλαβε το 2009 τη διακυβέρνηση της χώρας, βρέθηκε ανακόλουθο των προγραμματικών του δεσμεύσεων, αλλά και στη δυσάρεστη θέση να λάβει αποφάσεις που ερχόταν αντιμέτωπες με την ιδεολογία του. Η προτεραιότητα όμως για το ΠΑΣΟΚ ήταν η μη χρεοκοπία της χώρας, που ήταν πολύ πιο σημαντική από το πολιτικό κόστος. Βεβαίως, έγιναν λάθη, υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις στη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης. Κυρίως όμως η ανεύθυνη στάση της ΝΔ και της Αριστεράς, οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει αποκλειστικά την δυσβάσταχτη από ένα μόνο κόμμα διαχείριση της κρίσης, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλους κλυδωνισμούς από τότε, μαζί του και η χώρα. 
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκλογική βύθιση του. Γιατί ξαφνικά και ως δια μαγείας ξεχάστηκε ότι κατά τη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή (2004 - 2009) διπλασιάστηκε το χρέος της Ελλάδας, ξεχάστηκαν οι άπειρες προσλήψεις κ.λ.π. Ξεχάστηκε ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς πρόπερσι το καλοκαίρι προτίμησε να υπηρετήσει την προσωπική του φιλοδοξία και αποδόμησε έναν έλληνα πρωθυπουργό, διαδίδοντας ότι υπέβαλε την παραίτησή του ενώπιον του. Η χώρα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία συμπόρευσης των βασικών πολιτικών δυνάμεων και πάρα πολύ χρόνο. Στη συνέχεια όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, ήταν ξεκάθαρος ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, ακόμη και διπλές, προκειμένου και πάλι να υπηρετήσει την προσωπική του φιλοδοξία.
 Και στη συνέχεια έρχεται προεκλογικά, με την ..άλλη πρόταση με ένα πολυδιαφημισμένο  στρατηγικό σχέδιο διακυβέρνησης, με τα Ζάππειο 1,2,3, με τα ισοδύναμα μέτρα, που αμέσως μετά αυτο-ακυρώθηκε και ο ίδιος περιορίστηκε  στο να καταγγέλλει την άδικη οικονομική συγκυρία.
Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά το "λεφτά υπάρχουν" που είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί απομονώθηκε σα φράση. Τι διαφορετικό είπε ο κ. Σαμαράς προεκλογικά, με τις υποσχέσεις που έδινε? Τελείωσαν όμως αυτά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, εξάντλησε τις προσδοκίες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και βέθηκε ενώπιον των προβλημάτων του τόπου. Αυτά που τόσο εύκολα τα έλυνε στο Ζάππειο τόσο δυσεπίλυτα έγιναν.
Αλλά ο κ. Σαμαράς βρέθηκε τυχερός γιατί το ΠΑΣΟΚ  δεν ακολούθησε τη δική του τακτική και δέχθηκε να συμμετέχει στην κυβέρνηση από εθνική ευθύνη, για να έχει κυβέρνηση ο τόπος. Αυτό βέβαια διευκόλυνε και βοήθησε τον κ. Σαμαρά αλλά στο ΠΑΣΟΚ στοίχισε δημοσκοπικά, γιατί χρεώνεται και αυτό τα μέτρα.
Επίσης λάθος του ΠΑΣΟΚ ήταν που δεν πρόβαλλε σημαντικά πράγματα που έγιναν στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από αυτό, π.χ. διαύγεια, όπως και το ότι ψήφισε αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ που είχε ψηφιστεί από τα 4/5 της βουλής, αλλά και για την ιθαγένεια.
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πτώση του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν τα ΜΜΕ. Γνωστοί δημοσιογράφοι που φέρονταν κατά του μνημονίου, όσο ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ σήμερα έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ κατά τη ψήφιση των τελευταίων μέτρων κρατούσε τη στάση της ΔΗΜΑΡ? Δηλαδή όχι ψήφιση των μέτρων, αλλά συμμετοχή στην κυβέρνηση για την εφαρμογή τους. Επανάσταση θα γινόταν.
Συμπερασματικά κ. Φεγγούλη θα σας πω, ότι αυτό που βλέπω είναι ότι μάλλον το ΠΑΣΟΚ υπήρξε στόχος πολλών. Είναι απορίας άξιο που δεν βλέπουμε πια αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, αλλά και τοπικά δεν είδα να μαζεύονται υπογραφές για να παραιτηθεί ο σημερινός βουλευτής που ψήφισε σαφώς πιο επώδυνα μέτρα από τον Ηλία Καρανίκα. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι μάλλον κάποιους που κινούσαν τα νήματα δεν τους ενδιέφερε η αλλαγή πολιτικής, αλλά η αλλαγή των συσχετισμών κοινοβουλευτικά και αλλού.  
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει πάλι να ανέβει στις πρώτες θέσεις κι εάν ναι τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να ανακάμψει;
Αν δεν το πίστευα αυτό δεν θα συνέχισα να ασχολούμαι.  Το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαία προϋπόθεση σταθερότητας, κυβερνητικής και πολιτικής.  
Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, είναι ένα γενικό προσκλητήριο χωρίς κανένα αποκλεισμό, ώστε οι πάντες να τοποθετηθούν απέναντι στα πράγματα και να συμμετέχουν στις ευθύνες. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες εκείνους, που είναι πολύ περισσότεροι από όσοι κάποιοι νομίζουν, που δεν θέλουν να είναι ούτε χειροκροτητές της ΝΔ, ούτε μπορούν να δεχθούν το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό πρέπει να γίνει όχι για να σωθεί το ΠΑΣΟΚ και να βρεθεί πάλι στις πρώτες θέσεις, αλλά για να βρουν έκφραση όλοι οι πολίτες που παρά τη δυσαρέσκειά τους είναι έτοιμοι να αποτελέσουν τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει την πορεία του προς το Συνέδριο που θα γίνει το Φεβρουάριο του 2013. Σε αυτό το συνέδριο πρέπει να είναι όλα ανοιχτά, πρέπει να ειπωθούν όλα. Θα πρέπει να πάμε στο συνέδριο ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό. Αυτοί που θα συμμετέχουν θα πρέπει να πάνε με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στη δημοκρατική παράταξη και όχι σαν χειροκροτητές και δέκτες λιστών για το ποιους θα ψηφίσουν για το Εθνικό Συμβούλιο από τα διάφορα γραφεία. Και αυτό ας είναι το νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ. 
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να πω ότι και εδώ τοπικά στις 17 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη διαδικασία για το συνέδριο, παρουσία του Πάνου Μπεγλίτη. Αυτή η διαδικασία αφορούσε την πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που αποτελείται από θεσμικούς. Παρότι θεωρώ ότι ήμουν σαφής όταν κάλεσα τα τοπικά ΜΜΕ τι αφορούσε η συγκεκριμένη διαδικασία, είδα σχόλια για Νομαρχιακές Συνελεύσεις, για Δημοτικές Ολομέλειες που δεν είχαν συμμετοχή. Ήταν μία συνεδρίαση επιτροπής που όπως και εσείς φαντάζομαι ξέρετε, οι επιτροπές δεν αποτελούνται από μεγάλο αριθμό ατόμων. Το δικό μου σχόλιο "όλο και λιγότεροι" είχε να κάνει με τη διαδικασία. 

Πως σχολιάζετε τα τελευταία γεγονότα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας με την λίστα Λαγκάρντ και τα ονόματα συγγενών του πρώην Υπουργού Οικονομικών που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις; 
Όλα στο φως. Ο Καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες  του. 

Αυτή τη στιγμή πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας νέους πολιτικούς ορίζοντες, όπως ο κ. Λοβέρδος. Τι σημαίνουν για το ΠΑΣΟΚ οι κινήσεις αυτές, ειδικά τώρα που το κόμμα διανύει την πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του;  
Δεν θέλω να κρίνω τις κινήσεις κανενός. Καθείς πράττει όπως αυτός αισθάνεται. Ο κ. Λοβέρδος στις εκλογές για ανάδειξη Προέδρου το Μάρτιο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά τελικά δεν συμμετείχε στη διαδικασία και αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου και μάλιστα με δημόσιους εναγκαλισμούς. Δεν ξέρω γιατί τώρα αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση και ούτε μπορώ να τη μεταφράσω. Πάντως για το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό να συσπειρώσει, αυτή τη δύσκολη για αυτό περίοδο, τη βάση του, και να ξεκινήσει μια καινούργια πορεία, παρά να ασχοληθεί με τέτοιες κινήσεις. 
Γιατί ένας ψηφοφόρος που ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που συμπράττεται με την ΝΔ που εφαρμόζει άκρως φιλελεύθερη πολιτική; Και το αντίθετο.
Σας είπα και προηγουμένως ότι το ΠΑΣΟΚ από εθνική ευθύνη συμμετείχε στην κυβέρνηση, και γιατί αυτό με την ψήφο του επέλεξε ο ελληνικός λαός. Αυτό δε σημαίνει ταύτιση με τη ΝΔ.

Ερχόμαστε στα τοπικά μας! Δεν μας είχε δοθεί η ευκαιρία πιο πριν, αλλά τώρα και μετά το πέρασμα του χρόνου, πως θεωρήσατε την αποχώρηση του κ. Καρανίκα από τις τελευταίες  βουλευτικές εκλογές ; 
Τους λόγους της αποχώρησης του, τους έκανε γνωστούς με ανοιχτή επιστολή. Ο Ηλίας Καρανίκας είναι ένας άνθρωπος με επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα και κοινωνική δράση και αυτά θεωρώ ήταν τα βασικά κριτήρια για τα οποία επιλέχθηκε να είναι υποψήφιος για βουλευτής. Μια θέση που του είχε προταθεί και πριν από το 2004 που την απεδέχθει. Κατέβηκε το 2004 σε μια εκλογική αναμέτρηση που εκ των προτέρων θεωρούνταν χαμένη. Άρα κατευθείαν οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση του δεν ήταν γιατί φοβήθηκε την ήττα. Η κοινοβουλευτική του πορεία έδειξε ότι δρομολόγησε πράγματα για τον τόπο (π.χ. Νοσοκομείο), ήταν πιστός στην κομματική γραμμή, αλλά και μνημονιακός. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι στις εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος και δεν ακολούθησε το δρόμο της φυγής όπως έκαναν άλλοι. Ειλικρινά η αποχώρηση του στις εκλογές του Ιουνίου με ξάφνιασε και με θύμωσε αρχικά. Με ξάφνιασε και με θύμωσε γιατί έβλεπα και βλέπω ότι το κενό που άφησε είναι δυσαναπλήρωτο. 'Ομως ο λαός αποφάσισε και αυτός σεβάστηκε την απόφασή του. Αυτό όμως εμένα που με ξάφνιασε περισσότερο είναι που πολλά τοπικά στελέχη, η αποχώρηση αυτή, τα έκανε χαρούμενα. Ίσως αυτός να το είχε δει νωρίτερα. 

Στο ενδεχόμενο εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο ή θα στηρίξει υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ; Το ίδιο ρωτάμε και για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές; 
Δεν είμαι αρμόδια για να απαντήσω. Αυτό θα είναι κεντρική απόφαση. Θεωρώ όμως ότι η όποια απόφαση πρέπει να παρθεί μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Να ερωτηθεί ο ψηφοφόρος. Και αυτό σας το λέω σαν ψηφοφόρος, αλλά και επειδή συμμετείχα σα γραμματέας Ν.Ε., σε τέτοιες κλειστές διαδικασίες. Οι κλειστές διαδικασίες δημιουργούν προβλήματα, υπόνοιες και άλλα κακά. Στα τέσσερα περίπου χρόνια που ήμουνα γραμματέας το πιο πικρό ποτήρι που ήπια, ήταν η διαδικασία για ανάδειξη υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η απροθυμία του κεντρικού ΠΑΣΟΚ να ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές, μιας και έδινε βάρος περισσότερο στις Περιφερειακές, έδωσε το περιθώριο σε κάποιους να εκμεταλλευτούν καταστάσεις για το προσωπικό τους όφελος, αλλά και δημιούργησε σύγχιση σε στελέχη και ψηφοφόρους. Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρω και εγώ για όλο αυτό, μιας και επέλεξα τη σιωπή για την ενότητα και είναι το μόνο για το οποίο έχω μετανοιώσει στην πορεία μου αυτή. 

Τέλος θέλω να ευχηθώ σε όλους μια καλή, παραγωγική και δημιουργική χρονιά με λιγότερα προβλήματα και πάνω από όλα υγεία σε όλους.