Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ…ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ - Γράφει ο Βαγγέλης Καρφής Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρπενησίου

Οφείλω να συγχαρώ την ΚΥΡΙΑ ΠΕΡΣΕΦΩΝΗ ΤΣΙΜΑΚΗ που διεύθυνε την ημερίδα  (αρχές Απριλίου) στο συνεδριακό κέντρο Καρπενησίου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η οποία μετά τις επισημάνσεις μας σχολίασε από  μικροφώνου με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την συμπεριφορά του κ. Μπακογιάννη και απέδειξε (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης πολιτών) ότι αγωνίζεται πραγματικά για το Ευρυτανικό Περιβάλλον.
Κάποια όμως πρωτοκλασάτα στελέχη που ευτυχώς μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού και που είχαν λόγο στην συγκεκριμένη ημερίδα, απέδειξαν με την σιωπή τους αλλά και τις πράξεις τους μέχρι σήμερα ότι χρησιμοποιούν ως όχημα την οργάνωση για το Ευρυτανικό περιβάλλον για να υπηρετούν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Επιγραμματικά είχαμε επισημάνει στην ημερίδα τέσσερα γεγονότα:
1.Την συμφωνία του Δημάρχου Καρπενησίου με την ομάδα (task force)  του Ράϊχενμπαχ εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόσφατα (Μάρτης 2014) την δημοσιοποίηση  της  6ης έκθεσης δραστηριοτήτων της Ομάδας αυτής για την Ελλάδα η οποία ρητά αναφέρεται στο Δήμο Καρπενησίου και κάνει λόγο για την διασφάλιση εφικτής  ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διαρκή χρηματοδότηση.

2. Το δελτίο τύπου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 που προπαγάνδισε την 4η Ελληνο – Γερμανική Συνέλευση στην Νυρεμβέργη με κυρίαρχα θέματα: Τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
3. Την συμμετοχή του κ. Μπακογιάννη στην 4η Ελληνο – Γερμανική Συνέλευση της Νυρεμβέργης 22 & 23 Οκτωβρίου του 2013.
4. Tο 9Ο από τα 19 σημεία σύγκλισης της κοινής διακήρυξης στην Νυρεμβέργη  που αναφέρεται σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες κατά το επόμενο έτος (δηλαδή το 2014) θα εξειδικευτούν περαιτέρω και θα υλοποιηθούν με συνέπεια και  δράσεις που αφορούν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια (έγκριση εγκατάστασης Α/Γ στην Ευρυτανία).
Την επόμενη ημέρα της ημερίδας μείναμε άναυδοι όταν είδαμε στο διαδίκτυο να φιγουράρουν στην πρώτη θέση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα της κίνησης πολιτών τα ονόματα του κ. Μπακογιάννη και του κ. Σουλιώτη.
Ποιοί λοιπόν από την κίνηση πολιτών σφυρίζουν αδιάφορα στα γεγονότα που αποκαλύψαμε; Πρώτος και καλύτερος ο κ. Φλώρος Ευθύμιος, αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κρικέλλου ο οποίος υπηρετώντας τον στόχο του, τόλμησε  να διαστρεβλώσει τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης (SITE ΚΡΙΚΕΛΛΟ) στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Κρίκελλο τον Αύγουστο το 2012 για τις ΑΠΕ.  Μάλιστα έγραψε για την εισήγηση του δημάρχου:  «πέρασε το ΟΧΙ Μπακογιάννη για αιολικά στο Κρίκελλο. Λίγες φορές έχω διαβάσει έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών όπως αυτή η εισήγηση. Την πληρότητά της άλλωστε αναγνώρισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όχι μόνο της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης του Δ.Σ.»
Τι είπε όμως ο Μπακογιάννης στο Κρίκελλο για τις ΑΠΕ; Στα πρακτικά της συνεδρίασης έχουν καταγραφεί τα εξής:
«Δεν έχουμε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (να πάμε ενάντια στο νόμο- χωροταξικό ΑΠΕ)… δεν μπορούμε να θέσουμε βέτο ως Δήμος…. Όμως όταν μιλάμε για συγκεκριμένες επενδύσεις θα πρέπει να αναλογιστούμε τη σχέση κόστους και οφέλους. Ποιο είναι δηλαδή το περιβαλλοντικό κόστος, το κοινωνικό και το οικονομικό για μια τοπική κοινωνία…. Η συγκεκριμένη επένδυση  έχει μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δια μακρόν, έχουμε συλλέξει πάρα πολλά στοιχεία, έχουμε λάβει πολλές απαντήσεις από την εταιρεία σε ερωτήματα τα οποία έχουμε θέσει ….. »
Θέλουμε δεν θέλουμε αυτά είπε ο Δήμαρχός μας στο Κρίκελλο και όπως έγινε με την “task force”, υπήρξε διαβούλευση της δημοτικής αρχής Καρπενησίου με την εταιρεία που θα πραγματοποιούσε την επένδυση των ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, χωρίς να το γνωρίζει κανένας. Για να μην αναφερθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στην Αγία Τριάδα και στην συμφωνία για το νερό Βελουχίου με τον «μεγαλο-επενδυτή» ΣΑΜΑΧΑ που ακόμα τον ψάχνουμε. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε κύριε Ευθύμιε, είναι η πιο πρόσφατη εισήγηση του Δημάρχου μας στην Νυρεμβέργη για τις Α.ΠΕ. και αφού έχεις την δυνατότητα ενημέρωσέ μας μιας και οι Γερμανοί έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την ενέργεια στη χώρα μας.
Δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά. Οι διαφορετικές συνιστώσες μιας ομάδας ανθρώπων θεσμικά οργανωμένης που προσπαθούν κάποιες φορές με δυναμικό τρόπο να πετύχουν τον καταστατικό τους στόχο ο οποίος είναι αποδεκτός από την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, κατά την άποψή μου αποτελούν θετικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Η ιστορία όμως μας έχει διδάξει, ότι ενίοτε στις οργανωμένες ομάδες υπάρχουν και οι δούρειοι ίπποι που επιχειρούν την καπηλεία αρχών και ιδεών.

Βαγγέλης Καρφής
Επικεφαλής της μείζονος
αντιπολίτευσης
στο Δήμο Καρπενησίου