Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΝΗΣΤΕΙΑ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - Γράφει η ΕΛΛΗ ΓΑΤΗ Manager Υγείας (MSc) και Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Τις Άγιες μέρες που διανύουμε και ιδίως λόγω της δύσκολης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα μας , έχει ¨γιγαντωθεί¨  η ανάγκη για ενότητα- ελπίδα- αγάπη και εσωτερική αναζήτηση. Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων στρέφονται στη νηστεία και ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής. Ποιες είναι όμως οι «παγίδες» για την υγεία μας οι οποίες κρύβονται πίσω από τον αποκλεισμό ορισμένων διατροφικών ομάδων όπως αυτή της πρωτεΐνης; Πως μπορούμε να αναζογωονήσουμε ουσιαστικά τον οργανισμό μας, επιτυγχάνοντας όχι μόνο εσωτερική ανάταση,  ήθική κάθαρση  αλλά και σωστή αποτοξίνωση ;
Η ορθόδοξη χριστιανική  νηστεία αποκλείει τις πρωτεϊνικής βάσης τροφές και αυτό  δεν είναι τυχαίο καθώς οφελεί σημαντικά τον οργανισμό ώστε να καλύπτονται όλες οι απαραίτητες ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Όσοι νηστεύουν μειώνουν τις προσλαμβανόμενες ημερήσιες θερμίδες καθώς αποκλείουν την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών τα οποία συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ποιές είναι όμως οι αλήθειες και οι μύθοι σχετικά με τη νηστεία . Ας τους επαληθεύσουμε και διαψεύσουμε παρακάτω...
Αλήθεια 1η : Η νηστεία δεν ενδείκνυται για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.  
Οι ηλικιωμένοι αν δεν καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα θα έχουν ίσως,έλλειψη σε απαραίτητα για εκείνους θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C. Οι έγκυες λόγω της ανάγκης τους για πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών απαγορεύεται να νηστεύουν , ενώ για τα παιδιά μια εβδομάδα νηστείας είναι ιδανική . Κρίνεται για εκείνα απαραίτητη η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτηριού φυσικού χυμού πορτοκάλι ώστε να καλύπτεται η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού τους σε ασβέστιο.
Αλήθεια 2η : Όσοι δεν νηστεύουν παθαίνουν οξειδωτική βλάβη. 
Είναι μια κατάσταση  που μπορεί να προκαλέσει εκφυλιστικές ασθένειες και επιτείνεται από το στρες που προκαλείται λόγω της κατανάλωσης έτοιμων τροφίμων (fast food – κονσερβοποιημένα τρόφιμα με πολλά συντηρητικά).
Αλήθεια 3η : Η νηστεία καταπολεμά την παχυσαρκία , είναι συμαχός μας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης και πολλών ασθενειών.
Η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων που προσλαμβάνονται από τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος . Επιπρόσθετα, η καταναλωση φυτικών ινών μας προφυλλάσει από τη δυσκοιλιότητα και από τον καρκίνο.
Μύθος 1ος : Η νηστεία δεν καλύπτει όσους ασκούνται και οι οποίοι έχουν απαιτήσεις σε πρωτεϊνες και θρεπτικά συστατικά  ,όπως σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) και βιταμίνες συμπλέγματος Β (συνένζημα).
Κατά τη νηστεία υπάρχουν αρκετές φυσικές τροφές οι οποίες με τον κατάλληλο συνδυασμό μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικότατες ποσότητες πρωτεΐνης , υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών. Αρκεί να επιλέξουμε σωστές τροφές , όπως π.χ. να συνδυάζουμε τα όσπρια με ρύζι ή ψωμί .
 Μυθος 2ος : Η νηστεία προκαλεί σιδηροπενική αναιμία. 
   Πρόκειται για έναν μύθο που διαψεύδουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες δείχνουν πως τα άτομα που νηστεύουν πιο συχνά μέσα στο έτος όχι μόνο δεν εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία αλλά έχουν και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης!
Προτάσεις για καλύτερα αποτελέσματα : 
•Μην ξεφεύγετε καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα νομίζοντας ότι επειδή βρίσκεστε σε νηστεία έχετε το άλοθι του ¨νηστικού¨, διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί η βιοχημική διαδικασία  “de novo lipogenesis” η οποία μετατρέπει μη λιπαρές ουσίες σε λιπαρές ..
•Συνδιάζουμε τα όσπρια με ρύζι ή ψωμί και καταναλώνουμε τρόφιμα όπως λαχανόρυζο – σπανακόρυζο – φακόρυζο για να επιτύζουμε μέγιστη πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές τροφές.
•Όλα τα θαλασσινά να καταναλώνονται βραστά ή χητά και όχι τηγανιτά
•Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά προϊόντα σόγιας η οποία μπορεί να αποτελέσει εν μέρει   υποκατάστατο του κρέατος. Στο εμπόριο κυκλοφορεί κιμάς από σόγια αλλά και τυρί κίτρινο χαμηλών λιπαρών τα οποία είναι εξίσου γευστικά και νηστίσιμα.
•Καταναλώνουμε χαλβά με σύνεση λόγω του θερμιδικού του φορτίου. Επίσης η  υπερβολική κατανάλωση ταραμά δε συστήνεται σε υπερτασικά άτομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι.
•5 μικρές ελιές αποδίδουν 45 θερμίδες γι αυτό η προσθήκη τους στο φαγητό να γίνεται με σύνεση .

Υ.Γ. Προσοχή στην υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών το Πάσχα ιδίως από υπερτασικά άτομα.