Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ψήνονται αλλαγές στις αντιδημαρχίες


Σίγουροι (3) νέοι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Αγράφων καμία αλλαγή στο Δήμο Καρπενησίου 


Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις άρχισαν προ ημερών στους δήμους της χώρας και όπως είναι φυσικό και στους δυο Δήμους της Ευρυτανίας. Ανάλογες διαβουλεύσεις γίνονται και στις αιρετές περιφέρειες ενόψει του γενικευμένου ανασχηματισμού που επιτάσσει ο «Καλλικράτης» στις αντιδημαρχίες και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες.

Βάσει λοιπόν του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου η θητεία αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών είναι διετής και συνεπώς λήγει στο τέλος του 2012. Τα νέα σχήματα αναμένεται να ανακοινωθούν ώς τις 6 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνουν και οι καθιερωμένες δημαιρεσίες για την εκλογή των νέων προεδρείων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Σε αντίθεση πάντως με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας πίεζαν τους δημάρχους, προκειμένου να διοριστούν αντιδήμαρχοι, τώρα παρατηρείται σχετική απροθυμία και αυτό οφείλεται, τόσο στο εύρος του αντικειμένου που έχουν να διαχειριστούν οι αντιδήμαρχοι, καθώς μετά τον «Καλλικράτη» οι δήμοι έχουν μεγαλώσει πολύ, όσο και με τις νέες πλέον αποζημιώσεις, η οποίες έχουν μειωθεί δραστικά. Η αποζημίωση για τους αντιδημάρχους των δυο Δήμων της Ευρυτανίας θα κυμανθεί κάτω από 1.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό σε κάποιο εργαζόμενο να αφήσει τη δουλειά του και το εισόδημά του για αυτά τα χρήματα. Όμως και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μπορεί να οριστούν αντιδήμαρχοι θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος μόνον της σύνταξής τους, ώστε οι συνολικές αμοιβές τους να μην υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι το 1/3 των αντιδημάρχων δεν θα λαμβάνει αμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι  στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου οι τρεις θα παίρνουν μισθό ενώ οι άλλοι δύο θα είναι άμισθοι.
Τι σκέφτονται οι Δήμαρχοι 
Καρπενησίου και Αγράφων
Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου (πρόεδρος από την πλειοψηφία, αντιπρόεδρος από την μείζονα αντιπολίτευση, γραμματέας από όλες τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης) καθώς και για την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής (4 μέλη από την συμπολίτευση, 2 από την αντιπολίτευση και ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος).
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Κώστας Μπακογιάννης δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή τόσο στους Αντιδημάρχους, όσο και στον Πρόεδρο του Δ.Σ και το Γραμματέα. Θα πρέπει όμως από τις αρχές του 2013, οι δύο από τους πέντε να είναι άμισθοι. Στην περίπτωση αυτή οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αντιδήμαρχοι τα έχουν βρει μεταξύ τους και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, Νίκος Σουλιώτης, Παντελής Χαλκιάς, Δημήτρης Σταμάτης, Χρήστος Γεννιτσαρόπουλος, Κλεομένης Λάππας και Χρήστος Ντέκας, συνεχίζουν ως έχουν με ηθικό ακμαίο έχοντας την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ως καλός κόουτς, ποτέ δεν κάνει αλλαγές στην ομάδα που κερδίζει…
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
Εδώ η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, στον Δήμο Αγράφων αναμένονται εκτεταμένες αλλαγές, οι οποίες θα αγγίξουν πιθανότατα και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.
Μετά τα τελευταία συμβαίνοντα στον Δήμο και τις κόντρες που δημιουργήθηκαν στην κυβερνώσα δημοτική ομάδα, οι κ.κ. Θύμιος Μιχόπουλος και Νίκος Φούκας, πρωταγωνιστές αυτής της κόντρας, θεωρείται σίγουρο ότι θα αντικατασταθούν. Μάλιστα ο κ. Μιχόπουλος, στην ευχετήρια κάρτα του, που δημοσιεύτηκε, ευχαρίστησε τους πάντες που τον στήριξαν στην μέχρι τώρα παρουσία του ως Αντιδήμαρχος Αγράφων, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι δεν θα συνεχίσει πλέον από αυτή τη θέση και τη νέα χρονιά. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Νίκο Φούκα, που επιστρέφει όπως λένε οι ίδιες πηγές, από το νέο έτος, στην εργασία του στην Τράπεζα.
Αμετακίνητοι στις θέσεις του παραμένουν ο αναπληρωτής Αντιδήμαρχος Χρήστος Δημητρόπουλος, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Δημήτρη Τάτση για την εν γένει στάση του αλλά και την προσφορά του στον Δήμο, όπως επίσης και οι κ.κ. Θανάσης Μπακούσης και Δημήτρης Βελαέτης. Ωστόσο για τον τελευταίο, ακούγεται ότι εξέφρασε επιθυμία να μη συνεχίσει, χωρίς όμως αυτό να έχει διασταυρωθεί μέχρι στιγμής. Περί της συμμετοχής του σε Αντιδημαρχία έγινε λόγος και για τον νυν Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Τσιώλη.
Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα, εδώ αναμένονται εκπλήξεις καθότι  στην Δημοτική αρχή, θα έχουμε γυναίκα Αντιδήμαρχο. Πληροφορίες, όμως από κύκλους του Δημάρχου, κάνουν λόγο ότι τελικά οι γυναίκες στην νέα σύνθεση θα είναι δυο, με μια Δημοτική Σύμβουλο να προτείνεται και να εκλέγεται Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα ονόματα που ακούγονται για τις θέσεις αυτές είναι της Δημοσιογράφου και Εκπαιδευτικού Βάσως Φεγγούλη, καθώς και της πρώην Αντινομάρχου Όλγας Διώτη, αλλά και της Νατάσας Κοφίνη.
Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Τάτσης, ενδέχεται να αναζητήσει λύσεις και στα πρόσωπα του Θ. Κακκού, αλλά και του Δημήτρη Βούρτσα, π
Το θέμα από δω και πέρα είναι αν θα μπορέσει η νέα ομάδα να τα καταφέρει καθότι τα πράγματα στον Δήμο Αγράφων είναι πολύ δύσκολα και θα χρειαστεί να υπερβάλλουν εαυτούς στην Δημοτική αρχή για να ανατρέψουν το κλίμα. Βέβαια η εμπειρία του Δημήτρη Τάτση είναι ένα στοιχείο που δίνει δυναμική σε αυτό το νέο ξεκίνημα, ωστόσο όμως αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και δεν μαζευτούν μανίκια από τις πρώτες μέρες η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη.
Το λέμε αυτό, γιατί οι απερχόμενοι κ.κ. Μιχόπουλος και Φούκας, προσέφεραν έργο, με τον Θύμιο Μιχόπουλο να ανταπεξέρχεται πολλές φορές σε δύσκολες αποστολές για τον Δήμο. Για το λόγο αυτό οι αντικαταστάτες τους, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, καθότι θα κληθούν να κολυμπήσουν αμέσως στα βαθιά και στα δύσκολα.
Βέβαια στις περιπτώσεις αυτές, πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Δήμαρχοι και αυτοί θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι νέοι στενοί συνεργάτες τους στο υπόλοιπο της δημαρχιακής τους θητείας. Τα πρώτα δείγματα την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 και έπεται συνέχεια. Κυριακή κοντή γιορτή, λοιπόν, όπως πολύ καλά λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.