Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Βασίλειος Παπαροϊδάμης Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου - “Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο το καλύτερο για το λαό”

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον ΕΠ ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση κ. Βασίλης Παπαροϊδάμης.
Ο κ. Παπαροϊδάμης, εκτός των ιδεών και των προτάσεων του για το Δήμο Καρπενησίου μας έκανε γνωστό και το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, έτσι όπως κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας.
Η συνέντευξη και αναλυτικά όλα τα ονόματα έχουν ως εξής:


Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της. Γιατί είναι αναγκαίο η  Λαϊκή Συσπείρωση να πετύχει υψηλό ποσοστό στο Δήμο Καρπενησίου;
Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφέρει από τους άλλους συνδυασμούς επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ¨σωτήρες¨ για να λύσουν τα προβλήματα του λαού και του τόπου χωρίς τη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων. Εμείς εγγυόμαστε ανεπιφύλακτα ότι θα πούμε όλη την αλήθεια στο λαό και θα προωθήσουμε τα προβλήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα τον ενημερώσουμε τι εμποδίζει τη λύση τους και θα διεκδικήσουμε μαζί με το λαό να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο το καλύτερο για το λαό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν από τις πρώτες παρατάξεις στο Δήμο Καρπενησίου η  οποία ανήγγειλε την συμμετοχή της στις εκλογές και σας ανακοίνωσε ως υποψήφιο Δήμαρχο. Πιστεύεται ότι υπήρχαν περιθώρια  συνεννόησης με κάποιες άλλες δημοτικές ομάδες όπως η κίνηση των 30 για την δημιουργία ενός ευρύτερου συνδυασμού;
Εμείς με την Λαϊκή Συσπείρωση πρώτοι αναγγείλαμε τη συμμετοχή μας στις εκλογές, και μάλιστα κάναμε ανοιχτή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο Καρπενησίου, όπου καλέσαμε τους πολίτες να πουν τις απόψεις τους, τους ενημερώσαμε για τη βάρβαρη πολιτική που ζούμε, ότι αυτή οφείλεται στις επιταγές και τις ντιρεκτίβες της ευρωπαϊκής ένωσης και στον τρόπο που εφάρμοσαν την πολιτική στη χώρα μας, οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν προσκληθήκαμε στις διαβουλεύσεις, καθώς αφορούσαν δυνάμεις με τις οποίες ψηφίζαμε διαφορετικά στο ΔΣ 3,5 χρόνια, δυνάμεις που στηρίζουν τον Καλλικράτη, την ΕΕ, που στην ουσία τους δεν διαφοροποιούνταν από την κυρίαρχη πολιτική και τη διοίκηση Μπακογιάννη και αυτό καταγράφεται και στις ψηφοφορίες στο ΔΣ. Δεν αποτελεί έκπληξη επίσης ότι κάποιοι παράγοντες των 30 βρήκαν τελικά στέγη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε καμία βάση συζήτησης διότι είναι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. και της πολιτικής του κεφαλαίου. Δεν έχουμε δικαίωμα να σπείρουμε αυταπάτες ότι με ανώδυνες λύσεις για τη πλουτοκρατία, εντός των τοίχων της Ε.Ε. μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις.

Στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο από την Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχθηκε ο κ. Σερετάκης, ποια πιστεύετε ότι ήταν η συμβολή της Λαϊκής Συσπείρωσης τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.
Αποδείξαμε  μέσα και έξω από το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο συστηματικά ότι η αντιλαϊκή πολιτική,  τα μνημόνια, η τρόικα, το χρέος, η δυστυχία που ζει ο λαϊκός κόσμος, οι συντριπτικές περικοπές στους δήμους, την υγεία, την παιδεία δεν αποτελούν φυσικά φαινόμενα αλλά αποτελέσματα ενός δρόμου ανάπτυξης που θυσιάζει τα πάντα στο κέρδος των μονοπωλίων, έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και των πολιτικών δυνάμεων που  την έχουν κορώνα στο κεφάλι τους και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας
Υποχρεώσαμε την Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω τον απαράδεκτο “κανονισμό προσωπικού” που πρόβλεπε εργασιακές σχέσεις γαλέρας για τους εργαζόμενους της ΕΚΕΠΑΔΗΚ. Καταψηφίσαμε μόνο εμείς την κατάργηση οργανικών θέσεων την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που φέρνουν τον Δήμο Καρπενησίου πανελλήνιο πρωταθλητή  στην ανασφάλιστη εργασία.
Δείξαμε ότι όποια “ανάπτυξη” ευαγγελίζονται οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου θα γίνει με κριτήριο την κερδοφορία του  κεφαλαίου, με χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, με εκτοπισμό των μικρών επιχειρήσεων, με συγκέντρωση της γης και εκτοπισμό μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών. Με υπονόμευση πραγματικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τρανταχτό παράδειγμα η συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου  αποδείξαμε ότι η ουσία της υπόθεσης βρίσκονταν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων και δεν οφείλονταν σε λάθη και παραλείψεις όπως "εν χορώ" ισχυρίζονταν όλοι οι άλλοι.
Η Λαϊκή Συσπείρωση  με επιμονή έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην περιφέρεια το θέμα των ανεμογεννητριών, ήδη από την 4η συνεδρίαση του ΔΣ το 2011. Το ΚΚΕ με σαφήνεια αντιπαρατίθεται από κρυστάλλινη θέση αρχών ενάντια στην παράδοση των βουνών, των ποταμιών, των φυσικών πόρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα όταν όλοι οι άλλοι, από τη ΝΔ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ είτε  τάσσονταν αναφανδόν υπέρ, είτε περιόριζαν το θέμα στα λεγόμενα ανταλλάγματα- ειδικά όταν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες. Μόνη η Λαϊκή Συσπείρωση αντιτάχθηκε στην προσπάθεια του δήμου να διαμορφώσει “αγορά” για την καταλήστευση του υδάτινου πλούτου από τους επιχειρηματίες
Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της πάλης των 5μηνιτών πέρσι για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Όταν όλοι – ακόμη και το σωματείο των εργαζομένων του δήμου – τους λέγανε ότι δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν.
Το γεγονός ότι δύο φορές -το 2010 και το 2013- αποτράπηκαν σχέδια να πεταχτούν έξω από την εστία σπουδαστές από φτωχές λαϊκές οικογένειες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, της ΛΣ, στις προσπάθειες της ΚΝΕ να οργανωθεί ο αγώνας των σπουδαστών.
Βρεθήκαμε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και νέου που σήκωσε κεφάλι, που προσπάθησε να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του. Σταθήκαμε αλληλέγγυοι με  τις εργαζόμενες και εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, της σήραγγας, βρεθήκαμε στο πλευρό των χειριστών στις απόπειρες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, πήραμε και στηρίξαμε πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια, για την μείωση των δημοτικών τελών.
Στηρίξαμε αποφασιστικά το αίτημα 100άδων κατοίκων για τη μείωση των τελών ύδρευσης. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση απαίτησε με επιμονή να πάρει θέση ο Δήμος  ενάντια στην αξιολόγηση, να μην διευκολύνει το Υπουργείο στις απολύσεις.

Μέχρι σήμερα που έχουμε δει το προεκλογικό σας πρόγραμμα με περιοδείες που έχετε κάνει σε χώρους δουλειάς, στα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου μας. Τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο;
Στις περιοδείες και στις συζητήσεις που έχουμε με τους ψηφοφόρους αυτό το διάστημα διαπιστώνουμε την αγανάκτησή τους για τη κρίση και την οργή για την κυρίαρχη πολιτική. Αντιλαμβάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αρνητικό ρόλο της ευρωπαϊκής ένωσης. Πιστεύουν ότι θα έρθουν και χειρότερα πράγματα και αγωνιούν για τα παιδιά τους, για τα εισοδήματά τους, για τη κατάσταση στην υγεία, την παιδεία και την ανεργία ειδικά των νέων, και μας ρωτούν; τι εμείς πιστεύουμε ότι θα γίνει; Σε πολύ μεγάλο βαθμό ασπάζονται τις απόψεις μας. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι η διέξοδος που υπάρχει για το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού είναι η ριζοσπαστική πρόταση του ΚΚΕ, για έξοδο από την ευρωπαϊκή ένωση διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας της χώρας.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, και ειδικότερα στην φετινή βλέπουμε πολλούς υποψήφιους να δηλώνουν ανεξάρτητοι και αυτόκλητοι σωτήρες των κατοίκων, ποια είναι η δική σας γνώμη;
Οι άλλοι υποψήφιοι μπορεί να δηλώνουν ανεξάρτητοι όμως έχουν «κομματική ταυτότητα», ανήκουν στην ουσία στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα οποία υιοθετούν τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. και τις πολιτικές της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, κ.τ.λ. που προωθούν την ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ποιός είναι ο στόχος σας για τις επικείμενες εκλογές στο Δήμο Καρπενησίου;
Η εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια με την παρουσία μας στο Δ.Σ. μας δίνει την δυνατότητα από καλύτερες θέσεις να πολεμούμε για τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Άλλωστε αποδείξαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι είχαμε σε προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα βγουν ενισχυμένοι αν η Λαϊκή Συσπείρωση εκλέξει ακόμα περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου;
Το μήνυμά μας για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη είναι ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ και στο δήμο και στην περιφέρεια και στην ευρωβουλή! Για να υπάρξει σε πρώτη φάση μια ισχυρή αντιπολίτευση μαζί με το λαό γιατί τώρα έχουμε εξουσία την αστική τάξη. Άρα πρέπει  ο λαός να είναι ισχυρή αντιπολίτευση με ισχυρό ΚΚΕ  και όχι στη γωνία παραγκωνισμένος όπως είναι σήμερα. Παράλληλα, να ανασυγκροτήσει το λαϊκό κίνημα, να δημιουργηθεί η λαϊκή συμμαχία και βάλουμε πλώρη για αλλαγή της εξουσίας των μονοπωλίων να παλέψουμε για τη λαϊκή εξουσία.