Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑ ΛΑΜΠΡΟ των Ευρυτάνων

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία γιορτάστηκε και φέτος σε κάθε γωνιά της ευρυτανικής γης το Άγιο Πάσχα

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και στον τόπο μας. Με θρησκευτική ευλάβεια όλοι οι Ευρυτάνες, σε κάθε ευρυτανική γωνιά, παρακολούθησαν τις Ιερές ακολουθίες καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγ. Εβδομάδες, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ανάσταση του Θεανθρώπου.
Την Μ. Παρασκευή, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Καρπενήσι, οι Επιτάφιοι των Ι.Ν. Αγ. Τριάδος και Παναγίας, συναντήθηκαν και φέτος στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία γέμισε από εκατοντάδες πιστούς. Την επομένη το βράδυ στις έντεκα οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα σε όλες τις εκκλησίες των ευρυτανικών χωριών για την Ανάσταση. Πλήθος πιστών κατέκλυσαν όλους τους Ιερούς Ναούς στο Καρπενήσι αλλά και στα περισσότερα χωριά της Ευρυτανίας για να ακούσουν το “Δεύτε Λάβετε Φως” και να λάβουν το άγιο φως της Ανάστασης από τους λειτουργούς Ιερείς. Λίγο αργότερα σε όλη την Ευρυτανία από το στόμα χιλιάδων πιστών αντήχησε το πιο χαρμόσυνο μήνυμα που ακούστηκε ποτέ στον κόσμο, το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑΝΑΤΩ ΘΑΝΑΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΝΗΜΑΣΙ ΖΩΗΝ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΟΣ. Στο άκουσμα του “Χριστός Ανέστη” οι καμπάνες όλων των εκκλησιών ήχησαν δυνατά και τα βεγγαλικά γέμισαν τον ουρανό απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρυτανικής γης.
Σε αρκετά χωριά του Νομού μας, λόγω έλλειψης ιερέων, η Ανάσταση βγήκε νωρίτερα καθότι αρκετοί ήταν εκείνοι οι ιερείς που πήγαν σε 2 και 3 χωριά για να τελέσουν την ακολουθία της ΠΑΝΥΧΙΔ



ΑΣ. Το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε τους πιστούς ακόμη και στα μικρότερα χωριά του τόπου μας, να γεμίσουν τις εκκλησίες και να ψάλλουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, έστω και μια ή δυο ώρες νωρίτερα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες ήταν συγκινητική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από την πρώτη ακολουθία του Νυμφίου, μέχρι και την Ανάσταση, στα χωριά που είχαν παπά, προσήλθαν στις εκκλησιές με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη, προκειμένου να προσευχηθούν και να κλείσουν το γόνυ, μπροστά στον Θεάνθρωπο που θυσιάστηκε για να σώσει από την αμαρτία τον κόσμο. Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τα κορίτσια σε κάθε χωριό, φρόντισαν με πολύ μεράκι και σεβασμό να στολίσουν και φέτος τους Επιταφίους με λογής- λογής λουλούδια και το βράδυ, να συμψάλουν τα εγκώμια με τους ψαλτάδες και τον παπά. Και όταν έφτασε η ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, όλο το εκκλησίασμα ακολούθησε με συγκίνηση την πομπή πέριξ του Ιερού Ναού. Ανήμερα της Λαμπρής ο παραδοσιακός οβελίας, τα λαχταριστά εδέσματα, το καλό ντόπιο κρασί, συνοδευόμενα με παραδοσιακή μουσική και οι ατέλειωτες «μάχες» για τον νικητή του αβγού, ολοκλήρωσαν με το καλύτερο τρόπο, το μεγάλο πέρασμα του καθενός από μας, από την Σταύρωση στην Ανάσταση, από την λύπη στην χαρά από το σκοτάδι στο φως.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
Είναι μοναδικές, είναι ευλογημένες αυτές οι στιγμές που ζούμε εμείς οι ευρυτάνες, 
όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες, την Μ.Εβδομάδα.